Data

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee dataa suhteessa informaatioon. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.

Data on tietoa, jolla itsessään ei ole välttämättä semanttista merkitystä tai informatiivista järjestystä. Jos informaatiolle edelleen voidaan antaa semanttinen merkitys, on se myös tietoa.

Dataa ovat esimerkiksi

Datan ja informaation ero on suhteellinen. Datan käsittely tapahtuu monesti useassa vaiheessa, ja yhden vaiheen käsitelty data saattaa olla ”raakaa” dataa seuraavalle vaiheelle. Dataa voidaan pitää osana ns. DIKW-mallia, käsitepyramidia, jossa data on alin kerros. Sitä seuraavat kasvavan abstraktiotason mukaisessa järjestyksessä informaatio (information), tietämys (knowledge) ja viisaus (wisdom).[1]

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latinassa data on monikko sanasta datum, ’annettu’, myös 'päivämäärä'.[2]. Datan suomennoksiksi on ehdotettu mm. sanoja aje, anne, ape, luote, syöte, tiedos ja täsme, mutta niistä mikään ei ole saavuttanut suosiota.[3] Geometriassa, matematiikassa ja vastaavissa yhteyksissä datalla on tarkoitettu annettuja alkuarvoja. Tieteessä data viittaa tutkimuksen aineistoon.[4] Tietotekniikassa data taas viittaa muun muassa lukuihin, kirjaimiin ja kuviin sellaisinaan, ilman erityistä merkitystä.

Data tietotekniikassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietotekniikassa ohjelman käytön kontekstissa data erotetaan usein ohjelmakoodista. Ohjelmakoodi (joka toki laajan määritelmän mukaan on itsekin dataa) on joukko konekielisiä käskyjä, ja muut ohjelman käyttämät tiedostot tai muistialueet sisältävät varsinaista dataa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Frické, Martin: The knowledge pyramid: the DIKW hierarchy. Knowledge Organization, 2019, 46. vsk, nro 1, s. 33-46.
  • Niiniluoto, Ilkka: Johdatus tieteenfilosofiaan: Käsitteen- ja teorianmuodostus. Helsinki: Otava, 1980. ISBN 951-1-05435-X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frické, Martin: The knowledge pyramid: the DIKW hierarchy. Knowledge Organization, 2019, 46. vsk, nro 1, s. 33-46.
  2. Uusi sivistyssanakirja 1990, 131 hakusana data
  3. Viikon vinkit 2018: Tiedon tiellä kotus.fi. 28.5.2018. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 3.7.2021.
  4. Niiniluoto 1980,28