Viisaus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Viisaus on termi, jota käytetään yhtäältä uskonnollisena tai filosofisena, sekä toisaalta tieteellisenä käsitteenä. Näillä kolmella alueella tätä käsitettä ei käytetä samaa tarkoittavana, vaan käsitteen merkitys vaihtelee aloittain.Viisaudesta puhutaan laajalti eri uskonnoissa, ja sitä pidetään arvostettuna ja harvinaisea hyveenä.

Viisaus tarkoittaa yleensä kykyä tehdä sellaisia päätöksiä ja tekoja, jotka pitkällä aikavälillä tuottavat "yleisesti hyvän" lopputuloksen. Viisaus on laajasti käyttökelpoista tietoa.

Viisaus voidaan nähdä tietoteoreettisesti myös eräänä tiedon melko korkeana, omana tasonaan. Alempia tiedon tasoja olisivat tällöin:

  1. data, eli tiedon perusyksikkö, ero ja eroista muodostuva
  2. informaatio ja informaatioista muodostuva
  3. tietämys (informaation merkitys ja tulkinta systeemissä) ja tietämyksistä muodostuva
  4. ymmärrys ja ymmärryksistä muodostuva
  5. viisaus.

Tämän rakennelman mukaan viisauden yläpuolella on vielä viisauksista koostuva jokin suurempi kokonaisuus, esimerkiksi valaistuminen tai muu sellainen. Viisaus tässä merkityksessä on siis laajennettua, yleisempää ymmärrystä. Viisaus on myös yksi kardinaalihyveistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ncwikiquote2.png Sitaatteja aiheesta Viisaus Wikisitaateissa
  • Ryan, Sharon: Wisdom The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.