Robert Sternberg

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Robert J. Sternberg (s. 8. joulukuuta 1949 Newark, New Jersey, Yhdysvallat) on kansainvälisesti tunnettu psykologi. Hän on tutkinut mm. älykkyyttä, viisautta, luovuutta ja rakkauden psykologiaa. Hän toimii tällä hetkellä dekaanina Tuftsin yliopistossa ja PACE-keskuksen johtajana siirryttyään sinne Yalen yliopistosta, jossa hänellä oli psykologian professuuri. Sternberg on saanut psykologian alalla lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä huomionosoituksia ja palkintoja. Hänellä on myös neljä eurooppalaista kunniatohtorin arvoa (Espanja, Ranska, Belgia, Kypros). Sternberg on yksi eniten viitatuista tutkijoista psykologian oppikirjoissa. Hän on laatinut yli 950 referee-julkaisua ja kuuluu mm. Contemporary psychology –lehden toimituskuntaan. Vuonna 2003 hän toimi APA:n (American Psychological Association) puheenjohtajana.

Sternbergin rakkaus on tarina -teoriassa syntyvien parisuhteiden luonne riippuu siitä, millaisia sisäisiä tarinoita rakkaudesta osapuolet toteuttavat. Haastattelututkimusten pohjalta Sternberg on löytänyt 26 erilaista rakkaustarinan tyyppiä. Jokainen näistä tarinoista sisältää selvästi erottuvia etuja ja haittoja ja monet niistä ovat yhteen sovittamattomia. Parisuhteen osapuolet siis pyrkivät toteuttamaan parisuhteessaan omaa rakkaustarinaansa ja näkemään myös kumppaninsa oman rakkaustarinansa viitekehyksestä. Mikäli molempien osapuolten tarinat sopivat yhteen, parisuhteella on paremmat edellytykset toimia kuin, jos heidän tarinansa ovat ristiriitaiset keskenään.

Sternberg on analysoinut rakkaudessa kolme elementtiä: läheisyys, intohimo ja omistautuminen. Erilaisia rakkauden vaiheita ja lajeja ovat:

  • Pitäminen (ystävyys): läheisyys
  • Ihastuminen (rakkaus ensi silmäyksellä): intohimo
  • Tyhjä rakkaus (hyväntekeväisyys): omistautuminen
  • Romanttinen rakkaus: intohimo ja läheisyys
  • Kumppaninrakkaus: läheisyys ja omistautuminen
  • Kohtalokas rakkaus (pyörremyrskyromanssi): omistautuminen ja intohimo
  • Täyteläinen rakkaus: läheisyys, omistautuminen ja intohimo

Sternbergin teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakkaus on tarina - sisäiset tarinat parisuhteissa (Love is a story - a new theory of relationships; Art House 2005)