Robert Sternberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Robert J. Sternberg (s. 8. joulukuuta 1949 Newark, New Jersey, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen psykologi. Hän on tutkinut muun muassa älykkyyttä, viisautta, luovuutta ja rakkauden sekä vihan psykologiaa.

Sternberg on toiminut muun muassa dekaanina Tuftsin yliopistossa ja PACE-keskuksen johtajana siirryttyään sinne Yalen yliopistosta, jossa hänellä oli psykologian professuuri.

Sternberg on saanut psykologian alalla lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä huomionosoituksia sekä palkintoja. Hänellä on myös neljä eurooppalaista kunniatohtorin arvoa (Espanja, Ranska, Belgia, Kypros). Sternberg on yksi eniten viitatuista tutkijoista psykologian oppikirjoissa. Hän on laatinut yli 950 referee-julkaisua ja kuuluu muun muassa Contemporary Psychology -lehden toimituskuntaan. Vuonna 2003 hän toimi APA:n (American Psychological Association) puheenjohtajana.

Sternbergin ”rakkaus on tarina” -teoriassa ihmisten välillä syntyvien parisuhteiden luonne riippuu siitä, millaisia sisäisiä tarinoita rakkaudesta osapuolet toteuttavat. Haastattelututkimusten pohjalta Sternberg on löytänyt 26 erilaista rakkaustarinan tyyppiä. Jokainen näistä tarinoista sisältää selvästi erottuvia etuja ja haittoja, ja monet niistä ovat yhteen sovittamattomia. Parisuhteen osapuolet siis pyrkivät toteuttamaan parisuhteessaan omaa rakkaustarinaansa ja näkemään myös kumppaninsa oman rakkaustarinansa viitekehyksestä. Mikäli molempien osapuolten tarinat sopivat yhteen, parisuhteella on paremmat edellytykset toimia kuin, jos heidän tarinansa ovat ristiriitaiset keskenään.

Sternberg on analysoinut rakkaudessa kolme elementtiä: 1) läheisyys, 2) intohimo ja 3) omistautuminen. Erilaisia rakkauden vaiheita ja lajeja ovat:

  • Pitäminen (ystävyys): läheisyys
  • Ihastuminen (rakkaus ensi silmäyksellä): intohimo
  • Tyhjä rakkaus (hyväntekeväisyys): omistautuminen
  • Romanttinen rakkaus: intohimo ja läheisyys
  • Kumppanirakkaus: läheisyys ja omistautuminen
  • Kohtalokas rakkaus (pyörremyrskyromanssi): omistautuminen ja intohimo
  • Täyteläinen rakkaus: läheisyys, omistautuminen ja intohimo

Sternbergin teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]