Ystävyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Ansdellin maalaus Hyvät ystävät.
Ystävyyteen liittyy usein läheisyys ja samankaltaiset mielenkiinnon kohteet.

Ystävyys tarkoittaa kahden tai useamman ihmisen välistä ihmissuhdetta, jota pidetään tuttavuutta läheisempänä – tosin molemmissa on eritasoista läheisyyttä. Ystävyyttä ja tuttavuutta ajatellaan usein saman jatkumon osina. Ystävyyttä tutkitaan sosiologian, sosiaalipsykologian, antropologian, filosofian ja zoologian menetelmin. Ystävyyssuhteista on esitetty useita tieteellisiä teorioita, kuten sosiaalinen vaihtoteoria, pääomateoria ja kiintymyssuhdeteoria.

Ystävyydessä esitetään usein esiintyvän seuraavia käyttäytymistapoja:

Ystävyys ihmisten ja eläinten välillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset kokevat usein ystävyyttä myös lemmikkieläimiään kohtaan. Monet eläinlajit kykenevätkin kiintymään ihmiseen ja viihtymään ihmisen seurassa, mutta varsinaisesta ystävyydestä ei voida puhua siinä mielessä kuin miten ihmisten välinen ystävyys määritellään – ainakaan ihmisen ja eläimen suhde ei voi olla yhtä tasavertainen kuin kahden ihmisen välinen ystävyyssuhde. Monilla eläinlajeilla on havaittu ystävyyttä muistuttavaa käyttäytymistä, jossa yksilöt ilman pariutumisaikeita hakeutuvat toistensa läheiseen seuraan ja luottavat toisiinsa keskimääräistä enemmän.

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhden selityksen mukaan ystävä olisi partisiippimuoto oletetusta verbistä ystää tai yskätä, joka juontuu germaanisperäisestä lainavartalosta wunskja- 'haluta, toivoa'. Selitys ei ole saanut yksiselittäistä kannatusta tieteen piirissä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Häkkinen, Kaisa: Nykysuomen etymologinen sanakirja (2007), s.v. ystävä. WSOY, Helsinki. ISBN 978-951-0-27108-7


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ystävyys.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Ystävyys.