Laajennuskortti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tietokoneen laajennuskortti.

Laajennuskortti on piirilevy, joka asetetaan emolevyn laajennuskorttipaikkaan tuomaan tietokoneeseen lisätoimintoja.

Laajennuskortin ensisijainen tarkoitus on lisätä tietokoneeseen ominaisuuksia joita emolevyssä ei ole, mutta myös laajentaa ja parantaa jo olemassa olevia ominaisuuksia. Esimerkiksi alkuperäisessä IBM PC-tietokoneessa ei ollut graafisia ominaisuuksia tai kovalevyliitäntää, koska silloinen tekniikka ei ollut tarpeeksi kehittynyttä kaiken tämän rakentamiseksi emolevylle. Näytönohjainkortti mahdollisti graafiset ominaisuudet ja ST-506-kovalevyohjain kovalevyn käytön.

Fyysiset ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kortin yhdessä reunassa on laajennuskorttipaikkaan sopiva pitkä liitin, joka mahdollistaa laajennuskortilla ja emolevyllä sijaitsevien mikropiirien välisen sähköisen kommunikoinnin. Korttiin rakennettujen liitospinnien avulla korttiin on mahdollista kytkeä ulkoisia laitteita.

Tietokoneen kotelon ja emolevyn kokoluokasta riippuen tietokoneeseen voidaan kiinnittää noin yhdestä seitsemään laajennuskorttia. Korttipaikkojen märää on mahdollista lisätä mm. riser-kortin avulla. Backplane-liitäntäisissä tietokoneissa laajennuskortteja voi olla enintään 19. Laajennuskorttien määrään vaikuttavat myös muut tekijät. Esimerkiksi useimmat vuonna 2010 markkinoilla olevista näytönohjainkorteista vaativat tietokoneen takapaneelista kaksi kannatinpaikkaa, joista toista käytetään näytönohjaimen viilentämiseen jäähdytyssiilillä tai tuulettimella.

Jotkut kortit ovat "matalaa profiilia", mikä tarkoittaa, että ne ovat tavallisia kortteja pienempiä ja sopivat näin matalampiin tietokonekoteloihin. PCI-liitäntäisille korteille on olemassa matalan profiilin standardi[1], joka määrittelee paljon pienemmän kannattimen korkeuden ja piirilevyn pinta-alan.

Matalan profiilin näytönohjainkortti, jossa on tavallisen kokoinen kannatin.

Laajennuskorttityyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajennuskorttiväyliä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta tietokonelaitteisto.