DOSBox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DOSBox
DOSBox icon.png
DOSBox.png
Kehittäjä DOSBox-tiimi
Kehityshistoria
Vakaa versio 0.74-3 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi emulaattori
Alusta Windows, Linux, macOS
Lisenssi avoin lähdekoodi
Aiheesta muualla
www.dosbox.com
Versiohallinta

DOSBox on MS-DOS-ympäristön emulaattori, joka on saatavissa sekä Windowsille, Linuxille että macOS:lle. DOSBox emuloi MS-DOS-käyttöjärjestelmän lisäksi x86-suoritinsarjaa sekä useita DOS-kauden PC:eiden näyttötiloja ja äänikortteja. Pelkän ohjelmien suorittamisen lisäksi DOSBox sisältää DOSin komentorivin.

Windows (ei 64-bittiset) tukee kyllä itsessään MS-DOS-ohjelmia, mutta kaikki ohjelmat, erityisesti monet pelit, eivät sen alaisuudessa toimi kunnolla. Tämän vuoksi DOS-emulaattorilla on tarvetta Windowsissakin.

Emulaattorin käyttö voi jopa olla parempi vaihtoehto kuin alkuperäisen MS-DOSin. Kaikki DOS-pelit eivät nimittäin uusissa tietokoneissa toimi kunnolla edes alkuperäisessä MS-DOSissa. Esimerkiksi muistinhallinta tai PCI-väyläinen äänikortti, jota ei DOSin valtakaudella tunnettu, saattavat aiheuttaa ongelmia.

DOSBoxin päätarkoituksena on ollut DOS-pelien ajaminen ja siitä ohjelma suoriutuu yleensä erittäin hyvin. Emulaattorin toimivuudesta kertoo myös se, että siihen on pystytty asentamaan Windows 3.11 Linuxilla.

DOSBoxilla on myös mahdollista ottaa kuvakaappauksia ja nauhoittaa videoita kaikesta ruudulla näkyvästä.

DOSBoxista on tehty myös erilaisia porttauksia mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä varten kuten Androidille sekä iPhonelle.

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

vDos on DOSBoxista forkattu versio, josta on karsittu grafiikkaa ja pelien emulaatiota vanhojen tekstimuotoisten ohjelmien hyväksi.[2]

DOSBox-X on forkattu versio, joka sisältää emulaatioympäristön myös Windows 3.x, 9x ja ME -versioille.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta DOSBox.