Siirtäminen (ohjelmointi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siirtäminen eli porttaaminen (engl. porting) ohjelmoinnissa tarkoittaa ohjelman muokkaamista alustalta toiselle, joka on erilainen kuin johon se on alun perin suunniteltu. Eroja voivat olla suoritin, käyttöjärjestelmä, käytetyt ohjelmakirjastot ja niin edelleen.

Ohjelma on siirrettävissä, mikäli siirtoon tarvittava työmäärä on pienempi kuin ohjelman toteuttaminen alusta alkaen uudelleen.

Usein siirretystä ohjelmaversiosta puhutaan käännöksenä toiselle alustalle.

Menetelmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtäminen voi vaatia käytettyjen alustakohtaisten toimintojen korvaamista toisilla, ohjelmakoodin uudelleenjärjestelyä alustan abstraktoimiseksi (tarpeen mikäli eri alustoja on tarkoitus tukea jatkossa) sekä laajempaa ohjelman uudelleen suunnittelua (esim. käyttöliittymän sovittaminen peliohjaimelle, kosketusnäytölle tai hiirelle sopivaksi).

Siirtämistä voi edeltää laajamittainen refaktorointi, jotta siirtämisessä tarvittavat toimenpiteet helpottuvat.

Vaadittava työmäärä voi vaihdella suuresti myös huolimatta siirtämiseen soveltuvan ohjelmointikielen käytöstä. UNIX/32V-käyttöjärjestelmän tekijät kirjoittivat:[1]

»[t]he (Bourne) shell [...] required by far the largest conversion effort of any supposedly portable program, for the simple reason that it is not portable.»

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Thomas B. London and John F. Reiser (1978). A Unix operating system for the DEC VAX-11/780 computer. Bell Labs internal memo 78-1353-4.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Porting & en:Software portability