Lähdekoodi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähdekoodilla tarkoitetaan ohjelmoinnissa tietokoneohjelman tekstimuotoista ohjelmointikielistä kuvausta.

Lähdekoodina ohjelma on ohjelmoijien kirjoittamassa ja ylläpitämässä muodossa.[1] Lähdekoodia säilytetään yleensä versionhallintajärjestelmässä, jolloin kaikista muutoksista jää lokimerkintä ja eri versioihin on myöhemmin mahdollista palata muun muassa osana virheenjäljitystä ja laadunvarmistusta. Jos lähdekoodi on kaikkien nähtävissä ja vapaasti jatkohyödynnettävissä, puhutaan avoimesta lähdekoodista tai vapaasta ohjelmistosta. Koska tietokoneen prosessori suorittaa vain konekieltä, ohjelman ajaminen vaatii lähdekoodin kääntämisen tai tulkkaamisen.

Kääntäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmilla ohjelmointikielillä työskennellessä ohjelman lähdekoodi on käännettävä kääntäjäksi kutsutulla tietokoneohjelmalla ensin suoritettavaan muotoon ennen kuin se voidaan ajaa. Ennen varsinaista suorituskelpoista ohjelmaa lähdekoodi käännetään objektimuotoiseksi ohjelmaksi. Tähän objektimuotoiseen ohjelmaan linkitetään valmiit kirjastomoduulit ja tuloksena syntyy suorituskelpoinen ohjelma.

Tulkkaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdekoodia voidaan suorittaa myös tulkkausperiaatteella. Tulkkauksessa lähdekoodia luetaan ja suoritetaan yksi lauseke kerrallaan. Tämä tapa on huomattavasti hitaampi suorituksessa, mutta etuna on aikaavievän käännöksen poisjäänti. Tulkkaavaa suoritusta voidaan käyttää ohjelman kehitystyössä ja protoilussa, jossa tärkeintä on valmiin toimivan prototyypin nopea kokeilutestaus kehityksen lomassa.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C-kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyyppiesimerkki C-kielisestä ohjelmasta:

 
 #include <stdio.h>
 int main(void)
 {
  puts("Huomenta maailma!");
 }

Java[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla esimerkki lyhyestä Java-kielisestä lähdekoodista:

 
 public class HeiMaailma {
  public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hei Maailma!"); 
  } 
 }

PHP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PHP-lähdekoodin tarkasteleminen ei onnistu kuin muokatessa tiedostoa, koska PHP on kieli joka suoritetaan palvelimen puolella, joten lähdekoodia ei missään vaiheessa lähetetä käyttäjälle. PHP tulostuu lähdekoodiin HTML-kielenä.

Esimerkki PHP-kielisestä lähdekoodista:

<?php
echo ('Moikka Wikipedia!'); 
?>

Lähdekoodin muokkaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähdekoodia muokataan yksinkertaisella editoriksi kutsutulla tekstitoimittimella. Editorin tärkeimpiä ominaisuuksia on, että se ei lisää tavallisen tekstinkäsittelyohjelman ohjauskoodeja tekstin sekaan (joita kääntäjä ei osaa käsitellä).

Ohjelmakoodia kirjoitetaan myös ohjelmankehitysympäristöissä. Niissä on monia ohjelmointia helpottavia ja nopeuttavia automatisoituja rutiineja. Tällaisia ovat esimerkiksi virheiden paikallistaminen, kirjastomoduulien ennakoiva kirjoitus, debuggaus, versionhallinta ja suoritusnopeuden profilointi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. lähdekoodi Tietotekniikan termitalkoot. 5.12.2014. Sanastokeskus TSK ry. ”ohjelma ohjelmoijien kirjoittamassa ja ylläpitokelpoisessa muodossa” Viitattu 30.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]