Tietokonelaitteisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakusana ”Hardware” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.
Nykyaikaisen tietokoneen osat 1. Näyttö 2. Emolevy 3. Suoritin 4. Keskusmuisti 5. Laajennuskortti 6. Virtalähde 7. Optinen asema 8. Kiintolevy 9. Näppäimistö 10. Hiiri

Tietokonelaitteisto koostuu niistä fyysisistä laitteista, jotka käsittelevät tietoa atk-järjestelmässä. Henkilökohtaisen tietokoneen (engl. Personal Computer) laitteet jaetaan keskusyksikköön ja erilaisiin siihen liitettyihin oheislaitteisiin. Atk-järjestelmä tarvitsee laitteiston lisäksi toimintaa ohjaavia tietokoneohjelmia.

Perinteinen tietokone koostuu seuraavista pääelementeistä:

Aikojen kuluessa monet asiat, jotka on tehty ohjelmistojen avulla, ovat siirtyneet laitteiston hoidettavaksi (esimerkiksi tietoliikenneprotokollat) ja toisaalta monet asiat, jotka on ennen tehty laitteiston tuella, ovat nykyään tehtävissä ohjelmistojen avulla (videonpakkaus, ohjelmalliset modeemit).

Lisäksi joissain uusissa sovelluksissa laitteiston ja ohjelmistojen ero on muuttunut epäselväksi: esimerkiksi suorittimeen voidaan ladata mikrokoodia, joka sitten suoritetaan. Samoin laitteistokuvauskielillä kuten esimerkiksi VHDL:llä (engl. Very-High-Speed Integrated Circuits Hardware Description Language) voidaan kirjoittaa tietokoneohjelmia muistuttavia malleja, jotka voidaan syntetisoida ja ladata sen jälkeen FPGA-piiriin (Field Programmable Gate Array) ja suorittaa.

Koko tietokonelaitteisto koostuu useimmiten seuraavista elementeistä:

  1. Keskusyksikkö (käsittelee sähköisessä muodossa olevaa tietoa), johon kuuluu:
  2. Syöttölaitteet (muuttavat tietoa sähköiseen muotoon):
  3. Tulostuslaitteet ( muuttavat tiedon pois sähköisestä muodosta):
  4. Massamuistilaitteet (tallentavat tietoa pysyvästi):
  1. Tietoliikennelaitteet (huolehtivat tiedon siirrosta toisiin tietokoneisiin):
  2. Luokittelemattomat