Tietokonelaitteisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Hardware” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan täsmennyssivulla.

Tietokonelaitteisto tai laitteisto (engl. hardware) koostuu tietokoneen fyysisistä laitteista. Laitteisto jaetaan usein keskusyksikköön, keskusmuistiin ja oheislaitteisiin, joihin kuuluu näppäimistö, näyttö, tulostin, levymuisteja ja verkkolaitteita.[1]

Laitteiston lisäksi tietokoneessa on ohjelmisto (engl. software) ja joissakin tapauksissa laiteohjelmisto (engl. firmware). Lisäksi joissain sovelluksissa laitteiston ja ohjelmistojen ero on muuttunut epäselväksi: esimerkiksi suorittimeen voidaan ladata mikrokoodia, joka sitten suoritetaan. Samoin laitteistokuvauskielillä kuten esimerkiksi VHDL:llä (engl. Very-High-Speed Integrated Circuits Hardware Description Language) voidaan kirjoittaa tietokoneohjelmia muistuttavia malleja, jotka voidaan syntetisoida ja ladata sen jälkeen FPGA-piiriin (Field Programmable Gate Array) ja suorittaa.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Freiberger, Paul A. & Hemmendinger, David: Computer Encyclopædia Britannica. 30.1.2019. Encyclopædia Britannica, inc. Viitattu 25.9.2019. (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tietokonelaitteisto.