Emolevy

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Asus PBH67-V ATX-emolevy Sandy Bridge -tuella vuodelta 2011.

Emolevy on tietokoneen keskeinen piirilevy, johon tietokoneen muut osat kiinnitetään, ja jonka avulla muut osat kommunikoivat.[1]

Osa näistä osista on juotettu emolevyyn kiinni,[2] kun taas esimerkiksi virtajohdot, laajennuskortit, keskusmuistit ja suorittimet voidaan kiinnittää helposti käsin painamalla ne kiinni niille varattuihin paikkoihin. Niissä on tukena jokin lukitusmekanismi tai ruuvikiinnitys.

Emolevy saa tarvitsemansa käyttövirran virtalähteestä.

Piirisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaaviokuva emolevyn rakenteesta
PC/XT 386DX-40-emolevy Octek Jaguar V vuodelta 1993.

ATX-emolevyt (ja sitä uudemmat) sisältävät useita laajennuskortteja, jotka on kiinteästi asennettu emolevylle. Näitä integrointeja hoitaa tavallisesti emolevyn piirisarjaksi kutsutun ohjainryppään eteläosa. Suorittimen, muistin, näytönohjaimen ja emolevyn välisestä kommunikoinnista huolehtii emolevyn piirisarjan pohjoisosa, eteläosa hoitaa hitaammat datavirrat: kiintolevyohjaimen, sarja- ja rinnakkaisportin sekä PCI-väylän. Joillakin piirisarjoilla integrointia on viety pidemmälle yhdistämällä pohjois- ja eteläsarjat yhdeksi piiriksi. Hyötynä saavutetaan nopeampi tiedonsiirto piirisarjan osien välillä, kun ne eivät enää sijaitse pitkien ja hitaiden dataväylien päässä toisistaan.

Micro ATX-emolevy Asus A8N-VM CSM Socket 939-kannalle vuodelta 2005.

Nykyään emolevylle on yhä useammin integroitu myös vähintään yksi nopea verkko-ohjain. Samoin integroitu äänikortti löytyy nykyisin lähes kaikista emolevyistä. Aiemmin integroitu näytönohjain löytyi vain halvimmista emolevyistä ja ne olivat laadultaan vaatimattomia. Nykyisin integroitu näytönohjain sisältyy moniin sellaisiinkin emolevyihin, jotka on tarkoitettu tehokkaisiin kokoonpanoihin. Integroitujen näytönohjaimien kuvanlaatu on nykyisin useimmiten hyvä, mutta niiden suorituskyky on silti liian vaatimaton esimerkiksi pelikäyttöön. Suorituskykyä vaativa käyttäjä joutuu siis yhä hankkimaan erillisen näytönohjaimen, mutta joissakin kokoonpanoissa integroidun näytönohjaimen laskentatehoa voidaan hyödyntää erillisen näytönohjaimen rinnalla.

Suorittimen jäähdytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään suorittimien virrankulutuksen noustua kovasti ne vaativat yhä suurempia jäähdytysjärjestelyjä etenkin raskaassa tehokäytössä, jossa prosessorin lämmöt nousevat korkealle. Tosin peruskäytössä, jossa ei käytetä pelejä tai raskaita editointiohjelmia prosessorin mukana myytävä kevyt ilmajäähdytin riittää hyvin suorittimen riittävään jäähdytykseen. Useimmiten suorittimen mukana myytävien jäähdyttimien etuna on niiden yksinkertainen asennus, sillä ne eivät keveytensä ansiosta vaadi minkäänlaisia lisätukirakenteita. Suoritinkannan pienet muovikiinnikkeet eivät enää riitä yli puolikin kiloa painavien ilmajäähdyttimien turvalliseen kiinnitykseen suosituissa tornikoteloissa, joissa suorittimen jäähdytin vääntää emolevyä 90 asteen kulmassa. Suorittimen ilmajäähdytin kiinnitetäänkin nykyään suoraan emolevyllä olevien kiinnitysreikien läpi emolevyn takana olevaan metallirakenteeseen tai rakenteeltaan aiempaa tukevampaan muovikehikkoon. Emolevyllä on prosessorituulettimen vaatimat virtaliittimet, joiden kautta prosessorituulettimen pyörimisnopeutta voidaan säädellä suorittimen käyntilämpötilan mukaan. Raskaat ilmajäähdyttimet voidaan tehokäytössä korvata myös esimerkiksi nestejäähdyttimillä, joka ei useimmiten rasita emolevyä niin paljon, kuin raskas ilmajäähdytin, koska nestejäädyttimen jäähdytyssiili sijaitsee erillään emolevyyn kiinnitettävästä pumpusta.

Näytönohjaimen virrankäytöstä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samsung S2 -älypuhelimen emolevy.

Emolevyjen AGP- ja PCI Express -väylä (näytönohjainväylä) toimivat perinteisesti 3,3 tai 1,5 voltin jännitteellä. Nykyiset näytönohjaimet ottavat usein huomattavan tehon (esimerkiksi 150 W ei ole tavaton määrä), joten emolevyn pitäisi siis kestää peräti (esimerkin tapauksessa) pitkälti yli 50 ampeerin virta. Tähän emolevyn virransyöttö ei riitä, joten tehokkaimmissa näytönohjaimissa on nykyään oma virtapistoke, johon voidaan kiinnittää virtalähteestä tuleva Molex tai PCI-E -tyyppinen lisävirtajohto.

ATX-emolevy ASRock K10NSLI780SLI3X-WIFI- emolevy AM2 -kannalle vuodelta 2008.
ATX, Micro ATX, Mini ITX, Nano ITX ja Pico-ITX -emolevyjen kokoerot.

PC-koneiden emolevytyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • PC/XT: Vanha 286- ja 386-mikrosuorittimien aikainen standardi.
 • AT: Vanha 486- ja Pentium-mikrosuorittimien aikainen standardi.
 • Baby AT: Melko harvinainen, vain joissakin Pentium II -mikroissa tai vanhemmissa.
 • BTX: ATX-emolevyjen seuraaja. Intel ajoi aikanaan vahvasti BTX-standardia eteenpäin. BTX tuo parannuksia muun muassa ilmankiertoon.
 • ATX: Yleisin kokostandardi pöytäkoneissa. ATX-emolevyn mitat ovat: leveys 305 mm, pituus 244 mm.
 • ATX 2.0: Yleistynyt Pentium 4:n myötä.
 • Micro ATX: Pienikokoisten PC-koneiden emolevy, esimerkiksi kauppojen kassoilla.
 • Mini ITX: Pienikokoisten PC-koneiden emolevy, esimerkiksi HP Pavilion Slimline. ITX-virtaliitin on sähköisesti sama kuin ATX, mutta pienempi.
 • Nano ITX: Erittäin pieni (n. 20cm x 20cm) emolevy, joka on yleistymässä. Sopii muun muassa autojen tietokoneisiin ja pieniin pöytätietokoneisiin
 • Shuttle ATX: Ns. shuttle-koteloisten PC-koneiden emolevy. Epävirallinen standardi.
 • E-ATX: Tavallisimmin palvelinemolevyjen (tuplasuoritin) standardi. E-ATX terminä merkitsee yksinkertaisesti laajennettua ATX:ää. Emolevyn ulkomuodosta tämän näkee selvästi: E-ATX on niin sanottu täysemolevy, joka on perus-ATX:ään verrattuna noin 10 cm pidempi. Tällä alueella sijaitsevat usein muistipiirit, joten moniin koteloihin E-ATX-emolevyä ei saa laitettua vaikka ruuveille olisikin paikat. Ei toimi ATX 2.x -virtalähteen kanssa (ei edes nimellisesti EPS:ää tukevien), vaan vaatii erityisen "aidon" EPS12V-virtalähteen.
 • LPX: Pienikokoisten koneiden harvinainen standardi.
 • NLX: Pienikokoisten koneiden harvinainen standardi.

Emolevyjen valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Emolevy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteinen, Olavi; Pietikäinen, Ville; Kosonen, Harri: Uusi PC-tekniikan käsikirja, s. 133-140. 6. painos. Helsinki Media Erikoislehdet, 2000 (1997). ISBN 951-832-015-9.