Microsoft Windows

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Windows)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Microsoft Windows
Windows logo and wordmark - 2012 (dark blue).png
Kehittäjä Microsoft
Ohjelmointikielet Assembly, C ja C++ [1]
Tuoteperhe Windows NT ja MS-DOS
Toiminnallinen tila Viimeisin
Julkaistu Windows 1.0
20. marraskuuta 1985
Viimeisin vakaa versio Windows 10 (29. heinäkuuta 2015)
Tuetut kielet 137 kieltä, myös suomi.[2]
Ytimen tyyppi Windows NT perhe: Hybridiydin
Windows 9x ja aikaisemmat: Monoliittinen ydin (MS-DOS)
Suoritintuki ARM
IA-32
Intel Itanium
AMD64
Käyttöliittymä Graafinen käyttöliittymä
Lisenssi Microsoft EULA
Kotisivu windows.microsoft.com
Käyttöjärjestelmien markkinaosuudet työpöytäkäytössä
Windows
  
81,8 %
macOS
  
13,36 %
Linux
  
1,61 %
Chrome OS
  
1,22 %
Muut
  
2,01 %
Käyttöjärjestelmien markkinaosuudet työpöytätietokoneissa kesäkuussa 2018 StatCounterin ilmoittamana. Mukaan ei ole laskettu palvelimien eikä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä.[3]

Microsoft Windows on PC:lle tarkoitettujen graafisten käyttöliittymien ja käyttöjärjestelmien perhe, jonka Microsoft esitteli vuonna 1985. Se on maailman käytetyin henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmä, ja se toimitetaan tavallisesti tietokonelaitteiston mukana valmiiksi asennettuna. Sen markkinaosuus oli 88,12 prosenttia henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmistä vuonna 2014.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi, ohjelmaksi, jolla pyrittiin helpottamaan IBM:n valmistamien IBM PC -koneiden ja yhteensopivien henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöä. Ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1985. Tarkoituksena oli parantaa niiden kilpailumahdollisuuksia Applen Macintosh-koneita vastaan. Yhteistyötä tehtiin paljon IBM:n kanssa, ja Microsoft oli kehittämässä IBM:n OS/2-käyttöjärjestelmää.

Windows tarkoittaa ikkunoita. Graafisista käyttöjärjestelmistä käytettiin 1980-luvulla monesti nimeä ikkunointisysteemi (engl. windowing system), koska niissä oli siirreltäviä ”ikkunoita”. Windowsin kehitysvaiheessa siitä käytettiin nimityksiä Interface Manager ja Interface Office Manager, kunnes nimeksi valittiin Microsoft Windows.[5]

Windowsin käyttöliittymä kuuluu siihen visuaalisten käyttöliittymien perheeseen, joka pohjautuu Xeroxin alkuperäiseen tutkimushankkeeseen. Maaliskuussa 1988 Apple Computer haastoi Microsoftin oikeuteen käyttöliittymänsä ulkoasun kopioinnista. Juttu päättyi Microsoftin eduksi vuonna 1993.[6] Kesken jutun Xerox haastoi Applen oikeuteen graafisen käyttöliittymän kopioinnista.[7]

Windows mahdollisti myös tietokoneen koko muistin hyödyntämisen MS-DOSin 640 kiB:n rajoituksen sijaan. Vähitellen DOS-ohjelmat alkoivat siirtyä graafiseen ympäristöön. Vuonna 1995 julkaistu Windows 95 oli seuraava askel: se uudisti muun muassa käyttöliittymän ja mahdollisti pitkien (yli 8-merkkisten) tiedostonimien käytön. Windows 95:lle julkaistu DirectX-rajapinta mahdollisti viimein myös pelien siirtymisen Windows-ympäristöön. Windows-käyttöjärjestelmäpakettiin lisättiin uusien versioiden myötä kiinteästi kytkettyjä sovellusohjelmia, kuten Internet Explorer ja Windows Media Player.

Windows 3.0:n menestyksen myötä Microsoft sanoutui irti OS/2-yhteistyöstä ja aloitti vuonna 1988 oman ammattikäyttöön suunnatun käyttöjärjestelmänsä kehityksen. Windows NT perustui paljolti OS/2:een, kiitos DEC:lta palkatun pääsuunnittelija Dave Cutlerin. Microsoft aloitti Windows NT:n toimitukset vuonna 1993. Ensimmäisen version versionumeroksi tuli suoraan 3.1, koska OS/2 oli tuolloin jo versiossa 3. Ensimmäiset versiot eivät menestyneet, ja laajalti käytetty tuli vasta Windows NT 4.0:sta. NT suunniteltiin vakautta vaativiin työasemiin ja palvelimiin. Koska se ei tarvinnut alleen 16-bittistä DOS-käyttöjärjestelmää, se pystyi käyttämään täysipainoisesti hyväkseen Intelin 32-bittisten x86-suorittimien muistinsuojaus- ja moniajo-ominaisuuksia. Käyttöjärjestelmä siirrettiin myös MIPS-, Alpha- ja PowerPC-suorittimille. NT tuki myös moniprosessorointia.

Microsoft oli jo pitkään yrittänyt sulauttaa yritys- ja kotikäyttäjien Windowseja yhteen, mutta se tapahtui vasta vuonna 2001, kun julkaistiin Windows Me:n ja Windows 2000:n seuraaja, NT-teknologiaan pohjautuva Windows XP. Sen jälkeen pidettiin muutaman vuoden tauko, kunnes julkaistiin Windows Vista vuonna 2007. Kaksi vuotta myöhemmin julkaistiin Windows 7. Vuonna 2012 julkaistiin Windows 8 ja seuraavana vuonna päivitys Windows 8.1. Uusin Windows-versio on nimeltään Windows 10.

Windowsista julkaistiin ensimmäinen kannettaviin pienlaitteisiin tarkoitettu Windows CE -versio vuonna 1996.

Windowsin versiot ja jakelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MS-DOS:iin pohjautuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows NT[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows CE[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emulointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emulointi, yhteensopivuusrajapinnat ja virtuaalikoneiden käyttö mahdollistaa joidenkin Windows-sovelluksien käytön ilman Microsoft Windowsia jopa muilla kuin PC-yhteensopivilla koneilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://technet.microsoft.com/library/cc767881.aspx
  2. Listing of available Windows 7 language packs (englanniksi)
  3. Desktop Operating System Market Share Worldwide StatCounter. 2018. gs.statcounter.com. Viitattu 2.6.2018. (englanniksi)
  4. Top 7 Desktop OSs on Nov 2014 1.11.2014. StatCounter. Viitattu 29.12.2014. (englanniksi)
  5. Leppänen, Timo: Merkilliset nimet. Tarinoita yritysten ja tuotteiden nimistä. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016. ISBN 978-952-222-720-1.
  6. The Apple vs. Microsoft GUI Lawsuit (englanniksi)
  7. COMPANY NEWS; Xerox Sues Apple Computer Over Macintosh Copyright (englanniksi)
  8. Mannila, Marko: Windows 7 myyntiin lokakuussa Digitoday. Viitattu 3.6.2009.
  9. Windows Phone 7.8 update now on Zune, regardless of carrier and model (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]