MSN

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee MSN internet-palvelujen tarjoajaa, MSN tarkoittaa myös pikaviestintäohjelma Windows Live Messengeriä.
MSN:n logo vuodesta 2015
MSN:n aiempi logo

MSN (alkujaan The Microsoft Network) on Microsoftin 24. elokuuta 1995 julkaisema BBS-palvelu, myöhemmin myös Internet-palveluntarjoaja ja web-portaali (aluksi toimi rinnakkaisena verkkona Internetille), joka julkaistiin samaan aikaan kuin Windows 95. Sittemmin MSN:ään on liitetty Microsoftin Outlook-sähköpostipalvelu ja Skype-pikaviestiohjelma, sekä monia muita Microsoftin palveluita. Alkuperäisessä The Microsoft Networkissa oli objektipohjainen käyttöliittymä, jollaisen oli alun perin tarkoitus korvata emo-Windowsin käyttöliittymärakenteet tiedostojärjestelmää myöten (so. luoda tiedostojärjestelmä, jossa ei viitata suoraan levyllä oleviin tiedostoihin[1], vaan virtuaaliobjekteihin, joihin tietoa voi yhdistyä monesta lähteestä). Se ei kuitenkaan pystynyt kilpailemaan avoimen Internetin kanssa, joten vuosituhannen vaihteeseen mennessä se korvattiin samannimisellä WWW-palvelulla.[2][3]

MSN on ollut yhdeksällä miljoonalla rekisteröityneellä käyttäjällään Yhdysvaltojen toiseksi suurin Internet-yhteisö, heti Time Warnerin AOL:n (26,5 miljoonaa) jälkeen.lähde?

Alexa Internet -käyttäjäbarometrin mukaan MSN.com oli toiseksi vierailluin englanninkielinen sivusto Internetissä Yahoo!:n jälkeen osittain siksi, että sivu on Internet Explorer -selaimen oletusaloitussivu.[4] MSN sai uuden ilmeen vuoden 2009 aikana jonka suurin muutos oli linkkien vähentäminen puolella. Vuonna 2010 MSN:n kotisivuilla vierailee noin 600 miljoonaa käviää kuukausittain, joista melkein 100 miljoonaa pelkästään Yhdysvalloista.[5]

MSN-palvelut siirtyivät osittain ensin Windows Live -tuotemerkin alle ja myöhemmin Windows Essentials perheeseen vuonna 2013.

30. syyskuuta 2014 Microsoft uudisti MSN-sivustoa antaen sille samanlaisen ilmeen kuin muillakin Microsoftin tuotteilla (kuten Bing ja Office).[6]

Windows Live[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa MSN:n palveluista siirrettiin vuosien 2005 ja 2006 aikana Windows Live brändin alaisuuteen. Tämä oli osa strategiaa jolla parannettiin verkkopalveluja liittämällä ne Windows nimeen. Uusi bränfi tarkoitti uusia nimiä suurimmalle osalle MSN tuotteista:

 • MSN Hotmail muuttui muotoon Windows Live Hotmail (nykyinen Outlook.com)
 • MSN Messenger muuttui muotoon Windows Live Messenger (nykyään sulautettu Skypeen)
 • MSN Search muuttui muotoon Live Search (nykyinen Bing)
 • MSN Virtual Earth muuttui muotoon Live Search Maps (nykyinen Bing Maps)
 • MSN Spaces muuttui muotoon Windows Live Spaces
 • MSN Alerts muuttui muotoon Windows Live Alerts
 • MSN Groups muuttui muotoon Windows Live Groups

Termiä "MSN" tai "mese" käytetään yleisesti synonyyminä Windows Live Messengerille, eli entiselle MSN Messengerille. Näiden yhteys on se, että käyttääkseen Messengeriä, tulee käyttäjillä olla Microsoft-tili (alun perin Microsoft Passport, sitten niminä ovat toimineet .NET Passport, vähän aikaa Microsoft Passport Network ja Windows Live ID), jota muun muassa Messenger, Hotmail, Xbox Live ja Zune käyttävät.

Tytäryhtiöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft on yhteistyössä muiden suurien yritysten kanssa saadakseen MSN:ään parempia palveluita.

 • MSN Match – liitettiin Match.com:iin; seuranhakupalveluun
 • MSNBC – liitettiin NBC:hen; uutispalveluun
 • MSN Sports by FOX Sports – liitettiin Fox Sportsiin; urheilu-uutispalveluun
 • MSN Auctions by eBay – liitettiin eBay Inc:hen; huutokauppapalveluita
 • MSN Overstock – liitettiin Overstock.com:iin; ostospalveluita
 • MSN VirusScan – liitettiin Trend Microon, joka tarjoaa virusturvaa
 • MSN Money – liitettiin CNBC kaapelikanavaan, jolla on ollut ilmainen julkinen chat-huone MSN:n luomisesta lähtien, nyt uudelleen nimetty nimellä CNBC – MSN_MoneyII, MSN Groups -virtuaaliyhteisöllä ja on myös saatavilla MSN Chatille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. M. Mesnier, G.R. Ganger, E. Riedel: Object-based storage. IEEE Communications Magazine, 2003-08, nro 41, s. 84–90. doi:10.1109/MCOM.2003.1222722. ISSN 1558-1896. Artikkelin verkkoversio.
 2. What The Hell Was The Microsoft Network? www.codersnotes.com. Viitattu 24.9.2021.
 3. ”Windows 95 Video Guide (Full Show)”. fi-FI
 4. Alexa.com – Related Info for: msn.com (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 5. MSN unveils new-look home page (englanniksi)
 6. MSN’s rebirth brings Microsoft’s new approach into focus (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]