OpenVMS

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta VMS)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OpenVMS
Kuvakaappaus OpenVMS-version 7.3-1 DECwindows-työpöytäympäristöstä. Ylhäällä vasemmalla pääteikkuna, jossa käytössä DCL-komentotulkki.
Kuvakaappaus OpenVMS-version 7.3-1 DECwindows-työpöytäympäristöstä. Ylhäällä vasemmalla pääteikkuna, jossa käytössä DCL-komentotulkki.
Kehittäjä Digital Equipment Corporation, nykyään Hewlett-Packard
Tuoteperhe VMS
Toiminnallinen tila Toimiva, saatavana markkinoilla
Viimeisin vakaa versio 8.4 (Alpha, HP Integrity) (21. kesäkuuta 2010)
Ytimen tyyppi Monoliittinen
Suoritintuki Alpha, IA-64
Lähdekoodimalli Pääosin suljettu
Lisenssi Kaupallinen, omistusoikeus
Kotisivu http://h71000.www7.hp.com/

OpenVMS, alkujaan VMS (Virtual Memory System), myöhemmin myös VAX/VMS, on Digital Equipment Corporationin 1970-luvun loppupuolella kehittämä moniajava monen käyttäjän käyttöjärjestelmä, joka oli suosittu varsinkin 1980-luvulla. Alun perin se oli tarkoitettu vain DEC:n omille VAX-minitietokoneille, mutta siirrettiin myöhemmin myös Alpha- ja IA-64-suoritinarkkitehtuureille. Sitä pidetään yleensä suhteellisen vakaana ja luotettavana järjestelmänä, ja sitä on käytetty muun muassa pankeissa, teollisuudessa ja yliopistoissa, yleensä erilaisissa palvelintehtävissä.

OpenVMS:n oikeudet omistaa tällä hetkellä Hewlett-Packard. Yhtiötä, samoin kuin edellisiä omistajia, on arvosteltu siitä, ettei se markkinoi järjestelmää aktiivisesti.[1][2]

Roadmap-suunnitelman mukaan käyttöjärjestelmä on tulossa x86-64 alustalle vuonna 2018.[3]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenVMS on perinteisesti kilpaillut Unixin kanssa, ja siinä on käytetty myös joitakin samoja teknisiä ratkaisuja, mutta se on yleiseltä toteutukseltaan melko erilainen.

Käyttöjärjestelmän komentokielenä toimii DCL (DIGITAL Command Language) ja ikkunointijärjestelmänä X:än perustuva DECwindows. Tiedostojärjestelmänä on tavallisesti ODS-2, jonka kanssa yleensä käytetään tiedostojen ja tietueiden hallintaan järjestelmää nimeltään RMS (Record Management Services). Tiedonsiirrossa käytettyjä tietoliikenneprotokollia ovat muun muassa DECnet ja TCP/IP. Yleisiä tekstieditoreita ovat EVE (Extensible Versatile Editor) sekä vanhempi EDT.

Käyttöjärjestelmä tukee moniprosessointia 32 suorittimeen asti. Se on myös klusteritekniikoiden edelläkävijä; OpenVMS-klusterissa voi olla tarvittaessa 96 solmua (engl. node) ja etäisyydet ovat enintään noin 800 km.[4]

Käyttöjärjestelmälle on saatavissa melko kattava valikoima erilaisia ohjelmointi- ja kehitystyökaluja sekä aiheeseen liittyvää muuta materiaalia. Yleisiä ajonaikaisia kirjastoja on saatavilla muun muassa merkkijonojen käsittelyyn, pääteriippumattomaan näytönkäsittelyyn sekä päivämäärän ja ajan esittämiseen. Näiden kirjastojen rutiineja voidaan kutsua eri kielistä, kuten symbolisesta MACRO-konekielestä, C++:sta tai Cobolista. Käyttöjärjestelmän ohjelmointikielten funktiokutsut on pyritty standardoimaan siten, että jollakin tietyllä kielellä kirjoitetut rutiinit voivat helposti kutsua jonkun toisen kielen rutiineja (engl. common calling standard), mikä helpottaa monikielisten ohjelmien kehittämistä.

OpenVMS on tarvittaessa pitkälti POSIX-yhteensopiva. Sisäiseltä rakenteeltaan se perustuu perinteiseen monoliittiseen ytimeen (joskin DEC:llä kokeiltiin aikoinaan toteutusta myös Mach-mikroytimen päälle)[5]. Järjestelmä on suunniteltu sekä ositus- että myös jossain määrin reaaliaikakäyttöön.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoftilla nykyään työskentelevä David Cutler oli yksi VMS:n alkuperäisistä pääarkkitehdeista

Käyttöjärjestelmän kehittäminen aloitettiin vuonna 1975 koodinimellä Starlet (VAXin koodinimi oli Star). Hanketta johti Roger Gourd, ja järjestelmän teknisestä suunnittelusta vastasivat pääasiassa David Cutler ja Dick Hustvedt. Monet alkuperäisen kehittäjätiimin jäsenistä olivat aikaisemmin osallistuneet PDP-11-minitietokoneen RSX-11M-käyttöjärjestelmän kehittämiseen, mikä näkyi myös siinä, miten VMS suunniteltiin.

Alkuvaiheessa suurin osa VMS:ää toteutettiin MACRO-kielellä ja loput pitkälti korkeamman tason BLISS-kielellä. Käyttöjärjestelmän ensimmäinen virallinen versio julkaistiin vuonna 1978. VMS:n yhteydessä usein mainitun klusterituen järjestelmä sai versiossa 4.0 vuonna 1984, ja ikkunointijärjestelmä ilmestyi versiossa 5.1 vuonna 1989. Nimeä OpenVMS alettiin käyttää vuonna 1991, versiosta 5.5 lähtien. Vuotta myöhemmin ilmestyi ensimmäinen Alpha-arkkitehtuurille tarkoitettu versio. Ensimmäinen yleisesti saatavilla oleva IA-64-versio ilmestyi puolestaan vuonna 2005.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. John McLean: How the IT media manipulates the news 28. maaliskuuta 2004. the Inquirer. Viitattu 2. maaliskuuta 2007.
  2. HP : Moving forward webservertalk.com. 29. syyskuuta 2005. Viitattu 2. maaliskuuta 2007.
  3. OpenVMS Rolling Roadmap VMS Software. Viitattu 19.1.2017.
  4. HP OpenVMS Version 8.3 for Alpha and Integrity Servers elokuussa 2006. Hewlett-Packard. Viitattu 2. maaliskuuta 2007.
  5. A Model and Prototype of VMS Using the Mach 3.0 Kernel Digital Equipment Corporation. Viitattu 22. kesäkuuta 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta OpenVMS.