X Window System

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
KDE 3.5.

X Window System[1] on bittikarttanäytölle kehitetty siirrettävä ja verkkoläpinäkyvä ikkunointijärjestelmä. Sitä käytetään pääasiallisena ikkunointijärjestelmänä Unixeissa, Unixin kaltaisissa ja OpenVMS-käyttöjärjestelmissä. Se on saatavilla myös moniin muihin käyttöjärjestelmiin, mm. Microsoft Windowsiin ja macOS:ään.

X11 osaa piirtää suorakulmion muotoisia, päällekkäisiä, hierarkkisia ikkunoita, joihin voidaan piirtää tekstiä ja grafiikkaa. Lisäksi se tukee erilaisia syöttölaitteita, kuten hiiriä ja näppäimistöjä. X11 ei määrää mitään käyttöliittymää, vaan sitä voi vapaasti vaihtaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-asiakasohjelman ajaminen SSH-yhteyden yli.

X:n edeltäjä oli ennen vuotta 1983 W-niminen ikkunointijärjestelmä, jota käytettiin V-käyttöjärjestelmän päällä.

X:n kehittäminen alkoi MIT:ssa vuonna 1984 Jim Gettysin ja Bob Scheiflerin yhteistyöllä. Gettys oli mukana IBM:n, MIT:n ja DEC:n Athena-projektissa. Projektissa tarvittiin laitteistoriippumaton grafiikkajärjestelmä, jolla yhdistettäisiin eri valmistajien järjestelmät.

X1 otettiin käyttöön kesäkuussa 1984. Seuraavat julkaisut seuraavana vuonna olivat X6, X9 ja X10. X10R3 oli ensimmäinen, joka julkaistiin MIT:n ulkopuolelle. Nykyistä protokollaa käyttävä X11 julkaistiin syyskuussa 1987.

Vuonna 1988, kun X oli osoittautunut menestykseksi, perustettiin X Consortium, joka kehitti X:ää eteenpäin ja teki referenssitoteutuksen julkaisut X11R2:sta 1988 julkaisuun X11R6.3 1996 asti.

Vuonna 1997 X:n kehitys siirtyi The Open Groupille, joka oli muodostettu Open Software Foundationin (OSF) ja X/Openin yhdistyessä. Toukokuussa 1999 The Open Group perusti X.Orgin, joka teki julkaisut X11R6.5.1:stä eteenpäin. Tosin tässä vaiheessa varsinainen kehitystyö oli tapahtunut XFree86-ryhmässä, joka kehitti mm. Linux-käyttöjärjestelmissä yleisesti käytettyä palvelinta.

Alkuvuodesta 2004 perustettiin X.Org-säätiö, joka huhtikuussa 2004 julkaisi X11R6.7:n perustuen XFree86 4.4RC2:een. Syyskuussa julkaistiin X11R6.8.1. Useat Linux-käyttöjärjestelmäjulkaisijat ovat siirtyneet XFree86-toteutuksesta X.Org-referenssitoteutukseen.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X:n asiakas-palvelinmalli.

X perustuu asiakas-palvelinmalliin. Laite, joka piirtää ikkunoita ja grafiikkaa ruudulle, on palvelin (X Window System display server). Ohjelmat, jotka piirtävät ikkunansa ruudulle tai ottavat muuten yhteyden palvelimeen, ovat asiakkaita. X:n verkkoläpinäkyvyys merkitsee sitä, että palvelin ja asiakas voivat olla eri tietokoneilla.

X-palvelin voi pyöriä Unix/Linux-työasemalla tai olla yksi ohjelma tai ikkuna Windows-käyttöjärjestelmän työpöydällä. Pelkkään X:n käyttöön tarkoitettuja X-päätteitä oli ennen myynnissä, nyt halvat Linux-PC:t ovat korvanneet ne.

Käyttöliittymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska X11 ei toteuta minkäänlaista käyttöliittymää, sen päällä pitää aina ajaa jotain tämän tekeviä asiakasohjelmia. Oleellisin asiakasohjelma on ikkunanhallintaohjelma (window manager), joka piirtää kehykset ikkunoille ja mahdollistaa niiden siirtämisen ruudulla ja koon muuttamisen. Ikkunanhallintaohjelmia käytettiin pitkään Linux-jakeluissa ainoina graafisen käyttöliittymän toteuttavina ohjelmina.

Työpöytäympäristöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X11:lle on kehitetty monia yhtenäisen käyttöliittymän antavia työpöytäympäristöjä (desktop environment). Aikaisimpia olivat Sunin kehittämä ja käyttämä OPENLOOK ja DECin VMS:stä kotoisin oleva DECwindows. Lähes kaikki kaupalliset Unix-valmistajat siirtyivät kuitenkin The Open Groupin kehittämään Common Desktop Environmentiin (CDE), joka perustui HP VUEen (Visual User Environment).

Linux-puolella yhtenäistä käyttöliittymää ei ollut ennen kuin Matthias Ettrich lokakuussa 1996 kertoi suunnitelmastaan, KDE-projektista. KDE 1.0 julkaistiin 12. heinäkuuta 1998. KDE käytti Qt-käyttöliittymäkirjastoa, jonka lisenssi ei ollut avoin. Toinen ryhmä Miguel de Icazan johdolla aloitti siksi elokuussa 1997 GNOME-projektin (GNU Network Object Model Environment), joka on nykyisin GNUn virallinen työpöytäympäristö.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barkakati, Nabajyoti: X Window System programming. Indianapolis (Ind.): SAMS Publishers, 1994. ISBN 0-672-30542-9. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. X Consortium, Inc. suosittelee käytettäväksi nimiä: X, X Window System, X Version 11, X Window System, Version 11 tai X11lähde?