Luettelo X Window Systemin työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo X Window Systemin alaisista työpöytä- ja ikkunointiympäristöistä.

Unix-tyylisillä järjestelmillä on kautta aikain ollut graafisia käyttöliittymiä ja työpöytäympäristöjä laidasta laitaan. Suosituimmaksi graafisten käyttöliittymien pohjaksi muodostui ajan myötä X Window System, joka ei kuitenkaan sisältänyt itsessään varsinaista käyttöliittymää vaan jättää sen toteuttamisen sovellusohjelmille (käytännössä käyttöliittymäkirjastoille) sekä erilliselle ikkunanhallintaohjelmalle.

1990-luvun alussa kaupallisten unix-järjestelmien valmistajat päättivät standardoida yhden käyttöliittymä- ja työpöytämallin, josta jokainen unix-valmistaja teki toteutuksen omalle käyttöjärjestelmälleen. Tämän työpöytästandardin nimeksi annettiin Common Desktop Environment. Avoimella lähdekoodilla on saatavilla OpenCDE, joka pyrkii olemaan CDE-standardin mukainen, sekä XFCE, joka on erittäin kevyt ja nopea, muttei täysin CDE-yhteensopiva (vaikka näyttääkin kovasti CDE:ltä).

Perinteisesti X-ikkunoinnin yhteydessä ei ole käytetty varsinaista työpöytäympäristöä vaan pelkkää ikkunanhallintaohjelmaa, ja nykyisinkin monet käyttäjät tyytyvät pelkkään ikkunanhallintaohjelmaan. Työpöytäympäristöt tuovat kuitenkin mukanaan mm. ohjelmistojen yhteistoimivuuden. Monet ohjelmat on nimenomaisesti suunniteltu käytettäväksi tietyssä työpöytäympäristössä.

Aloittelijoille soveltuviksi työpöytäympäristöiksi on arvioitu:

Lisäksi työpöytäympäristöinä voidaan käyttää myös itsenäisiä ikkunanhallintaohjelmia, joita ovat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • CDE Documentation Group: Common desktop environment 1.0 : advanced user’s and system administrator’s guide. Reading (MA): Addison-Wesley, 1995. ISBN 0-201-48952-X. (englanniksi)
  • Rousu, Pekka: Työpöytäympäristöt Linuxilla : Linuxin kolmet kasvot. MikroBitti, 2008, nro 6-7, s. 82-85.
  • Running the X Window System application in Microsoft Windows. Poland: Noite. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rousu, Pekka: Työpöytäympäristöt Linuxilla : Linuxin kolmet kasvot. MikroBitti, 2008, nro 6-7, s. 82-85.