Qt (kehitysympäristö)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Qt

Qt logo.svg

Qt Designer 4 4 3.png
Qt Designer -työkalu käyttöliittymien suunnittelua varten

Kehittäjä Digia, KDE
Kehityshistoria
Vakaa versio 5.3.2[1] / 16. syyskuuta 2014
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Graafinen ohjelmointiympäristö
Alusta Linux, Maemo, MeeGo, OS X, Symbian, Windows
Lisenssi LGPL
Verkkosivu qt.digia.com/

Qt (lausutaan virallisesti kuten englannin kielen sana "cute") on alustariippumaton ohjelmistojen ja graafisten käyttöliittymien kehitysympäristö. Qt sisältää muiden muassa C++ -luokkakirjaston, omaa QML-kieltä käyttävän QtQuick-kirjaston ja alustariippumattoman ohjelmointiympäristön. Qt-ympäristöä käytetään myös tekstipohjaisten sekä palvelinohjelmistojen kehittämiseen.

Qt-ympäristö on vapaa ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto ja se on saatavilla LGPL-lisenssillä sekä kaupallisella lisenssillä.

Qt:n tuotemerkin ja tekijänoikeudet omistaa Digian tytäryhtiö Qt Company. Qt-ympäristöä kehittää Qt Companyn lisäksi Qt Project, joka on avoin joukko yksilöitä ja yrityksiä.

Huomattavia Qt:n avulla kehitettyjä ohjelmistoja ovat KDE-graafinen käyttöliittymä ja siihen liittyvät muut ohjelmistot, Google Earth, Skype, VirtualBox ja VLC media player.

Qt-kirjastossa on sisäänrakennettu tuki C++-ohjelmointikielelle, mutta Qt:iä voidaan käyttää myös muilla kielillä kuten esimerkiksi C# (Qyoto -kirjaston avulla), Java (Qt Jambi), Python (PyQt, PySide, PythonQt), Ruby (QtRuby) ja PHP (PHP-Qt).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qt:n ensimmäinen julkinen versio 0.90 julkaistiin 20. toukokuuta 1995.[2][3] Alusta alkaen Qt on julkaistu sekä avoimella että kaupallisella lisenssillä.

Qt valittiin julkaisunsa aikaan 1996, tuolloin vain Linux-käyttöjärjestelmälle tarkoitetun KDE-työpöytäympäristön kehitysympäristöksi. Qt oli tuolloin saatavilla vapaasti vain "ei-kaupalliseen käyttöön", mikä sai GNU-projektin aloittamaan KDE:n kanssa kilpailevan Gnome-projektin. Qt julkaistiin myöhemmin vapaan lähdekoodin kriteerit täyttävällä GPL-lisenssilla ja maaliskuussa 2009 LGPL:llä, joten sitä voi käyttää vapaasti myös kaupallisissa ohjelmissa.

Yritys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qt:n alkuperäinen kehittäjä oli norjalainen Trolltech, jonka Nokia osti vuonna 2008. Maaliskuussa 2011 Ohjelmistoyhtiö Digia osti Nokialta Qt:n lisensointi- ja palveluliiketoiminnan. Nokia jatkoi Qt-teknologian kehittämistä, mutta Digia vastaa teknologian kaupallisesta lisensoinnista ja palveluliiketoiminnasta. Elokuussa 2012 julkistettiin, että Digia ostaa koko Qt-kehitysympäristön Nokialta. Kaupan myötä Digia vastasi kaikista Qt-teknologiaan liittyvistä toiminnoista, joista aiemmin on huolehtinut Nokia. Näitä ovat muun muassa tuotekehitys, sekä kaupallisen ja avoimen lähdekoodin lisensointi- ja palveluliiketoiminta, jonka Digia osti jo aikaisemmin maaliskuussa 2011. Kaupan merkittävimpänä tavoitteena on parantaa Digian asemaa Qt-ekosysteemissä ja laajentaa Qt-teknologian saatavuutta yhä useammalle alustalle. [4] [5] Digia eriytti Qt-liiketoiminnan kokonaan omistamaansa Qt Company tytäryhtiöön.

Alustat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qt on julkaistu seuraaville alustoille:

Moduulit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qt-luokkakirjasto sisältää seuraavat moduulit:

  • Qt Core Module - Qt:n perusluokat, IO, tapahtumien käsittely, säikeet, observer-suunnittelumallin toteutus, jne.
  • GUI Module - graafiseen käyttöliittymään liittyvät luokat (Widgets)
  • OpenGL Module - OpenGL-grafiikkaluokat
  • Qt Script Module - tuki komentosarjakielille
  • Networking Module - tietoverkkoihin liittyvät ohjelmointiluokat (TCP, HTTP, FTP, DNS jne.)
  • Database Module - tietokantaluokat (SQL, ODBC, DB2 jne.)
  • Qt WebKit Integration - tuki WWW-sivujen näyttämiseen
  • Phonon Multimedia Framework - ääni- ja kuvatiedostojen mediasoitin
  • XML Module - XML-kirjasto (SAX ja DOM)
  • Unit Testing Framework - yksikkötestausjärjestelmä

Lisäksi Qt-ympäristö sisältää erilaisia ohjelmointiin sekä kansainvälistämiseen ja lokalisointiin tarkoitettuja työkaluja.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]