Document Object Model

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki objektien hierarkiasta DOM-mallin mukaisessa HTML-tiedostossa.

Document Object Model (suom. dokumenttioliomalli, yleisesti DOM) on tapa kuvata rakenteisen dokumentin, kuten HTML:n, XML:n tai XHTML:n, rakenne puuna, jonka eri olioita voi hakea, tutkia ja manipuloida esimerkiksi JavaScriptin avulla.[1] DOMin avulla voi toteuttaa vuorovaikutteisia www-sivuja, jotka eivät vaadi jatkuvaa palvelinyhteyttä. DOM:in tarkoitus on määrittää kuinka dokumentissa olevat elementit välittävät tietoa toisillensa ja kuinka näihin elementteihin voidaan viitata.[1][2]Document Object Model eli DOM on ohjelmointirajapinta eli API, joka mahdollistaa selaimessa esitettävien web-sivuja vastaavien elementtipuiden muokkaamisen ohjelmallisesti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Legacy DOM oli rajoitettu niissä elementeissä, joita voitiin käyttää. Lomake-, linkki- ja kuvaelementteihin voitiin viitata hierarkisella nimellä, joka alkoi juuridokumenttiobjektilla. Hierarkisessa nimessä voidaan käyttää joko läpikäytyjen elementtien nimiä tai peräkkäisiä indeksejä. Esimerkiksi "form input" elementtiä voitiin käyttää muodossa document.formName.inputName tai document.forms[0].elements[0].

Sovellukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat verkkoselaimet käyttävät DOM:n kaltaista sisäistä mallia hahmontaakseen asiakirjan. kuten HTML-sivun. Jokaisen dokumentin solmut (nodet) on järjestetty puurakenteeseen, jota kutsutaan DOM-puuksi, ja ylin solmu on nimeltään "Dokumenttiobjekti". Kun HTML-sivu renderöidään selaimissa, selain lataa HTML-koodin paikalliseen muistiin ja jäsentää sen automaattisesti näyttääkseen sivun näytöllä. DOM:ia ei välttämättä tarvitse esittää puumuotoisena[3]ja jotkin selaimet ovat käyttäneet muita sisäisiä malleja [4].

Javascript[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun verkkosivu ladataan, selain luo sivusta DOM-mallin, joka on HTML-dokumentin oliomuotoinen esitys, joka toimii rajapintana JavaScriptin ja itse dokumentin välillä. Tämä mahdollistaa dynaamisten verkkosivujen,[5] luomisen, koska sivulla oleva JavaSript voi:

  • luoda, muuttaa ja poistaa mitä vain HTML elementtejä ja ominaisuuksia
  • muuttaa mitä vain CSS tyyleistä
  • reagoida kaikkiin olemassa oleviin "tapahtumiin" (eng. event)
  • luoda uusia tapahtumia (eng. event)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Blaze: DOM: Document Object Model veppikoodaajan näkökulmasta (html) Ohjelmointiputka. 2008. Viitattu 15.01.2014. (suomeksi)
  2. Dynaaminen HTML ja DOM (html) 2K mediat. Viitattu 15.01.2014. (suomeksi)
  3. What is the Document Object Model? W3C. ”However, the DOM does not specify that documents must be implemented as a tree or a grove, nor does it specify how the relationships among objects be implemented. The DOM is a logical model that may be implemented in any convenient manner.” Viitattu 23.10.2022.
  4. Modernizing the DOM tree in Microsoft Edge 19 April 2017. Microsoft. Viitattu 23.10.2022.
  5. JavaScript HTML DOM w3schools.com. Viitattu 23.10.2022.