VLC media player

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
VLC media player
VLC Icon.svg
VLC media player 2.1
VLC media player 2.1
Kehittäjä VideoLAN-projekti
Kehityshistoria
Julkaistu helmikuu 2001
Vakaa versio 2.2.2[1] / 6. helmikuuta 2016
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi mediasoitin
Käyttökielet suomi
Alusta alustariippumaton
Ohjelmointikielet C, C++, Objective-C, Qt
Lisenssi GPL
Verkkosivu VLC media player

VLC media player on avoin, alustariippumaton mediasoitin, joka on osa VideoLAN-projektia. Soitin tukee useimpia saatavilla olevia video- ja äänikoodekkeja ja tiedostomuotoja, sekä lukuisia verkon yli ladattavia suoratoistoprotokollia.

VLC:n kehitystyö aloitettiin École Centrale Paris'ssa 1996 nimellä VideoLAN Client. Projektin tavoitteena oli videon suoratoisto yliopiston verkossa. Ohjelmisto julkaistiin GPL-lisenssille 2001 ja kehitysvastuu on siirretty kansainväliselle VideoLAN-projektille. VLC on saatavilla monille käyttöjärjestelmäalustoille, kuten BeOS:lle, BSD:lle, Linuxille, OS X:lle, Solarikselle ja Windowsille. VLC on yksi suosituimpia vapaita ohjelmistoja. Vuosina 2005–2015 eri versioita on ladattu miljardi kertaa. Lukuun ei sisälly latausmäärää Linuxin osalta, koska päivitykset hoidetaan jakeluiden omista pakettilähteistä.[2]

Pääsovelluksen lisäksi on mahdollista asentaa Firefox-liitännäinen,[3] joka mahdollistaa QuickTime- ja Windows Media -tiedostojen toistamisen selaimessa ilman Microsoftin tai Applen tuotteita.

VLC:llä ei ole virallista lisenssiä ja avaimia DVD-levyjen soittamiseen, vaan se käyttää libdvdcss-kirjastoa, joka murtaa CSS-salauksen tarvittaessa brute force -menetelmällä.[4] Ohjelmistoa voi käyttää myös DVD-levyjen kopiointiin kiintolevylle. Sen käyttö voi olla laitonta Yhdysvalloissa[5] ja Suomessa Lex Karpelan perusteella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. VLC 2.2.2 "Weatherwax" 16.4.2015. VideoLAN Organization. Viitattu 4.7.2015. (englanniksi)
  2. VLC download statistics 30.6.2015. VideoLAN Organization. Viitattu 4.7.2015. (englanniksi)
  3. The Mozilla plugin VideoLAN Organization. Viitattu 4.7.2015. (englanniksi)
  4. FAQ VideoLAN Organization. Viitattu 4.7.2015. (englanniksi)
  5. Steve Horton: VLC Video Player's New DVD-Copying Feature Could Run Afoul of the MPAA 17.7.2009. PCWorld. Viitattu 4.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta VLC media player.