Mozilla Firefox

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mozilla Firefox

Firefoxin logoMozilla Firefox wordmark.svg

Firefox 47 Windows 10 -alustalla.
Firefox 47 Windows 10 -alustalla.
Kehittäjä Mozilla Corporation
Mozilla Foundation
Kehityshistoria
Julkaistu 23. syyskuuta 2002
Vakaa versio 53.0[1] / 19. huhtikuuta 2017
Kehitystilanne aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi verkkoselain
Käyttökielet 79 (suomeksi)[2]
Alusta Android, Linux, OS X, Windows[3], Firefox OS, FreeBSD[4], NetBSD, OpenBSD, OpenIndiana
Ohjelmointikielet C, C++, JavaScript, CSS, XUL, XBL
Lisenssi MPL [5]
Verkkosivu Mozilla Firefox

Mozilla Firefox on Mozilla-projektin tekemä vapaa, avoimen lähdekoodin verkkoselain, joka on saatavilla Windowsille, Linuxille, macOS:lle ja Androidille[6]. Yhteensopiva sähköpostiohjelma on Mozilla Thunderbird. Firefox on saatavilla myös suomeksi. Firefox käyttää Gecko-selainmoottoria.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mozilla Firefox tunnettiin aiemmin nimillä Phoenix ja Mozilla Firebird.

Ohjelman kehitys alkoi, kun Dave Hyatt ja Blake Ross alkoivat karsia mielestään turhia ominaisuuksia Mozilla Suitesta. Ensimmäinen julkinen testiversio julkaistiin syyskuussa 2002 nimellä Phoenix. 14. huhtikuuta 2003 ohjelman nimi vaihdettiin Mozilla Firebirdiksi, koska BIOS-valmistaja Phoenix Technologies näki nimen rikkovan heidän tavaramerkkiään. Lopulta 9. helmikuuta 2004 nimi sai lopullisen muotonsa Mozilla Firefox, tai lyhyemmin vain Firefox. Nimenmuutos johtui siitä, että monet pelkäsivät Firebird-nimen sekoittuvan Firebird-nimiseen tietokantaohjelmistoon. Näiden tapausten takia ja tarpeesta suojella selaimen brändiä Firefox on nykyisin Mozilla Foundationin tavaramerkki.

Firefoxia kehittävät Mozilla Foundation ja monet vapaaehtoiset.

Firefoxin versiohistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Firefoxin versiohistoria
Värien selitykset:
Tuki päättynyt Tuettu Tuorein (tuettu) Suunnitteilla
Selaimen nimi Versio Geckon versio Julkaisupäivä Merkittäviä muutoksia
Phoenix 0.1–0.5 1.2–1.3 23. syyskuuta –
7. joulukuuta 2002
Muokattava työkalupalkki, kirjanmerkkien ja historian pikahaku. Lomakkeiden tekstikenttien automaattitäydennys, sivupaneeli, laajennusten hallinta. Teemat, parannuksia käyttöliittymään. Mahdollisuus moneen aloitussivuun.
Firebird 0.6–0.7 1.5 17. toukokuuta –
15. lokakuuta 2003
Uusi oletusteema (Qute), parannuksia kirjanmerkkeihin ja yksityisyyteen, portaaton vieritys. Automaattinen vieritys, salasanojen hallinta, parannuksia asetuspaneeliin.
Firefox 0.8–45.0 1.6–45.0 9. helmikuuta 2004 –
8. maaliskuuta 2016
Lisätty turvallisuutta phishing-suojalla ja automaattisilla päivityksillä, käyttömukavuutta istunnon palautuksella selaimen kaatumisen jälkeen. Parannettu muistinkäyttöä, suorituskykyä ja käyttöliittymää. Paranneltu HTML5-tukea ja otettu käyttöön WebVTT-tekniikka. Selaimeen integroitu PDF-lukija ja mediasoitin ogg-tiedostoille. Lisätty kattava tietojen tuonti muista selaimista, uusittu laajennusten ja teemojen hallintaa. Linux-asennin. H.264 (MP4) -tuki lisätty myös OS X Leopard -alustalle. Paranneltu Windows 10 yhteensopivuutta. Pikaviestituki lisätty Firefox Helloon. Uudistettu Yksityinen selaus -tila (Private Browsing). Oma versio 64-bittisille Windowseille ja lisätty Web Speech API-rajapinta. Muissa päivityksissä parannettu tietoturvaa ja korjattu virheitä.
45.0 ESR 45.0 7. maaliskuuta 2016 Nämä ovat organisaatioille tarkoitetut pidennetyn tuen versiot. Versio 38 on mahdollista päivittää versioon 45 ESR viimeistään kolmen kuukauden siirtymäajan jälkeen tai vaihtoehtoisesti heti uudemman version julkaisun jälkeen.[7] Päivitetty selaimen vakautta ja tietoturvaa.[8]
45–52 45–52 26. huhtikuuta 2016 –
20. syyskuuta 2016
JavaScriptin tietoturvaa paranneltu ja korjattu .svg -tiedostojen renderointiongelma. Linuxille laajennettu GTK3-tukea. VP9-videokoodekki lisätty. E10S, eli Electrolysis-päivitys jakaa käyttöjärjestelmä- ja sisältöprosessit kahtia, joka estää selaimen jämähtämisen huonon verkkosivun johdosta. Lisätty toiminto estämään haitallisten tiedostojen lataamisen. Allekirjoittamattoman lisäosat otetaan automaattisesti pois käytöstä. Sisäinen videoneuvottelutoiminto Hello poistettu käytöstä. WebM EME videosoitinta ja lisäosien SDK-työkalua paranneltu. FLAC-tiedostotuki lisätty. Selain varoittaa käyttäjää turvattomilla kirjautumissivuilla. WebAssembly tukea laajennettu.
53.0 53.0 19. huhtikuuta 2017
Selaimen nopeutta ja vakautta paranneltu.[1]
54.0 (beta) 54.0 [9]

ESR-versiot ovat yrityksille ja organisaatioille tarkoitettuja pidennetyn tuen versioita, joihin julkaistaan vain tietoturvapäivityksiä julkaisun jälkeen tai mahdollisesti vakauskorjauksia Mozillan harkinnan mukaan.[10] Näitä ovat olleet versiot 10, 17, 24, 31, 38 ja 45.[11]

Osaa ilmoitetuista ominaisuuksista ei välttämättä ole kaikissa beetaversioissa. Firefox päivittyy uuteen versioon kuuden viikon välein. Käyttöjärjestelmien mukana tulleet versiot ovat tuettuja niin kauan, kuin itse järjestelmä (esim. Linux-jakelupaketeissa).

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • välilehdet
 • ponnahdusikkunoiden esto
 • hakutermiehdotukset hakukoneilta jo syötetyn tekstin perusteella
 • oikoluku tekstikentille
 • yksityinen selaus
 • automaattiset päivitykset
 • RSS- ja Atom-virtojen lukeminen
 • laajennukset, joilla voi tuoda ohjelmaan uusia ominaisuuksia
 • teemat, ohjelman ulkoasumuutokset
 • virhekonsoli, web-kehittäjien työkalu

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firefoxin lisäosat jaetaan kuuteen luokaan: laajennukset, teemat, liitännäiset, hakutyökalut, oikolukusanastot ja kielipaketit sekä sovellukset.

Laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosat tuovat selaimeen uusia toimintoja, kuten kirjainmerkkien hallinnoinnin, muokattuja työkalurivejä, FTP- ja sähköpostiohjelmia tai kehittäjien työkaluja.

Osa lisäosista muuttaa nettisivun ulkonäköä. Esimerksiksi Adblock Plus estää osan mainoskuvista ja Greasemonkey sallii käyttäjien tekemien makrojen (script) ajamisen sivuilla.

Teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teemat (alussa persoonat) olivat alun perin Firefoxin lisäosia, mutta niiden tuki lisättiin selaimeen versiosta 3.6 lähtien.[12]

 • Taustakuva (Background Theme) – voi muuttaa taustaväriä ja -kuvaa valikkorivillä.
 • Teema (Complete Theme) – voi muuttaa selainikkunan, valikkorivin, välilehtien, pikavalikoiden ja valikoiden ulkoasua

Liitännäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimpiä liitännäisiä ovat Adobe Reader, Flash Player, Java, Shockwave ja Silverlight.

Hakutyökalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firefox mahdollistaa usean hakutyökalun käytön nopeasti. Context Search laajennus lisää listan käyttäjän hakutyökaluista valitun kohteen viereen.

Oikolukusanastot ja kielipaketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielinen sanakirja ja oikoluku olivat alkuun saatavilla vain Voikko-liitännäisen avulla. Nyt Firefoxiin on saatavilla suomenkielen kielipaketti, mutta oikolua ei ole saatavilla kuin laajennuksena.

Sovellukset (Apps)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Firefox OS:n julkaisun jälkeen luotiin Mozilla Marketplace, jolla mobiilisovelluksia voi suorittaa Firefoxin pc-versiossa.

Suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selain saavutti huomattavaa suosiota jo kehitysvaiheessaan. Se saavutti 200 miljoonan latauksen rajapyykin 31. heinäkuuta 2006.[13]

Lokakuussa 2011 Firefoxin maailmanlaajuisen markkinaosuuden arvioitiin olevan noin 22 %.[14] Suurin markkinaosuus selaimella on Suomessa, jossa se on noin 45,9 % (maaliskuun 2008 tilanne).[15] Puola seuraa heti perässä 44,0 %.[15] Firefoxin markkinaosuus on toiseksi suurin heti Microsoftin Internet Explorerin jälkeen, jonka markkinaosuus oli lokakuussa 2011 noin 52 %.[14]

Firefoxia käyttää Euroopassa 28,8 % ja Oseaniassa 31,2 % useampi kuin muualla (maaliskuun 2008 tilanne).[15]

Firefox 3:n virallinen julkistamispäivä oli 17. kesäkuuta 2008. Vuorokauden aikana yritettiin tehdä uusi ohjelmatiedoston lataamisen maailmanennätys. Tarkoituksena oli, että mahdollisimman moni noutaisi Firefox 3 -selaimen 24 tunnin sisällä 17.6.–18.6.2008.[16] Ennätykseksi tuli 8 002 530 eri koneilta loppuun suoritettua latausta. Ennätys kirjattiin Guinnessin ennätysten kirjaan.[17]

Joulukuussa 2011 Firefox menetti toisen sijansa Googlen Chromelle.[18] Vuoden aikana ero pysyi pienenä, ja marraskuussa 2011 Chromen markkinaosuus oli 25,7 % ja Firefoxin 25,2 %.

StatCounterin mukaan Firefoxilla oli 20,82 % markkinaosuus vuonna 2013. Seuraavan vuoden helmikuussa markkinaosuus oli 18,3 % pitäen kolmannen sijan selainmarkkinoilla.[19]

Net Applicationsin mukaan 2015 maaliskuussa IE:n markkinaosuus oli 55,83 %, Chromen 25,68 % ja Firefoxin 11,70 %.[20]

Elokuussa 2016 NetMarketShare kertoi Firefoxin markkinaosuudeksi 7,69 %.[21]

Firefox Mobile[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Firefox Mobile

Mozilla on julkaissut Firefoxista myös oman versionsa mobiililaitteille. Firefox Mobile päivittyy samoihin versionumeroihin kuin työpöytäversio. Firefox Mobile on julkaistu Googlen Androidille sekä Nokian MeeGolle. Lisäksi selain on upotettuna Mozillan kehittämään Firefox OS -mobiilikäyttöjärjestelmään. Selaimen mobiiliversio muistuttaa työpöytäversiota, sillä ominaisuudet ovat pitkälti samat. Firefox Mobilen ominaisuuksiin lukeutuvat muun muassa synkronointi työpöytä- sekä mobiiliselaimen välillä (Firefox Sync), lisäosat ja hakuja helpottava älykäs osoitepalkki.

Brändi ja tavaramerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Firefox on Mozilla-säätiön rekisteröity tavaramerkki,[22] ja ohjelman logon käyttöä koskevat tietyt ehdot. Firefoxin logoa ja nimeä saa käyttää vain lähdekoodiltaan muuttamattomissa versioissa ja Mozilla-säätiön virallisella luvalla. Levittäjä voi muuttaa selaimen nimen helposti vaihtamalla kääntämisvaiheessa asetuksia. Esimerkiksi Debian-projekti tekee Firefoxiin useita omia päivityksiään ja näki että he eivät voineet käyttää alkuperäistä kuvaketta sen käyttörajoitusten takia. Mozilla-säätiö pyysi heitä myös lopettamaan tämän takia Firefox-nimen käytön, sillä logoa ja nimeä saa käyttää vain yhdessä. Nykyisin Debianin Firefox-selain on nimeltään Iceweasel. Vastaavasti Debianiin perustuva Ubuntu käyttää vain uudelleenpaketoitua versiota, joten he saavat käyttää alkuperäistä nimeä ja logoa. Selaimissa ei kuitenkaan ole merkittäviä käytännön eroja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Mozilla: Firefox Notes 29.4.2017. Viitattu 20.4.2017. (englanniksi)
 2. Mozilla: Mozilla Firefox release files 9.7.2013. Viitattu 27.8.2014. (englanniksi)
 3. Mozilla Developer Center contributors: Supported build configurations Mozilla Developer Network. 16.4.2013. Viitattu 27.8.2014. (englanniksi)
 4. FreeBSD port of Firefox freshports.org. 11.2.2014. Viitattu 27.8.2014. (englanniksi)
 5. Mozilla Foundation End-User Licensing Agreements
 6. Mobile features Mozilla. Viitattu 6.9.2012. (englanniksi)
 7. Mozilla Firefox ESR life cycle 2.6.2015. Mozilla. Viitattu 13.8.2015. (englanniksi)
 8. Julkaisutiedot 45 ESR
 9. Julkaisutiedot 54
 10. Firefox ESR – Assumptions 18.5.2015. Mozilla Wiki. Viitattu 13.8.2015. (englanniksi)
 11. mozilla.org [https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/faq/ ESR Overview (englanniksi)
 12. Kotilainen, Samuli: Firefox 3.6 on valmis – paljon uudistuksia Tietokone. 22.1.2010. Sanoma Magazines Finland Oy. Viitattu 9.11.2011.
 13. Mozilla Firefox Downloaded 200,000,000 Times MozillaZine. 4.8.2006. Viitattu 9.11.2011. (englanniksi)
 14. a b Desktop Browser Market Share (October, 2011) Net Applications. Viitattu 9.11.2011. (englanniksi)
 15. a b c Mozilla Firefox on the verge of gaining 29% use share in the European countries AT Internet. Viitattu 9.11.2011. (englanniksi)
 16. Download Day 2008 Mozilla Corporation. Viitattu 9.11.2011. (englanniksi)
 17. Linnake, Tuomas: Firefox 3 pääsee Guinnessin ennätystenkirjaan Digitoday. 3.7.2008. Sanoma News Oy. Viitattu 9.11.2011.
 18. Google's Chrome Surpasses Firefox as No.2 browser to Internet Explorer 2. joulukuuta 2012. The Wall Street Journal: Efrati, Amir. Viitattu 21.10.2014. (englanniksi)
 19. Web Browser Market Share Trends W3Counter. 15. tammikuuta 2014. Awio Web Services LLC. Viitattu 21.10.2014. (englanniksi)
 20. Firefox ja IE ottivat takkiin - Chrome saavutti tärkeän pisteen tivi.fi. 5.5.2015. Viitattu 6.5.2005.
 21. Desktop Top Browser Share Trend netmarketshare.com: NetMarketShare. Viitattu 5.8.2016. (englanniksi)
 22. List of Mozilla Trademarks Mozilla Foundation. Viitattu 17.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laajennukset ja teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]