RSS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
RSS
Tiedostopääte .rss tai .xml
Laajennus Really Simple Syndication (RSS 2.0), Rich Site Summary (RSS 0.91 ja 1.0) tai RDF Site Summary (RSS 0.9 ja 1.0)
Standardi(t) RSS

RSS (lyhenne sanoista Really Simple Syndication) on XML-kieleen perustuva verkkosyötemuoto. RSS-syötteitä käytetään usein päivittyvän digitaalisen sisällön julkaisemiseen. Sen kehittämisen aloitti Dave Winer vuonna 1997.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RSS-syötteet sisältävät ainakin otsikon ja URL-osoitteen. Monet palvelut tarjoavat feedissään esimerkiksi koko uutisen sisällön.[1] RSS-sisällön käyttäjät käyttävät ohjelmia, joita kutsutaan lukijoiksi. Käyttäjä tilaa syötteen antamalla lukijalleen linkin syötteeseen, jonka lukijaohjelma voi sitten tarkistaa uuden sisällön varalta. Jos uutta sisältöä on tullut edellisen tarkistuksen jälkeen, lukijaohjelma hakee kyseisen sisällön ja näyttää sen käyttäjälle. Erillisten lukijaohjelmien, kuten Amphetadeskin, Akregatorin ja Bloglinesin lisäksi RSS-syötteitä voi lukea mm. Google Chrome-, Firefox-, Safari-, Opera-, OmniWeb-, Flock- ja Internet Explorer -selaimilla.

Suosion väheneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RSS-oli suosituimmillaan 2010-luvulla. Sittemmin tuki syötteille on hiipunut.

Google lakkautti Google Reader -lukijansa kesällä 2013.[2]

Apple poisti RSS-tuen Apple Mail ja Safari -ohjelmista OS X Mountain Lion -käyttöjärjestelmäversiossa 2012.

Firefox poisti selaimestaan RSS- ja Atom-syötteiden lukijat syksyllä 2018.[3] Myöskään Google Chrome ja Microsoft Edge eivät enää tue syötteitä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RSS:n kehittäjä oli Dave Winer, joka kehitti scriptingNewsin vuonna 1997. Netscape kehitti RSS 0.90:n vuonna 1999. Se tuki scriptingNewsia ja oli XML:ää, jossa oli RDF-määritelmä. Winer kehitti UserLand Softwarella scriptingNewsin version 2.0b1, jossa oli ominaisuuksia Netscapen RSS 0.90:sta. Netscape kehitti samana vuonna 0.91-version, jota myös UserLand alkoi käyttää. Netscape lopetti kuitenkin vuosituhannen vaihteessa RSS:n kehittämisen.[4]

UserLand julkaisi vuonna 2000 virallisen RSS 0.91:n määritelmän. Samana vuonna Rael Dornfestin johtama ryhmä kehitti RSS:n 1.0-version, joka käytti RDF:ää ja nimiavaruuksia. RSS 1.0 on sekoitettu usein 0.91-versioon, mutta niillä ei ole yhteisiä tekijöitä. Winer jatkoi samaan aikaan USerLandilla RSS:n kehittämistä ja julkaisi version 0.92. Winer kehitti UserLandilta lähtönsä jälkeen RSS:ää edelleen ja julkaisi vuonna 2002 2.0-version ja sen määritelmän seuraavana vuonna.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]