C++

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
C++
Paradigma proseduraalinen, olio
Tyypitys vahva, staattinen
Muistinhallinta manuaalinen
Julkaistu 1983
Kehittäjä Bjarne Stroustrup
Merkittävimmät toteutukset GCC, Visual C++, Clang, Borland C++
Vaikutteet C, Ada, Simula, CLU
Vaikuttanut Java, D, C#
Käyttöjärjestelmä alustariippumaton
Uutisryhmä comp.lang.c++

C++ on ohjelmointikieli. Bjarne Stroustrup kehitti C++:n 1980-luvulla C-kielestä lisäämällä siihen muun muassa olio-ohjelmointiin ja geneerisyyteen liittyviä ominaisuuksia.[1] C++-kielen standardi ISO/IEC 14882:1998 vahvistettiin vuonna 1998, uusin standardi C++14 vuonna 2014.[2]

C++ sisältää muun muassa luokat, periytymisen, mallit (templates) ja poikkeukset. C++ perustuu C-kieleen siten, ettei kieltä ole suunniteltu uudelleen, vaan uusia ominaisuuksia on lisätty.[3] Kielen suunnittelun eräänä pääperiaatteena on ollut kaiken ylimääräisen suorituksenaikaisen koodin jättäminen poislähde?, joten kieleen itseensä ei ole esimerkiksi sisällytetty roskienkeräystä.

C++:lla on kirjoitettu suuri osa maailman käyttöjärjestelmä-, laiteohjain-, ohjelmisto-, sulautettu järjestelmä-, verkko-, ja peliohjelmista, esim. Microsoftin ja Adobe Systemsin ohjelmat.[4]

Standardikirjastot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

C++ sisältää C:n C-kirjaston hieman muokattuna ja algoritmeja sisältävän Standard Template Libraryn (STL).

Standard Template Library sisältää yleisiä ohjelmoijien tarvitsemia säiliöitä (containers), algoritmeja ja funktioita. Esimerkiksi taulukon voi korvata vektorilla (std::vector), joka kasvaa automaattisesti sen sisältämien alkioiden määrän mukaan. Merkkijonojen käsittelyyn on string-luokka, joka abstrahoi merkkijonojen käsittelyn syntaksiltaan lähemmäs kielen perustietotyyppien käsittelyä.

Erot C:hen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet C:llä kirjoitetuista ohjelmista ovat myös kelvollista C++:aa. Eivät kuitenkaan kaikki, muun muassa C:n kehittymisen aikana luotujen uusien varattujen sanojen ja tarkemman tyyppitarkistuksen vuoksi. C:stä poiketen C++ tukee useaa nimiavaruutta.

Hello, World! -esimerkkiohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

#include <iostream>

int main() {
    std::cout << "Hello, world!\n";
}

Tämä on yleisesti käytetty esimerkkiohjelma C++-oppaissa. Se tulostaa näytölle tekstin ”Hello, world!” Kuten C:ssä, ohjelma alkaa komennoilla esikääntäjälle, tässä kirjaston liittämisellä #include-käskyllä. Lohkot rajataan aaltosuluilla {}, ja main-funktio suoritetaan aina ensimmäisenä. Ohjaamalla tekstin cout-olioon <<-operaattorilla teksti tulostuu stdout-virtaan (näytölle).

C++:n kielioppi on samantapaista kuin C:n ja Javan. Lauseet päättyvät puolipisteeseen ;, eikä välilyöntejä tai muuta tyhjää tilaa oteta huomioon. Lohkot ympäröidään aaltosulkeilla { }, kommentit aloitetaan /* -merkinnällä ja päätetään */ -merkinnällä. Yhden rivin kommentti merkitään kahdella vinoviivalla //. Kaikki standardikirjaston luokat, funktiot ja globaalit muuttujat ovat std-nimiavaruudessa (namespace).

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bjarne Stroustrup: The design and evolution of C++. Addison-Wesley, 1994. ISBN 0-201-54330-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bjarne Stroustrup: C++ -ohjelmointi. Suom. Veli-Pekka Ketola. Jyväskylä: Teknolit, 2000. ISBN 951-846-026-4.


Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.