D (ohjelmointikieli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
D
Paradigma moniparadigmainen: imperatiivinen, olio, funktionaalinen, meta
Tyypitys vahva, staattinen
Yleinen suoritusmalli käännetty
Muistinhallinta roskienkeruu, manuaalinen
Julkaistu 1999
Suunnitellut Walter Bright
Kehittäjä Digital Mars
Vakaa versio 1.071 / 2.056 (27. lokakuuta 2011)
Merkittävimmät toteutukset DMD (referenssitoteutus), GDC, LDC
Vaikutteet C, C++, C#, Eiffel, Java, Lisp
Vaikuttanut Delight, MiniD, Vala
Käyttöjärjestelmä Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD, AIX
Verkkosivu dlang.org
Uutisryhmä digitalmars.D (news.digitalmars.com)

D on Walter Brightin kehittämä moniparadigmainen oliopohjainen imperatiivinen ohjelmointikieli. Se on kehitetty C/C++:n pohjalta ja siinä on uudistettu monia C++:n ominaisuuksia. Lisäksi hyödyllisiksi havaittuja ominaisuuksia on lainattu muista kielistä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D:n suunnittelussa on otettu huomioon C++:n käytössä vuosien aikana kertyneitä kokemuksia. D käyttää monia C++:n konsepteja ja laajentaa toiminnallisuutta toteuttamalla kielen tasolla tuottavuutta lisääviä ominaisuuksia, joita ovat esimerkiksi sopimuspohjainen ohjelmointi, yksikkötestaus, aidot ohjelmamoduulit, roskienkeruu, ensimmäisen luokan oliot, kehittyneet taulukko- ja assosiatiivinen taulukko-tietotyypit, sisäluokat ja -funktiot, sulkeumat ja uudelleen suunniteltu geneerinen ohjelmointi. D mahdollistaa C++:n lailla matalan tason ohjelmoinnin, jossa apuna voidaan käyttää kääntäjän assembleria. C++:n moniperintä on korvattu tavallisella yksinkertaisella perinnällä, rajapinnoilla ja mixineillä. D:n esittelyt, lauseet ja lausekkeet muistuttavat läheisesti C++:n vastaavia.

Yhteensopivuus muiden järjestelmien kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D tukee täydellisesti C-kielen ABI-rajapintaa (Application Binary Interface) sekä C:n tietotyyppejä ja mahdollistaa näin suoran pääsyn C-kieliseen ohjelmakoodiin ja kirjastoihin. C:n standardikirjasto on osa standardia D-kieltä. Koska D ei vielä ole standardoitu, tarkoitetaan tällä Digital Marsin referenssi-implementaatiota ja -spesifikaatiota.

C++:n ABI ei ole tuettu, mutta D-kielestä voidaan kutsua C-kielen ABI:n kautta C++-koodia, joka on kääritty C-kielisiin funktioihin. D kuitenkin tukee täysin C++-kielistä COM (Component Object Model) koodia.

Toteutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset D:n toteutukset kääntävät ohjelmat suoraan natiivikoodiksi. Tällä hetkellä merkittävimmät kääntäjät D:lle ovat Digital Marsin DMD sekä vapaa GDC.

DMD:n etuosa (selaaja, jäsennin) on julkaistu GNU GPL:n ja Artistic License:n alla. Toteutuksen tekijänoikeudet omistaa pääosin Digital Mars, muilta osin koodi on joko public domainia tai muun yhteensopivan vapaan lisenssin alla. Kääntäjä perustuu viralliseen D-spesifikaatioon, mutta on suljettua lähdekoodia ja tukee ainoastaan Windows- ja Linux/x86-alustoja.

Toinen merkittävä D-kääntäjä, GDC, yhdistää DMD:n etuosan GCC:tä käyttävään takaosaan. GDC toimii teoriassa kaikilla alustoilla, joilla GCC:kin, ja on lisäksi julkaistu vapaan GNU GPL -lisenssin alla. GDC on käytännön syistä ajoittain spesifikaation osalta jäljessä virallista kääntäjää. Linux-jakeluista ainakin Debian, Gentoo ja Ubuntu tarjoavat kääntäjää paketinhallintansa kautta.

D on yhä aktiivisen kehitystyön alla ja sen kääntäjistä julkaistaan säännöllisesti uusia versioita. Kääntäjän 1.0-haaraan ilmestyy lähinnä bugikorjauksia, mutta 2.0-haaraan myös epävakaita uusia toimintoja. Ehkä merkittävin muutos 2.0-versiossa on C++-kielen const-järjestelmän vastine. D 2.0 sisältänee ilmestyessään myös monia muita uusia ominaisuuksia, kuten aidot sulkeumat, paremman muistimallin monisäikeiselle ohjelmoinnille, suurehkon päivityksen standardikirjastoon ja monia pienempiä korjauksia.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hei maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä esimerkki kirjoittaa ruudulle sanat "Hei maailma!" ja sen jälkeen komentorivin argumentit. Jokaisen D-ohjelman suorittaminen alkaa main funktiosta, ja args on merkkijonojen taulukko, jossa komentorivin argumentit ovat. Argumentit ovat valinnaisia. Merkkijonoa kuvataan D:ssä tyypillä string. D 1.x:ssä string on alias merkkijonojen taulukolle(char[]), mutta 2.x estää merkkijonon muokkaamisen. Useiden merkkijonojen taulukko on vastaavasti string[].

import std.stdio;    // tuo writefln()

int main(string[] args)
{
  writefln("Hei maailma!");
  foreach(indeksi, arvo; args)
    writefln("args[%d] = '%s'", indeksi, arvo);
  return 0;
}

foreach-lauseella voidaan käydä läpi mikä tahansa kokoelma. Vakiotietotyypit tarjoavat oletustoiminnallisuuden, mutta iterointi voidaan tarvittaessa erikoistaa määritellyissä luokissa. Lause päättelee indeksin ja arvon tyypit automaattisesti, mutta ne voidaan myös ilmoittaa.

Hajautustaulukot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkki havainnollistaa hajautustaulujen käyttöä monimutkaisen tietorakenteen rakentamisessa.

import std.stdio;    // tuo write[f]ln()

int main(string[] args)
{
  // Määritellään hajautustaulu, jossa arvoina on taulukoita merkkijonoista ja
  // avaimena merkkijono
  string[] [string] säiliö;

  // Lisätään säiliöön henkilöitä ja heille esineitä
  säiliö["Tuomikki"] ~= "puukko";
  säiliö["Airikka"] ~= "löylykauha";
  säiliö["Tuomikki"] ~= "puhelin";

  // Käydään läpi säiliön henkilöt
  foreach (string henkilö, string[] esineet; säiliö)
    kerro_montako_esinettä(henkilö, esineet);
  return 0; // ohjelma onnistui
}

void kerro_montako_esinettä(string henkilö, string[] esineet)
{
  writeln(henkilö, " kantaa ", esineet.length, " esinettä.");
}

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Alexandrescu, Andrei: The D programming language. Upper Saddle River, N. J.: Addison-Wesley, 2010. ISBN 978-0-321-63536-5. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]