Public domain

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Public domainin kuvake.

Public domain (lyh. PD, suom. tekijänoikeudeton) on englanninkielinen tekijänoikeudellinen termi, jota käytetään muun muassa Englannissa ja Yhdysvalloissa. Sillä tarkoitetaan vapaasti yleiseen käyttöön asetettuja teoksia. Public domainissa olevan teoksen tekijä luopuu tekijänoikeuksistaan siinä määrin kuin se on lain mukaan mahdollista, ja teoksen käytölle on mahdollisimman vähän rajoituksia. Tekijän kotimaan tekijänoikeuslaki saattaa myös sallia teoksen tai sen osan levittämisen esimerkiksi tietyn ajan, tavallisesti 50-70 vuoden kuluttua tekijän kuolemasta.

Tyypillinen public domainiin asetettu teos on tietokoneohjelma.lähde? Tällaista ohjelmaa kutsutaan myös julkisohjelmaksi. Usein, mutta ei aina, myös julkisohjelman lähdekoodi on saatavilla ja kuuluu public domainiin. Myös monet kuvitteelliset hahmot, kuten joulupukki, sekä monet tekijänoikeuksiltaan vanhentuneet tai ennen tekijänoikeusjärjestelmää tehdyt teokset, kuten Dracula (vanhentunut) tai Shakespearen näytelmät (tehty ennen tekijänoikeuslakia) kuuluvat public domainiin.

Suomessa teosten tekijöiden oikeudet on suojattu tekijänoikeudella, mutta public domainia ei mainita tekijänoikeuslaissa. Tekijänoikeus syntyy tekijälle aina automaattisesti teosta luotaessa. Tekijänoikeus on aina tekijällä, mutta hän voi halutessaan sallia esimerkiksi teoksen jälleenmyynnin tai kopioinnin ja luopua oikeudestaan vaatia muita oikeuksia, joita tekijänoikeuslaki hänelle soisi.

Public domainiin asettamisen (”no rights reserved”) ja täysien tekijänoikeuksien säilyttämisen (”all rights reserved”) välillä on myös useita tapoja lisensoida teostaan vapaasti käytettäväksi tiettyihin tarkoituksiin säilyttäen kuitenkin osan oikeuksista tekijällä. Creative Commons -lisenssit ovat yleisin tapa antaa lisenssillä osa oikeuksistaan pois. Suomen tekijänoikeuslain mukaan tekijä ei kuitenkaan voi koskaan luovuttaa kaikkia oikeuksiaan, vaan hänelle jää aina muun muassa moraalisia oikeuksia.[1]

Joskus tietokoneiden ilmaisohjelmia kutsutaan public domain -ohjelmiksi.lähde? Kaikki ilmaisohjelmat eivät kuitenkaan ole sellaisia, joiden tekijänoikeuksista on luovuttu. Toisaalta tekijänoikeuksista luopuminen ei myöskään aina tarkoita tuotteen ilmaisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tekijänoikeus näytelmäkirjailijan ja käsikirjoittajan näkökulmasta Suomen Näytelmäkirjailijaliitto. Viitattu 16.3.2011.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • CC0 1.0, ilmoitus teoksen vapauttamisesta public domainina.

Public domainiin asetettua materiaalia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.