Teos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee luomistyön tulosta. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Taidemaalari maalaamassa

Teos on Suomen tekijänoikeuslain tarkoittama ihmisen eli tekijän itsenäinen ja omaperäinen luomistyön tuote sen tekotavasta ja ilmenemismuodosta riippumatta. Teos on tekijänoikeussuojan, teossuojan, kohde. [1]

Teoksia ovat esimerkiksi kirjalliset teokset, taiteelliset teokset, valokuvateokset, elokuvateokset, taidemaalaukset ja sävelteokset. Kirjallisia teoksia ovat muun muassa tietokoneohjelmat, kartat, graafiset teokset sekä kaunokirjallinen teksti ja tietokirjallinen asiateksti. Tämä esimerkkiluettelo ei ole tyhjentävä, vaan teos voi olla mikä tahansa muukin henkisen luomistyön tulos.[1]

Kirjallisia ja taiteellisia teoksia suojataan tekijänoikeudella ja muut teokset voivat saada tarpeellista suojaa tekijänoikeuden lähioikeuksista.

Teostaso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teoksen määritelmä liittyy olennaisesti tekijänoikeuteen. Tekijänoikeuslaki antaa suojaa tekijöidensä teoksille, mutta myös asettaa vaatimuksia itse teoksen suhteen. Teoksen tulee ylittää niin sanottu teoskynnys eli saavuttaa teostaso. Suojaa nauttiakseen sen pitää olla tarpeeksi omaperäinen ja itsenäinen työ.

Teostason saavuttaminen vaihtelee eri taiteenlajien välillä. Ratkaisu teostason saavuttamisesta tehdään tapauskohtaisella harkinnalla.[2] Kiistatapauksissa yksittäisen teoksen teoskynnys määritellään tuomioistuimessa. Erään teosharkinnassa apuna käytetyn määritelmän mukaan teoskynnys ylittyy, jos voidaan olettaa, ettei kukaan muu työhön ryhtyessään olisi tehnyt samanlaista teosta.[2]

Erilaisia teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos kaksi tai useampi tekijä ovat yhdessä luoneet teoksen heidän osuuksiensa muodostamatta itsenäisiä teoksia, on tekijänoikeus heillä yhteisesti. Yhdistämällä teoksia tai teosten osia voidaan aikaansaada kirjallinen tai taiteellinen kokoomateos ja siihen tekijänoikeus, mikä ei kuitenkaan rajoita oikeutta ensiksi mainittuihin teoksiin. Tämä pätee myös sellaisten musiikkiteosten kohdalla, joihin sanoittaja on kirjoittanut tekstin ja jonka säveltäjä on säveltänyt.lähde? Tällöin sanoitus on samanaikaisesti osa musiikillista teosta ja itsenäinen kirjallinen teos. Myös alkuperäinen sävellys ilman tekstiä on aina itsenäinen teos, mikäli se ylittää teoskynnyksen.[2]

Tekijänoikeutta ei ole[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekijänoikeutta ei ole lakeihin, asetuksiin eikä valtion tai viranomaisten asiakirjoihin. Rakennusta ja käyttöesinettä saa omistaja tekijän luvatta muuttaa, mikäli tekniset tai tarkoituksenmukaisuussyyt sitä vaativat.

Muita kuin teoksia ovat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelkästään tosiasioita sisältävät luettelot kuten puhelinluettelot eivät ole teoksia. Tosiasioiden selostuskin voi olla teos, jos kirjoittaja on ilmaissut asian sellaisella omaperäisellä tavalla, mihin kukaan muu ei olisi voinut päätyä. Luetteloille on säädetty laissa tekijänoikeutta suppeampi luettelosuoja.

Muita ei-teoksiksi luettavia asioita ovat muun muassa matemaattiset kaavat ja algoritmit, tv-ohjelmien juonet ja formaatit, mittausten tuloksien muodostama data, tilastotiedot, ruokareseptit ja standardit.[3] Valokopiot eivät ole Suomen lain mukaan teoksia, ellei niissä ole käytetty merkittävää luovuutta. Tekijänoikeuden lisäksi muun muassa valokuvien kopioita suojaavat tekijänoikeuden lähioikeudet.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Harenko, Kristiina; Niiranen, Valtteri; Tarkela, Pekka: Tekijänoikeus – kommentaari ja käsikirja, s. 707–708. Helsinki: WSOYpro, 2006. ISBN 951-670-080-2.
  2. a b c Tekijänoikeusneuvosto: Tekijänoikeusneuvoston lausunto 2003:15 (PDF) Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö.
  3. Korpela, Jukka: Tekijänoikeusfakki

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]