ISO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ISO-standardoimisjärjestöä. Sanan muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.
International Organization for Standardization (ISO)
ISO english logo.svg
Perustettu 23. helmikuuta 1947
Tyyppi Kansalaisjärjestö
Toimiala kansainvälinen standardisointi
Päämaja Sveitsi Vernier, Geneven kantoni, Sveitsi
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Jäsenet 164 järjestöä[1]
Viralliset kielet englanti, ranska, venäjä
Aiheesta muualla
Sivusto

International Organization for Standardization eli ISO[2] on kansainvälinen standardisoimisjärjestö. Se käyttää myös ranskaksi nimeä Organisation Internationale de Normalisation (OIN). ISO on perustettu helmikuussa 1947 ja se tuottaa kansainvälisiä standardeja. ISO ei ole minkään hallituksen alainen, mutta standardiensa välityksellä sillä on merkittävä vaikutusvalta.

ISOn jäseniä ovat kansalliset standardisoimisjärjestöt, yksi kustakin maasta.[1] Suomea järjestössä edustaa Suomen Standardisoimisliitto SFS.[1] ISOn standardit ovat suosituksia.

ISOn dokumentteja ei jaeta vapaasti, mutta luonnosdokumentit ovat yleensä vapaasti saatavilla sähköisessä muodossa. 1990-luvulla ISO sai maineen hitaana ja byrokraattisena järjestönä, joka ei kuuntele kuluttajien ja käyttäjien mielipidettä. Tämän jälkeen järjestössä on pyritty korjaamaan havaittuja epäkohtia ja nopeuttamaan standardisointiprosessia.

Koska ISOn määrittelemiä standardeja on otettu laajasti käyttöön, joissain tuotteissa niihin viitataan jopa nimellä. Tällainen on esimerkiksi CD-ROM -levyjen tiedostojärjestelmän standardi ISO 9660, jonka perusteella tiedostojärjestelmän sisältäviä tiedostoja on alettu nimittää "ISO-imageiksi". Toinen esimerkki on filmin valoherkkyys, jossa käytetään ISO-standardia, jonka mukaan kameroiden filmiä myydään "ISO-numerolla".

Tietotekniikka-alan standardisointi tehdään yhteistyössä IEC-standardisointiorganisaation kanssa. Yhteistä työryhmää kutsutaan nimellä JTC1 (Joint Technical Committee).

Muutamia ISO-standardeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ISO 1 – 9999[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ISO 10000 – 49999[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c All about ISO ISO. Viitattu 11.7.2019. (englanniksi)
  2. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta ISO.