SFS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen Standardisoimisliitto SFS ry
Perustettu 1947
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry[1] (ruots. Finlands Standardiseringsförbund[2]) on suomalainen standardisoinnin keskusjärjestö. SFS on jäsenenä kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa ja eurooppalaisessa standardisoimisjärjestössä CENissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallinen standardisointi alkoi Suomessa vuonna 1924, jolloin lähinnä teollisuuden toimesta perustettiin Suomen Standardisoimislautakunta. Se ryhtyi käyttämään lyhennettä SFS. Yhteistyöhön osallistuvat tahot järjestäytyivät vuonna 1947 Suomen Standardisoimisliitto ry:ksi. Standardisoimislautakunta on edelleen SFS:n toimielin.[3]

Suomen Standardoimislautakunnan ensimmäinen ja ainoa palkattu työntekijä 1924 oli lautakunnan sihteeri Alfons Willberg, sittemmin standardointiin Suomessa viidellä eri vuosikymmenellä vaikuttanut teollisuusneuvos ja SFS:n toimitusjohtaja 1947–1962.[4]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiton jäsenkuntaan kuuluu pääasiassa elinkeinoelämän järjestöjä ja Suomen valtio, jota edustavat ministeriöt.

SFS julkaisee vuosittain satoja standardeja. Valtaosa näistä standardeista on maailmanlaajuisia tai eurooppalaisia standardeja, jotka on vahvistettu ISO:n tai CEN:n toimielimissä. SFS koordinoi suomalaisten toimialansa asiantuntijoiden osallistumista näiden standardien laadintaan. SFS perustaa ja ylläpitää kansallisia standardisointiryhmiä, jotka seuraavat ja osallistuvat alansa kansainväliseen standardisointiin. Kaikki eurooppalaiset EN-standardit vahvistetaan Suomessa SFS-standardeiksi. Osa niistä käännetään suomeksi. Maailmanlaajuisia ISO-standardeja vahvistetaan SFS-standardeiksi ja käännetään suomeksi tarpeen mukaan. Kansallisiin tarpeisiin SFS laatii standardeja yhteistyössä eri alojen yhteisöjen ja asiantuntijoiden kanssa. Työn tulokset vahvistetaan SFS-standardeiksi.

SFS julkaisee omaa Presiis-lehteä[5] (aiemmin SFS-tiedotus). Kaikki voimassa olevat SFS-standardit on mainittu SFS:n verkkokaupassa olevassa luettelossa, jossa on mainittu myös kaikki voimassa olevat ISO-standardit. SFS:n toimiston yhteydessä on julkinen standardisointialan kirjasto, jossa voi tutustua muun muassa SFS-standardeihin ja ISO-standardeihin. SFS:n tietopalvelu neuvoo kaikissa standardeihin liittyvissä kysymyksissä.

SFS:n toiminta rahoitetaan pääasiassa standardien ja muiden julkaisujen myynnistä saatavilla tuloilla. SFS myy omien julkaisujen lisäksi ISO-standardeja ja muiden maiden standardeja. SFS:llä on verkkokauppa, josta voi ladata SFS-standardeja ja ISO-standardeja omalle koneelleen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, YTJ.
  2. Lyhenneluettelo 20.12.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 19.1.2014.
  3. Vesapuisto, Maarit: Tuotantoautomaation erityiskysymyksiä. uwasa.fi. Arkistoitu 9.12.2012. Viitattu 18.2.2008.
  4. Biografia-sampo: Alfons Willberg Viitattu 22.8.2021.
  5. Presiis SFS. Arkistoitu 11.12.2015. Viitattu 10.12.2015.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Åberg, Veijo & Comment, Anne: Standarttisoiminen on nykyajan tunnussana. Suomen Standardisoimisliitto SFS 1924–2014. Helsinki: Suomen Standardisoimisliitto SFS, 2014. ISBN 978-952-242-275-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]