POSIX

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

POSIX (engl. Portable Operating System Interface) on Unix-tyyppisille käyttöjärjestelmille kehitetty IEEE-standardi-/määrittelykokonaisuus. POSIX sai alkunsa noin vuonna 1985 alkaneesta projektista, jossa tarkoituksena oli yhtenäistää Unix-käyttöjärjestelmiä ja niiden ohjelmistoja käyttäjien ja ohjelmoijien kannalta helpompaan suuntaan. Standardi kattaa mm. käyttäjätason ohjelmia, niiden komentojen toimintaa ja käyttöjärjestelmän järjestelmäkutsuja. Standardi on määritetty virallisesti IEEE 1003:ssa, kansainvälisen standardin nimi on ISO/IEC 9945. Nimen POSIX keksi Richard Stallman, kun IEEE halusi standardille helposti muistettavan nimen.

Koska POSIX-dokumentaation tilaaminen IEEE:ltä on kallista sekä dokumentaation levittäminen Internetissä kiellettyä, Single UNIX Specification -standardi on lisännyt suosiotaan POSIXin kustannuksella.

Vaikka POSIXia käytetään lähinnä Unix-käyttöjärjestelmissä, myös muut käyttöjärjestelmät voivat toteuttaa standardin. Esimerkiksi Windows toteuttaa reaaliaikaisen osan standardista. Windows on mahdollista täydentää POSIX-yhteensopivaksi asentamalla vaikkapa Cygwin-ohjelma. Linux toteuttaa POSIX-yhteensopivuuden Linux Standard Base -standardin avulla ja määrittelee laajemmin useampia ohjelmistoja koskevat rajapinnat. OS X tarjoaa POSIX-tuen yhtenä neljästä API-rajapinnastaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.