POSIX

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

POSIX (engl. Portable Operating System Interface) on Unix-tyyppisille käyttöjärjestelmille kehitetty IEEE-standardi-/määrittelykokonaisuus. POSIX sai alkunsa noin vuonna 1985 alkaneesta projektista, jossa tarkoituksena oli yhtenäistää Unix-käyttöjärjestelmiä ja niiden ohjelmistoja käyttäjien ja ohjelmoijien kannalta helpompaan suuntaan. Standardi kattaa mm. käyttäjätason ohjelmia, niiden komentojen toimintaa ja käyttöjärjestelmän järjestelmäkutsuja. Standardi on määritetty virallisesti IEEE 1003:ssa, kansainvälisen standardin nimi on ISO/IEC 9945. Nimen POSIX keksi Richard Stallman, kun IEEE halusi standardille helposti muistettavan nimen.

Vaikka POSIXia käytetään lähinnä Unix-käyttöjärjestelmissä, myös muut käyttöjärjestelmät voivat toteuttaa standardin. Esimerkiksi Windows toteutti osan standardista Windows 2000:een saakka: POSIX-tuki poistettiin Windows XP:ssä ja Windows Server 2003:ssa.[1]

POSIX-yhteensopivia laajennuksia ovat Cygwin- ja emx+gcc-ohjelmistot Windowsille, DOSille ja OS/2:lle. Linux toteuttaa POSIX-yhteensopivuuden Linux Standard Base -standardin avulla ja määrittelee laajemmin useampia ohjelmistoja koskevat rajapinnat. OS X tarjoaa POSIX-tuen yhtenä neljästä API-rajapinnastaan.

Single UNIX Specification perustuu POSIX-määrittelyyn mutta laajentaa ja päivittää sitä.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.