Windows XP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Windows XP
Kuvakaappaus Windows XP:stä.
Kuvakaappaus Windows XP:stä.
Kehittäjä Microsoft
Tuoteperhe Windows NT
Toiminnallinen tila Tuki päättynyt kokonaan. Mainstream-tuki lopetettu 15. huhtikuuta 2009. Extended-tuki (kriittiset tietoturvapäivitykset) lopetettu 8. huhtikuuta 2014.
Julkaistu 25. lokakuuta 2001
Viimeisin vakaa versio Service Pack 3 (SP3) (21. huhtikuuta 2008)
Ytimen tyyppi hybridiydin
Lähdekoodimalli suljettu lähdekoodi
Lisenssi Microsoft EULA
← Edeltäjä Seuraaja →
Windows 2000 (2000)
Windows ME (2000)
Windows Vista (2006)
Aiheesta muualla
www.microsoft.com/windowsxp
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa
Windows 10
  
71.76%
Windows 7
  
13.06%
Windows 11
  
10.07%
Windows 8.1
  
3.07%
Windows 8
  
1.38%
Windows XP
  
0.40%
Muut
  
0.26%
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa 9. toukokuuta 2022 StatCounterin ilmoittamana. Mukaan ei ole laskettu palvelimien eikä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä.[1]
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa
Windows 10
  
52,42 %
Windows 7
  
35,65 %
Windows 8.1
  
6,96 %
Windows XP
  
2,35 %
Windows 8
  
1,94 %
Windows Vista
  
0,62 %
Windows-versioiden markkinaosuudet työpöytätietokoneissa joulukuussa 2018 StatCounterin ilmoittamana. Mukaan ei ole laskettu palvelimien eikä mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä.[1]

Windows XP on Microsoftin Windows-perheeseen kuuluva käyttöjärjestelmä henkilökohtaisiin koti- ja yritystietokoneisiin, kannettaviin tietokoneisiin sekä multimediatietokoneisiinselvennä. Se julkaistiin 25. lokakuuta 2001.

Windows XP, joka tunnettiin ennen julkaisuaan koodinimellä Whistler, oli jatkoa Windows NT -käyttöjärjestelmälle. Se toimi Windows Me ja Windows 2000 -käyttöjärjestelmien seuraajana samalla yhdistäen nämä kaksi keskenään täysin erilaista Windows-tuoteperhettä. XP on samalla Microsoftin ensimmäinen kotitietokoneisiin suunnattu käyttöjärjestelmä, jonka perusta on NT-pohjainen. Nimitys XP tulee englannin kielen sanasta experience (suom. elämys, kokemus).

Kehityshistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset ja samalla tavallisimmat Windows XP -myyntipaketit, Home Edition ja Professional, julkaistiin 25. lokakuuta 2001. Niitä on seurannut muiden myyntipakettien julkaisut sekä päivitys- ja huoltopaketit, joista Service Pack 1 julkaistiin vuonna 2002, Service Pack 2 vuonna 2004 ja Service Pack 3 vuonna 2008. Windows XP:llä oli noin 400 miljoonaa käyttäjää vuonna 2006 tutkimusyhtiö ICD:n mukaan,[2] mikä tekee siitä maailman senhetkisesti käytetyimmän Windows-jakelun.

Se esitteli myös merkittävästi uudistetun käyttöliittymän, joka sai osakseen sekä kehuja että myös kritiikkiä. Uudistettuja ohjelmiston hallintatekniikoita tuotiin käyttäjille siinä tarkoituksessa, että edeltäviä Windows-käyttöjärjestelmiä vaivannut "DLL-helvetti" -ongelma vältettäisiin.

XP:ssä ja Windows Server 2003:ssa ei ole mukana Windows 2000:n komponentteja kuten POSIX-tuki ja OS/2-tuki.[3]

XP on ensimmäinen Windows, jonka mukana tulee tuoteaktivointitoiminto. Sen tarkoituksena on taistella XP:n laitonta kopiointia vastaan varmistamalla asennuksen yhteydessä XP:n tuotetunnus. Myös tiukemmin käyttöjärjestelmään ja sen käyttöliittymään sisällytetyt Internet Explorer ja Windows Media Player ovat saaneet osansa kritiikistä. Windows XP:tä on erityisesti kritisoitu myös sen heikosta tietoturvasta ja heikkoudesta erilaisia haittaohjelmia, viruksia ja puskurin ylivuotovirheitä vastaan.

Windows XP:n seuraaja, Windows Vista, julkaistiin yrityskäyttäjille 30. marraskuuta 2006[4] ja muille käyttäjäryhmille tammikuussa 2007.

Myyntipaketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttöjärjestelmään sisältyvällä perinteisellä teemalla XP muistuttaa huomattavasti aikaisempien Windows-versioiden ulkoasua.

Windows XP julkaistiin alun perin kahdessa laitoksessa Home ja Professional -myyntipaketteina. Mutta tietokoneiden monipuolistuessa ja erikoistuessa joihinkin tiettyihin toimintoihin Microsoft on joutunut tuomaan näille tehtäväänsä erikoistuneille tietokoneille omat Windows XP -paketit. Myös poliittiset olosuhteet ovat pakottaneet Microsoftin tuomaan kaksi erilaista myyntipakettia myyntiin Euroopassa.

 • Windows XP Home Edition

Kotitietokoneisiin tarkoitettu toiminnallisesti rajoitettu myyntipaketti. Home tarjoaa perustoiminnallisuuden ja suorituksen yksinkertaisiin tehtäviin.

 • Windows XP Professional

Yritys ja kotitoimistojen -tietokoneisiin tarkoitettu myyntipaketti, jonka tarkoituksena on tarjota yrityksille, asiantuntijoille sekä innokkaille PC-harrastajille suorituskykyä vaativissakin tehtävissä ja toimintoja, joiden avulla voidaan helposti hallita tietokoneita isoina ryhminä.

Paketti eroaa Home Edition -paketista mm. seuraavien toimintojen ansiosta:

 • Windows Server Domain -palveluun liittymisen mahdollisuus.
 • Access Control List -toiminnallisuus.
 • Remote Desktop Server -ohjelmisto, jonka avulla voidaan etähallita tietokoneita.
 • Offline Files and Folders -toiminnallisuus, jonka avulla voidaan etätietokoneen asemia käyttää paikallisesti.
 • Encrypting File System -toiminto, joka rajoittaa käyttäjien tiedostoihin pääsyä.
 • Keskitettyjen palvelinten hallintaohjelmistot, kuten Group Policies, Automatic Software Installation & Maintenance, Roaming User Profiles, ja Remote Installation Service (RIS).
 • Tuki useammille kuin yhdelle fyysiselle keskussuorittimelle ja suoritinyksiköille, sekä tuki Intelin Hyper-threading-tekniikalle.
 • Windows XP Professional x64 Edition

AMD64-arkkitehtuuria tukeviin koti- ja yritystietokoneisiin laadittu 64-bittinen myyntipaketti. Kyseessä on Windows XP Professionalin päivitetty versio. 64-bittinen versio on käytännössä harvinainen, sillä sen käyttöä rajoittaa sopivien laiteajurien puute.

 • Windows XP 64-Bit Edition

Intel Itanium IA-64-alustalle laadittu 64-bittinen myyntipaketti. Pakettia ei enää voi ostaa, sillä sen tuki on lopetettu AMD Athlon 64-suorittimien syrjäytettyä Itanium-suorittimet HP:n yrityksille markkinoiduissa työasemissa.

 • Windows XP Media Center Edition

Kotitietokoneisiin tarkoitettu myyntipaketti, joka perustuu Windows XP Professional -versioon. Suurimpana erona on mukana tuleva median hallintaa helpottava ohjelmisto, Windows Media Center. Media Centerin avulla on esimerkiksi mahdollista katsella ja nauhoittaa TV-ohjelmia, sekä käyttää DigiTV:n ohjelma-opasta. Media Center Edition on suureksi osaksi korvannut Windows XP Home -version halpojen merkkikoneiden käyttöjärjestelmänä.

 • Windows XP Tablet PC Edition

Tarkoitettu tablet-PC:hin.

 • Windows XP Starter Edition

Kehitysmaiden markkinoille laadittu erittäin rajoitettu ja minimaalinen myyntipaketti, jossa on rajoitettu esimerkiksi yhtä aikaa käytettävien ohjelmien määrää. Paketin tarkoituksena on tarjota halpa ja laillinen vaihtoehto kehitysmaiden markkinoille, joissa piraattiversioiden osuus on huomattavan suuri.

 • Windows XP Embedded

Sulautetuille PC-pohjaisille laitteille ja työkoneisiin laadittu myyntipaketti.

 • Windows Fundamentals for Legacy PCs

Yritysten palvelinten asiakaspäätteeksi laadittu minimalistinen käyttöjärjestelmä vanhoille tietokoneille.

 • Windows XP Home N ja Windows XP Professional N

Euroopan unionin markkinoille tarkoitetut, kotitietokoneisiin sekä yritys- ja kotitoimistojen tietokoneisiin laaditut käyttöjärjestelmät, joiden mukana ei toimiteta Windows Media Playeriä, sillä EU:n oikeusistuin vaati ohjelmaa irrotettavaksi käyttöjärjestelmästä.

Päivitys- ja huoltopaketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Service Pack 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SP1 toi muutamia merkittäviä uudistuksia, kuten USB 2.0 -tuen, Set Program Access and Defaults -ohjelman, LBA-48-päivityksen, joka salli XP:n käyttää isoja, yli 137 gigatavun suuruisia kiintolevyjä, sekä natiivin Serial ATA -tuen.

Service Pack 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SP2 toi vanhojen päivitysten lisäksi uudistuksena parannettua tietoturvaa Windowsiin. Se laajensi sisäänrakennetun palomuurin ominaisuuksia sekä lisäsi tuen uusimpien suorittimien sisältämälle NX-bitille, jolla pyritään estämään mahdollisten puskuriylivuotojen aiheuttamat vahingot järjestelmälle. Verkkoyhteyksissä tarvittavaa TCP/IP-pinoa rajoitettiin päivityksen yhteydessä sallimaan vain tietty määrä ulospäin suuntautuvia yhteyksiä sekunnissa. Tällä pyritään estämään haittaohjelmien saastuttaman koneen aiheuttamaa häiriötä muulle verkolle.

Service Pack 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Service Pack 3 julkaistiin 21. huhtikuuta 2008[5] ja julkiseen jakeluun se tuli 6. toukokuuta 2008 Windows Updaten ja Download Centerin kautta.[6]

SP3 sisältää tähänastisten päivityksien lisäksi aikaisemmin julkaisemattomia järjestelmää ja suorituskykyä parantavia ominaisuuksia.[7]

Joidenkin testaajien mukaan SP3 nopeuttaisi konetta jopa 10%.[8][9]

Elinkaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows XP:n tuki päättyi 8. huhtikuuta 2014. Samalla loppui myös Internet Explorer 8:n XP-version sekä MS Office 2003:n tuki. Tuen loppuminen tarkoittaa sitä, ettei ohjelmistoihin julkaista enää edes haavoittuvuuksia korjaavia päivityksiä.

Laitteistovaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitteistovaatimukset käyttöjärjestelmille Windows XP Home Edition ja Windows XP Professional.[10]

Minimi Suositeltu
Suoritin 233 MHz 300 MHz tai parempi
Muisti 64 MB RAM 128 MB RAM tai enemmän
Näytönohjain ja näyttö SVGA (800 x 600) tai parempi
Kiintolevytila 1,5 Gt tai enemmän  a
Levyasemat CD-ROM
Syöttölaitteet näppäimistö ja hiiri
Äänilaitteet äänikortti ja kaiuttimet tai kuulokkeet

 a Käyttöjärjestelmän vaatiman tilan lisäksi:

 • Service Pack 1 sekä 1a vaativat kiintolevytilaa 661 MB[11]
 • Service Pack 2 vaatii kiintolevytilaa 1.8 Gt[12]
 • Service Pack 3 vaatii kiintolevytilaa 900 MB

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows XP on kerännyt paljon kritiikkiä ja herättänyt keskustelua mm. seuraavista aiheista:

 • Tietoturvaongelmat[13]
 • Käyttöliittymä[14] ja suorituskyky
 • Tuoteaktivointi
 • Kopiointirajoitukset
 • Windows Genuine Advantage
 • Ongelmat Service Pack -päivityksien asennuksessa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Windows XP.
Edeltäjä:
Windows Me, Windows 2000
Windows-versiot Seuraaja:
Windows Vista