Windows Me

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Windows Me
Windows ME logo.png
Windows Me:n työpöytä mukaan lukien tehtäväpalkki ja pikakuvakkeet
Windows Me:n työpöytä mukaan lukien tehtäväpalkki ja pikakuvakkeet
Kehittäjä Microsoft
Tuoteperhe MS-DOS
Lähdekoodimalli Suljettu lähdekoodi
Lisenssi Microsoft EULA
Kotisivu www.microsoft.fi/windows

Windows Me, tai Windows Millennium Edition (koodinimeltään Millennium ja Georgia), on Microsoftin 14. syyskuuta 2000 julkistama 16/32-bittinen graafinen käyttöjärjestelmä.[1]

Windows Me oli Windows 95 ja Windows 98 -järjestelmien seuraaja. Se koostui lähinnä suhteellisen pienistä päivityksistä, kuten Internet Explorer 5.5. Käyttöjärjestelmän mukana tuli myös Windows Media Player 7, jonka oli tarkoitus kilpailla silloista hallitsevaa mediasoitinta, RealNetworksin RealPlayeria, vastaan. Sekä IE 5.5 että Media Player 7 olivat vapaasti ladattavissa Internetistä myös aikaisemmille Windowsin versioille. Windows Me sisälsi myös uuden Windows Movie Maker -ohjelmiston, joka tarjosi perustason videoeditointimahdollisuuden ja oli suunniteltu kotikäyttäjille helppokäyttöisyytensä vuoksi.

Me oli myös ensimmäinen Windows-käyttöjärjestelmä, jossa Media Playeria ei pystynyt poistamaan.[2] Me julkaistiin vasta syksyllä 2000, kun alkuvuodesta julkaistu Windows 2000 oli jo saatavilla.

Muutokset aiempaan versioon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin muutos Windows Me:ssä aikaisempiin Windowseihin nähden oli kuitenkin, että se ei enää sisältänyt aitoa MS-DOS -tukea. Tämä tarkoitti sitä, että Windows Me ei ladannut DOSia ennen graafista käyttöliittymää, toisin kuin Windows 95 ja 98. Tämä tarkoitti myös sitä, että se käynnistyi nopeammin kuin 95 ja 98, mutta ei myöskään voinut käynnistyä komentokehotteeseen DOS-yhteensopivaan tilaan. Me:ssä oli kuitenkin virtuaalitilan DOS, jota voitiin ajaa ikkunassa, mutta jotkin ohjelmat vaativat aidon MS-DOS -tuen, eivätkä suostuneet toimimaan DOS-ikkunassa.[2]

Windows Me sisälsi järjestelmänpalautus-toiminnon (engl. system restore), joka kirjasi muutoksia lokiin ja pystyi palauttamaan käyttöjärjestelmän aikaisempaan vaiheeseen. Ohjelma oli tarkoitettu helpottamaan vianselvitystä ja ratkaisemaan ongelmia. Sen piti toimia suojaverkkona tilanteissa, joissa esimerkiksi ohjelman tai ajurin asennus sotki järjestelmän. Tällöin käyttäjä voisi palauttaa järjestelmän aikaisempaan, toimivaan tilaan. Ohjelma suoriutui tästä seuraamalla Windowsin järjestelmätiedostojen sekä rekisterin muutoksia. Järjestelmänpalautus saattoi kuitenkin hidastaa tietokoneen toimintaa, varsinkin jos se valitsi tallennushetkekseen ajankohdan jolloin käyttäjä oli juuri käyttämässä tietokonetta.lähde? Ohjelman toimintaperiaate oli melko yksinkertainen, ja se saattoi pahimmassa tapauksessa palauttaa jopa viruksen, jonka käyttäjä oli hetkeä aiemmin poistanut järjestelmästä.[3][4][5] Järjestelmänpalautus ei kuitenkaan ollut varmuuskopiointiohjelma. Järjestelmän vähimmäisvaatimuksina oli vähintään 150MHz Intel Pentium prosessori, 32 Mt keskusmuistia, 320 Mt kovalevy sekä näytönohjain ja hiiri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Microsoft Windows ME
  2. a b Al Fasoldt: Is Windows Me worth it? Save your money or demand Windows 98 instead 17. syyskuuta 2000. Technofile. Viitattu 26. toukokuuta 2007. (englanniksi)
  3. http://archive.is/20120526015343/http://articles.techrepublic.com.com/5100-10878_11-1047190.html
  4. http://support.microsoft.com/kb/263455
  5. http://www.f-secure.com/v-descs/sfc_dis.shtml
Windows logo – 2012 (dark blue).svg Edeltäjä:
Windows 98
Windows-versiot Seuraaja:
Windows XP