Windows Media Player

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Windows Media Player
Windows Media Player simplified logo.svg
Windows Media Player 11 Windows Vista -käyttöjärjestelmässä.
Windows Media Player 11 Windows Vista -käyttöjärjestelmässä.
Kehittäjä Microsoft
Kehityshistoria
Vakaa versio 12.0
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Mediasoitin
Alusta Mac OS 8, Mac OS 9, Windows
Lisenssi omisteinen lisenssi, Microsoft EULA
Aiheesta muualla
www.microsoft.com/windows/windowsmedia

Windows Media Player (WMP) on Microsoftin kehittämä digitaalinen mediasoitin ja medianhallintaohjelmisto. Sitä voidaan käyttää toistamaan ääntä, videota ja valokuvia Windows-käyttöjärjestelmällä. WMP on saatavilla myös Pocket PC ja Windows Mobile -pohjaisiin laitteisiin. Microsoft on myös julkaissut Mac OS -, Mac OS X - ja Solaris-kohtaiset versiot, joita ei enää päivitetä.

Windows Media Playerilla voidaan kopioida ääni-CD kiintolevylle suljettuun Windows Media Audio -formaattiin (WMA) tai MPEG-1 Audio Layer 3 -muotoon (MP3). Musiikin siirtäminen ja synkronointi ulkoiseen medialaitteeseen on mahdollista joidenkin rajoitteiden puitteissa. Uusimmat versiot toimivat myös digitaalisen musiikin verkkokauppojen päätteenä. WMP mahdollistaa myös elokuvien digitaalisen vuokraamisen kuluttajalle.

Windows Media Player on korvaaja aikaisemmin käytössä olleelle yksinkertaiselle Media Player -ohjelmalle. WMP lisää Media Player -sovellukseen muun muassa videon ja äänen toistoon liittyviä lisäominaisuuksia.

Oletusarvoisesti Windows Media Player käyttää ja toistaa Windows Media Audio (WMA), Windows Media Video (WMV), Advanced Streaming Format (ASF), sekä Microsoftin omaa XML-pohjaista toistolistaformaattia Windows Playlist (WPL).

Soitin käyttää myös Windows Media DRM -muotoa DRM-tekniikasta.

Lakikiista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmiston on todettu rikkovan monopolisäädäntöä, josta johtuen Microsoft määrättiin sakkoihin ja toimittamaan Windows-versio ilman Media Playeria.[1][2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]