Oracle Solaris

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oracle Solaris
Aktualne logo Oracle Solaris OS OSos.png
Kehittäjä Oracle Corporation
Tuoteperhe UNIX
Toiminnallinen tila Toiminnassa
Viimeisin vakaa versio 11.3 (26. lokakuuta 2015)
Ytimen tyyppi Monoliittinen ydin
Lähdekoodimalli Avointa ja suljettua lähdekoodia
Lisenssi Useita
Työpöytäohjelmisto Java Desktop System tai Common Desktop Environment
Kotisivu http://oracle.com/solaris/

Oracle Solaris (koko nimeltään Solaris Operating Environment) on aiemmin Sun Microsystemsin, nykyään Oraclen kehittämä kaupallinen käyttöjärjestelmä. Sun ilmoitti julkaisevansa Solarisin OSI:n hyväksymällä avoimen lähdekoodin lisenssillä kesällä 2005. Solaris perustuu SunOS käyttöjärjestelmään. Sunin termistössä käyttöjärjestelmä on edelleen SunOS ja sen päälle rakentuva kokonaisuus, Solaris, käyttöympäristö.

SunOS[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solarisin juuret ovat Sunin varhaisessa BSD Unixin perustuvassa käyttöjärjestelmässä SunOS. Sun siirtyi Unixin System V -haaraan SunOS 5.0:n myötä heinäkuussa 1992.

SunOS 5.0:n päälle rakennettu käyttöympäristö sai nimen Solaris 2.0 ja edelliset, SunOS 4 -versioihin perustuvat käyttöjärjestelmät saivat jälkikäteen nimen Solaris 1.

Solaris[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solarisin käyttöliittymä oli aluksi OpenWindows. Versiossa 2.6 mukaan tuli Common Desktop Environment (CDE) ja versiossa 10 on mukana Java Desktop System (GNOME-pohjainen), ja versiossa 11 GNOME (GNOME). Solaris 2.6:n jälkeen etuliite "2." pudotettiin nimestä ja lokakuussa 1998 julkaistu versio nimettiin Solaris 7:ksi.

Solaris on käytössä pääasiassa SPARC-suorittimilla, vaikkakin jo SunOS 4.0.2 on toiminut Sunin i386-alustalla. PC-koneille tuki tuli Solaris 2.1:ssä joulukuussa 1992. Solaris 2.5.1 (toukokuu 1996) käännettiin myös PowerPC-suorittimelle, mutta suunnitellun PowerPC Reference Platformin mukaisia koneita ei julkaistu. Solaris 10:ssä on tuki SPARC-, x86- ja AMD64-alustoille.

Vuonna 2005 Solarisin lähdekoodi päätettiin vapauttaa CDDL-lisenssin alaisuudessa. Kevät 2005 käytettiin Sunilla koodin siivoukseen osista, joiden lähdekoodia ei voi vapauttaa, ja lopulta lähdekoodi tuli vapaaseen jakeluun kesäkuussa 2005 OpenSolarisin nimellä. Tulevat Solaris-versiot (alkaen versiosta 11) perustuvat avoimeen OpenSolaris-lähdekoodipuuhun.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]