Windows NT 4.0

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Windows NT 4.0
Kuvakaappaus Windows NT 4.0:n työpöydästä
Kuvakaappaus Windows NT 4.0:n työpöydästä
Kehittäjä Microsoft
Tuoteperhe Windows NT
Toiminnallinen tila

Ei enää tuettu

(Windows NT 4.0 Workstation -julkaisu: 30. kesäkuuta 2004[1] ja 31. joulukuuta 2004 Windows NT 4.0 Server -julkaisun kohdalla)[2]
Viimeisin vakaa versio Service Pack 6a (SP6a) (koontikäännös 1381) (24. elokuuta 1996)
Ytimen tyyppi Hybridi
Suoritintuki IA-32, Alpha, MIPS, PowerPC
Lähdekoodimalli Suljettu lähdekoodi
Lisenssi Microsoft EULA (kaupallinen omisteinen ohjelmisto)
← Edeltäjä Seuraaja →
Windows NT 3.51 Windows 2000
Aiheesta muualla
(ei toiminnassa)

Windows NT 4.0 on Microsoftin graafinen, yrityskäyttöön suunniteltu käyttöjärjestelmä, joka oli suunniteltu toimimaan sekä yhden että useamman suorittimen tietokoneissa. Se oli ensimmäinen NT-pohjainen järjestelmä, jossa oli uusi Windows 95:n tyylinen käyttöliittymä, ja viimeinen, josta käytettiin NT-nimeä. Käyttöjärjestelmä julkaistiin 31. heinäkuuta 1996.[3]

Windows NT 3.51:n seuraajana Windows NT 4.0 toi Windows 95:n modernin käyttölittymän Windows NT -tuotesarjaan, mukaan lukien Windows-shellin, Windows Explorerin (nimellä Windows NT Resurssienhallinta) sekä "oma"-omistusliitteet (esim. "Oma tietokone"). Se myös sisälsi useimmat Windows 95:n mukana tulleet ohjelmat. Sisäisesti Windows NT 4.0 tunnettiin nimellä Shell Update Release (SUR eli shell-päivitysjulkaisu).[4] Useissa hallintatyökaluissa, merkittävimpänä mainittakoon User Manager for Domains, Server Manager ja Domain Name Service Manager, on paranneltu graafinen käyttöliittymä. Windows NT 4.0:n Käynnistä-valikko erotti käyttäjäkohtaiset pikakuvakkeet ja kansiot kaikkien käyttäjien pikakuvakkeista ja kansioista erotinviivalla.[5] Windows NT 4.0 sisältää joitakin parannuksia Microsoft Plus! for Windows 95 -paketista, kuten esimerkiksi 3D Pinball -pelin, fonttien tasoituksen, mahdollisuuden siirtää kokonaisia ikkunoita, korkeatarkkuuksiset kuvakkeet sekä mahdollisuuden venyttää taustakuvaa täyttämään koko ruutu. Windows Desktop Updaten pystyi asentamaan Windows NT 4.0:lle päivittääkseen shell-version ja asentaakseen Ajoitetut tehtävät.[6] Windows NT 4.0 Resource Kit sisälsi työpöydän teemat -apuvälineen.[7]

Windows NT 4.0 on Microsoft Windowsin viimeinen merkittävä julkaisu, joka tukee Alpha-, MIPS- ja PowerPC-suoritinarkkitehtuureja. Se pysyi yrityskäytössä useita vuosia huolimatta Microsoftin erinäisistä yrityksistä saada asiakkaat vaihtamaan Windows 2000:een ja uudempiin versioihin. Se oli myös viimeinen Windows NT -perheen julkaisu, jonka nimessä käytettiin Windows NT -sanoja.

Windows NT 4.0 Server -versio

Vaikkakin suurin parannus oli Windows 95:n shellin lisääminen, useita merkittäviä parannuksia tehtiin suorituskykyyn, skaalautuvuuteen sekä arkkitehtuuriin, ytimeen, USER32:een, COM:iin ja MSRPC:hen liittyen.[4][8] Windows NT 4.0 esitteli myös järjestelmäkäytännöt [9] ja järjestelmäkäytäntöeditorin.

Muita tärkeitä ominaisuuksia, joita tämä julkaisu sisälsi, olivat Crypto API,[4] Telephony API 2.0 rajoitetulla Unimodem-tuella,[10], joka oli ensimmäinen TAPI-julkaisu Windows NT -alustalle, DCOM ja uudet OLE-ominaisuudet,[11] ja Microsoft Transaction Server verkkosovelluksille, Microsoft Message Queuing (MSMQ), joka paransi prosessien välistä kommunikaatiota, Winsock 2 ja parannukset TCP/IP-pinoon sekä tiedostojärjestelmän eheytyksen tuki.[12]

Windows NT 4.0:n palvelinversiot sisältävät Internet Information Servicesin version 2.0, Microsoft FrontPagen version 1.1, NetShow Servicesin, Remote Access Servicen (joka sisältää PPTP-palvelimen VPN-toiminnallisuutta varten) ja Multi-Protocol Routing -palvelun. Mukana on myös uusia hallintotyökaluja sekä kevytversion Network Monitor -työkalusta, joka oli osa System Management Serveriä. Enterprise-versio sisälsi Microsoft Cluster Serverin.

Yksi merkittävä ero verrattuna Windows NT:n aiempiin versioihin on, että Graphics Device Interface (GDI) siirrettiin ydintilaan[13] sen sijaan, että se olisi käyttäjätilassa CSRSS-prosessissa. Tämä paransi huomattavasti suorituskykyä verrattuna Windows NT 3.51 -versioon, eritoten graafisessa käyttöliittymässä, mutta se myös tarkoitti sitä, että grafiikka- ja tulostinajurien täytyi toimia ydintilassa[14], mikä saattoi johtaa ongelmiin tietokoneen vakauden kanssa.

Windows NT 4.0 oli ensimmäinen Microsoft Windowsin julkaisu, joka sisälsi DirectX:n vakiona — versio 2 oli Windows NT 4.0:n alkuperäisen julkaisun mukana ja versio 3 oli vuoden 1997 puolivälissä julkaistun Service Pack 3:n mukana. Toisin kuin Windows 95 (jossa ei ollut DirectX-komponenttia kuin vasta elokuussa 1996 julkaistussa OSR2-julkaisussa), Windows NT 4.0 ei tue Direct3D- ja USB-teknologioita. DirectX:n myöhempiä versioita ei julkaistu Windows NT 4.0:lle, vaikkakin epävirallinen DirectX 5 -paketti oli saatavilla. Kuitenkin OpenGL-teknologiaa käyttäviä grafiikoita tuettiin vakaasti alusta alkaen ja monet videopelit ja 3D-ohjelmistot käyttivät niitä onnistuneesti (esim. Quake I, II ja III, Unreal, Unreal Tournament, 3D Studio MAX, SoftImage, Maya...).

Windows NT 4.0 sisälsi myös uuden Windows Tehtävienhallinta -sovelluksen. Aiemmat Windows NT -versiot sisälsivät Tehtävälista-sovelluksen, mutta se näyttää vain sovellukset, jotka ovat työpöydällä tällä hetkellä. Valvoakseen suoritinkäyttöä ja muistiresursseja, käyttäjien oli pakko turvautua Suorituskyky-sovellukseen. Tehtävienhallinta tarjoaa kätevämmän tavan tilannekatsauksen saamiseen ja sen selvittämiseen, mitkä sovellukset ovat käynnissä milloinkin.

Windows NT 4.0:n kanssa käyttäjät voisivat vihdoin käyttää Internet Explorerin 32-bittistä versiota NT-pohjaisessa käyttöjärjestelmässä. Windows NT:n aiemmat versiot tukivat vain Internet Explorerin 16-bittisiä versioita.[15] [16] Microsoft tarjosi Internet Explorerista versioon Internet Explorer 6.0 SP1 saakka Windows NT 4.0 -käyttöjärjestelmille, joissa oli asennettuna Service Pack 6. Windows NT 4.0 esitteli Sysprep-työkalun levykuvien tekemiseen.

Koska Microsoft Management Consolea ei oltu kehitetty vielä (sen ensiesiintyminen tapahtui Windows 2000:ssa), Windows NT 4.0:n hallintatyökalut ovat itsenäisiä suoritettavia ohjelmia eivätkä MMC-osia.

Windows NT 4.0:n RISC-versioissa NTVDM:n x86-emulaatiotuki päivitettiin 286:sta 486:een.[17]

Vertailu Windows 95:een

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikkakin Windows NT 4.0 tarjosi huomattavaa vakautta verrattuna Windows 95:een, se oli myös vähemmän joustava työpöytäperspektiivistä. Suuri osa vakaudesta saatiin käyttämällä suojattua muistia ja laitteistoabstraktointikerrosta. Suora laitteiston käyttö ei ollut sallittua ja "huonosti käyttäytyvät" sovellukset lopetettiin ilman, että tietokonetta piti uudelleenkäynnistää. Kompromissina oli se, että NT vaati liiallisen määrän muistia (32 megatavua normaaliin pöytäkonekäyttöön, 128 megatavua tai enemmän vaativilla 3D-sovelluksille) verrattuna kuluttajille suunnattuihin tuotteisiin, kuten Windows 95:een.[18]

Windows NT 4.0 on myös vähemmän käyttäjäystävällinen kuin Windows 95 mitä tulee tiettyihin huolto- ja hallintatehtäviin; huolimatta siitä, että se julkaistiin vuotta myöhemmin kuin Windows 95, siinä eI ollut oletuksena Plug and Play -tukea eikä Laitehallintaa (vaikkakin rajoitetun tuen pystyi asentamaan myöhemmin), joka huomattavasti helpottaa laitteiston asentamista. Monet yksinkertaisemmat DOS-sovellukset toimisivat, mutta graafiset DOS-sovellukset eivät, johtuen tavasta, miten ne käyttivät grafiikkalaitteistoa. Vaikkakin Windows NT 4.0:ssa oli uutena ominaisuutena ohjelmointirajapinnat levyn eheytystä varten[12], sisäänrakennettua eheytyssovellusta ei ollut, toisin kuin Windows 95:ssä. Sen lisäksi Windows NT 4.0:sta puuttui USB-tuki, ominaisuus, joka lisättäisiin Windows 95:n OEM-versioihin OSR 2.1 -julkaisussa.

Ero Windowsin NT/2000- ja 95/98-sarjojen välillä päättyi, kun Windows XP:n eri versiot julkaistiin. Siihen mennessä ohjelmointirajapinnat — kuten OpenGL ja DirectX — olivat kasvaneet tarpeeksi ollakseen tarpeeksi tehokkaita yleistä käyttöä varten. Toisaalta siihen mennessä itse laitteistosta oli tullut tarpeeksi voimakas kestääkseen ohjelmointirajapinnan prosessoinnin hyväksyttävästi.

Windows NT 4.0 Workstation -versio

Windows NT 4.0 Server oli sisällytetty BackOffice Small Business Server -paketin versioihin 4.0 ja 4.5.

 • Windows NT 4.0 Workstation oli suunniteltu yleiseksi liike-elämän käyttöjärjestelmäksi.
 • Windows NT 4.0 Server, julkaistu vuonna 1996, oli suunniteltu pienimuotoisille liike-elämän palvelinjärjestelmille.
 • Windows NT 4.0 Server, Enterprise Edition, julkaistu vuonna 1997, on Windows-palvelinperheen Enterprise-sarjan edeltäjä (Advanced Server Windows 2000:ssa). Enterprise Server suunniteltiin verkoille, joissa on paljon liikennettä. Windows NT 4.0 Server, Enterprise Edition sisältää Service Pack 3:n.[19]
 • Windows NT 4.0 Terminal Server Edition, julkaistu vuonna 1998, mahdollistaa käyttäjien etäkirjautumisen. Saman ominaisuuden nimi oli Terminal Services Windows 2000:ssa ja myöhemmissä julkaisuissa ja se on myös Windows XP:n Etätyöpöytäyhteys-ominaisuuden ydinosa.

Sulautetut järjestelmät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päivitettävyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Option Pack" oli saatavana ilmaisena CD-levynä vuoden 1998 tienoilla; kyseinen CD sisälsi IIS:n version 4.0 Active Server Pagesin kanssa, FrontPage-palvelinlaajennokset, sertifikaattipalvelimen, MTS:n, MSMQ:n, CDONTS:in, Internet Authentication Servicen (IAS), Indexing Servicen, Microsoft Management Consolen version 1.0, Microsoft Site Serverin, SMTP- ja NNTP-palvelut ja muita uusia ohjelmistoja.

Useita ominaisuuksia, kuten esimerkiksi Distributed File System ja Windows NT Load Balancing Service (WLBS), oli saatavana lisäosina Windows NT Server 4.0:aan. Routing and Remote Access Service oli myös ladattava ominaisuus, joka korvasi Windows NT 4.0:n erilliset RAS- ja Multi-Protocol Routing -palvelut.

Microsoft Officen uusin versio, joka toimii Windows NT 4.0:ssa, on Office XP.

Service Packit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Service Pack Julkaisupäivämäärä Korjattujen ohjelmointivirheiden määrä
Service Pack 1 (SP1) 16. lokakuuta 1996 9[20]
Service Pack 2 (SP2) 14. joulukuuta 1996 142[20]
Service Pack 3 (SP3) 15. toukokuuta 1997 181[20]
Service Pack 4 (SP4) 25. lokakuuta 1998 713[20]
Service Pack 5 (SP5) 4. toukokuuta 1999 239[20]
Service Pack 6 (SP6) 22. marraskuuta 1999 278[20]
Service Pack 6a (SP6a) 30. marraskuuta 1999 53[20]
Service Pack 7 (SP7) Peruutettu (18. huhtikuuta 2001)

Microsoft julkaisi Service Packeja Windows NT 4.0:lle pääasiassa korjatakseen ohjelmointivirheitä. Tuotteen elinkaaren aikana, Windows NT 4.0:lla oli useita Service Packeja, kuten myös erinäisiä "option packeja". Viimeinen täysi Service Pack oli Service Pack 6a (SP6a).

Service Pack 7 oli suunnittella yhdessä vaiheessa vuoden 2001 alkupuolella, mutta tästä tuli Post SP6a Security Rollup (Service Pack 6a:n jälkeinen turvallisuuspaketti) eikä varsinainen Service Pack, ja se julkaistiin 26. heinäkuuta 2001, 16 kuukautta Windows 2000:n julkaisun jälkeen ja melkein kolme kuukautta ennen Windows XP:n julkaisua.[21]

Service Packit lisäsivät useita uusia ominaisuuksia, kuten uudempia versioita tai parannuksia Internet Information Servicesiin, julkinen avain- ja sertifikaattiauktoriteettitoimintoja, käyttäjätunnus- ja käyttäjäprofiiliparannuksia, älykorttituen, paranneltu symmetrinen multiprosessointituki (SMP), skaalautuvuusparannuksia, klusterointiominaisuuksia, parannuksia COM-tukeen, käyttäjäkohtaiset levytilarajoitukset, tapahtumalokipalvelu, Security Configuration Manager -MMC-lisäosa, MS-CHAPv2 ja NTLMv2, SMB-pakettien allekirjoitustuki, SYSKEY, käynnistysparannuksia, WINS-parannuksia, Routing and Remote Access Service (RRAS), PPTP, parannuksia DCOM/HTTP-tunnelointiin, IGMPv2, WMI, Active Accessibility ja NTFS 3.0 -tuki, muiden muassa.[22]

Resource Kitit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft julkaisi viisi versiota Windows NT 4.0 Workstation- ja Server-Resource Kitistä (alkuperäinen julkaisu sekä neljä täydennyspakettia), joka sisälsi laajan määrän työkaluja ja apuvälineitä sekä kolmansien osapuolien ohjelmistoja.

Microsoft lopetti turvallisuuspäivitysten tarjoamisen Windows NT 4.0 Workstationille 30. kesäkuuta 2004 ja Windows NT 4.0 Serverille 31. joulukuuta 2004 useiden vakavien turvallisuusongelmien, mukaan lukien Microsoft Security Bulletin MS03-010:n, tähden, joita Microsoftin mukaan ei voisi paikata ilman merkittäviä muutoksia ydinkäyttöjärjestelmään. Tietoturvatiedotteen mukaan "Windows NT 4.0:n ja Windows 2000:n ja sen seuraajien välisten oleellisten eroavaisuuksien vuoksi on mahdotonta uudelleenrakentaa ohjelmistoa Windows NT 4.0:lle haavoittuvuuden poistamiseksi. Sen tekeminen vaatisi erittäin merkittävän osan Windows NT 4.0 -käyttöjärjestelmän uudelleensuunnittelua ja [...] ei olisi takeita, että Windows NT 4.0:lle suunnitellut ohjelmistot toimisivat odotetusti paikatussa järjestelmässä".

Kesäkuun 2003 ja kesäkuun 2007 välillä Windows 2000 Server -julkaisusta löydettiin ja korjattiin 127 turvallisuusongelmaa, joista monet saattavat myös vaikuttaa Windows NT 4.0 Server -järjestelmiin; kuitenkaan Microsoft ei testaa ohjelmistoja, joiden tuki on jo päättynyt.

Windows NT:n vakaus tarjosi pienempiä tukikustannuksia verrattuna Windows 95:een tai Windows 98:aan. Sen seuraajaksi tuli myöhemmin Windows 2000, joka perustui NT-teknologiaan ja se laajalti yhdisti Windowsin NT- ja kuluttajaversiot. Windows XP ja myöhemmät versiot viimeistelivät ydinarkkitehtuurin yhdentymisen NT-teknologian ympärille.

Keskusmuistin enimmäismäärä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Windows NT 4.0:n tukema fyysisen RAM- eli keskusmuistin enimmäismäärä on 4 gigatavua.[23]

 1. Microsoft Support Lifecycle for Windows NT 4.0 Workstation Microsoft. Viitattu 4.9.2009. (englanniksi)
 2. Microsoft Support Lifecycle for Windows NT 4.0 Server Microsoft. Viitattu 4.9.2009. (englanniksi)
 3. Microsoft Announces the Release of Windows NT Workstation 4.0 (July 31, 1996) (englanniksi)
 4. a b c Poking Around Under the Hood: A Programmer's View of Windows NT 4.0 (englanniksi)
 5. Windows 2000 Professional Beta 3 Review (englanniksi)
 6. The New Task Scheduler (Windows 95 and Windows NT 4.0) (englanniksi)
 7. Windows NT 4.0 Resource Kit Utilities Corrections and Comments (englanniksi)
 8. Microsoft, DCE, and COM[vanhentunut linkki] (englanniksi)
 9. Guide To Windows NT 4.0 Profiles and Policies (englanniksi)
 10. For the Telephony API, Press 1; For Unimodem, Press 2; or Stay on the Line: Microsoft Systems Journal article (englanniksi)
 11. Introducing Distributed COM and the New OLE Features in Windows NT 4.0 (englanniksi)
 12. a b Inside Windows NT Disk Defragmenting (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
 13. Pleas, Keith: Windows NT 4.0 Huhtikuu 1996. Windows IT Pro. Viitattu 4.9.2009. (englanniksi)
 14. Converting Win32 Kernel-mode Print Drivers to User Mode (englanniksi)
 15. Running 16-bit Internet Explorer on Windows 95 or Windows NT (englanniksi)
 16. Microsoft delivers Internet Explorer 3.0a for Windows 3.1 and NT 3.51 (englanniksi)
 17. INFO: How Windows handles floating-point calculations (englanniksi)
 18. Troubleshooting and Configuring the Windows NT/95 Registry: Windows 95 and Plug and Play Macmillan Computer Publishing. Arkistoitu 4.7.2008. Viitattu 4.9.2009. (englanniksi)
 19. Windows NT Server 4.0, Enterprise Edition, Administrator's Guide and Release Notes (englanniksi)
 20. a b c d e f g Windows NT 4.0 Service Pack and Hotfixes Reference (englanniksi)
 21. Kerr, Rob: MS ditches Service Packs for Windows NT 4.0 18.4.2001. The Register. Viitattu 24.9.2009. (englanniksi)
 22. What's New in Windows NT 4.0 Service Pack 4? (englanniksi)
 23. Physical RAM limit for Windows NT 4.0 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Edeltäjä:
Windows NT 3.51
Windows NT Seuraaja:
Windows 2000