DirectX

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

DirectX on Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmälle kehittämä, erityisesti peleihin tarkoitettu ohjelmointirajapinta[1] tietokoneohjelman ja laitteiston välille. DirectX tarjoaa yhtenäisen rajapinnan mm. 3D-grafiikkaa, ääntä ja ohjauslaitteita varten.

Ohjelmointirajapinnat kontrolloivat matalan tason toimintoja, jotka ovat yhteydessä laitteistoon tai korvaavat puuttuvia toimintoja emuloimalla niitä.[1] Alun perin DirectX:n kehittivät kolme Microsoftilla työskennellyttä henkilöä.[1] Syynä rajapinnan kehittämiseen oli se, että Windows 95 -käyttöjärjestelmässä pääsy laitteisiin oli suojattua, toisin kuin sitä edeltäneessä DOS-käyttöjärjestelmässä.[1] Tarvittiin ohjelmointirajapinta jolla päästiin käyttämään laitteistoa yhtä sulavasti kuin DOSissa. DirectX koostuu useasta erillisestä osasta:

DirectX 11[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DirectX 11 tuo mukanaan uusia käskyjä sekä tesselaationin.[2] Tesselaation tekniikan avulla päästään eroon perinteisistä kolmioverkoista[2] ja muoto voidaan tehdä tilkuista.[2] Tämän jälkeen suorittimen tehtäväksi jää laskea lopputulos.[2] Grafiikkasuoritinta kyetään myös käyttämään monimuotoisempiin tarkoituksiin[2] GPGPU-ideologian mukaisesti.[2] DirectX 11 aikaansaa myös säikeiden paremman moniajon[2] ja pintakuvioiden pakkaamisen.[2] DX11 mahdollistaa myös DX-API-kutsut eri säikeistä. Tämä mahdollistaa paremman suorituskyvyn moniytimisillä näytönohjaimilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • OpenGL – laitteistoriippumaton grafiikkarajapinta

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]