Vulkan

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vulkan on Khronos Groupin julkaisema ohjelmointirajapinta. Ennen ensimmäistä julkaisua on myös käytetty epävirallista termiä glNext tai OpenGL Next.

Pidemmällä aikavälillä Vulkanin on tarkoitus korvata OpenGL kokonaisuudessaan ja nousta sen tapaan avoimen ohjelmiston defacto-standardiksi. Vulkan pohjautuu AMD:n Mantle rajapintaan, jonka AMD lahjoitti Khronokselle uuden matalamman tason API:n kehityksen pohjaksi.

Vulkan logo

Vulkanin ensimmäinen versio 1.0 julkaistiin 16. helmikuuta 2016.[1] Julkaisun aikaan Vulkanin kanssa yhteensopivat laiteajurit ovat saatavilla Nvidialta ja Inteliltä.[1] AMD:n laiteajuriversio on beeta-asteella.[1]

Vulkanin on tarkoitus tukea laajasti olemassa olevia alustoja, kuten Linux sekä Windows-versiot 7, 8.1 ja 10. Apple oli aluksi mukana mutta siirtyi sitten kehittämään omaa Metal rajapintaansa.[2] Microsoftin DirectX 12 tulee vain Windows 10:lle.[1]

Vulkan tukee GPGPU käyttöä nimellä Compute Pipeline.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d OpenGL:n korvaajan ja DirectX 12:n haastajan ensimmäinen versio julkaistiin – Mikrobitti www.mikrobitti.fi. Viitattu 18.2.2016.
  2. OpenGL's successor is ready to improve gaming graphics Engadget. Viitattu 18.2.2016.
  3. 9.1. Compute Pipelines Khronos Group. Viitattu 20.1.2017.