Turvakriittinen järjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Turvakriittinen järjestelmä (engl. safety-critical system, life-critical system) on järjestelmä, jonka toiminta- tai suunnitteluvirhe voi johtaa henkilövaaraan.[1] Koneturvallisuus (safety) eroaa määritelmällisesti muunlaisesta turvatekniikasta (security) ja vaatimukset näiden toteuttamiselle eroavat.[2]

Järjestelmä voi koostua sekä laitteistosta (hardware) että ohjelmistosta (software). Sulautetut järjestelmät ja teollisuusautomaatio ovat usein osana tämänlaista järjestelmää.[3]

Järjestelmän on havaittava myös itsensä toimintaan vaikuttavat vikatilanteet kuten sensorit ja anturit jotka antavat virheellistä signaalia tai ei lainkaan (ks. nolla-aktiivinen).

Vikapuuanalyysin mallikaavio

Riskien arviointi on olennainen osa järjestelmän suunnittelua. Koneen vikaantumista voidaan arvioida vikapuuanalyysin avulla.

Järjestelmä voi olla vikaturvallinen tai vikasietoinen järjestelmän luokittelun mukaan. Esimerkkejä ovat sydän-keuhkokone, Fly-by-wire järjestelmä ja lukkiutumattomat jarrut (ABS).

Vaatimustasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

IEC:n turvavaatimustasot (engl. Safety integrity level) (SIL) ovat neliportainen asteikko yhdestä neljään, jossa SIL 4 on korkein ja vaativin taso.[4] Tason nousu vaatii riskien vähentämisen moninkertaistamista.[4]

Standardit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Standardeja turvakriittisen järjestelmän suunnitteluun ja toteutukseen:

Testaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestelmän testaaminen on olennainen osa järjestelmän kehitystä. IEC 61508 -standardin mukaan ohjelmistolle on tehtävä yksikkötestaaminen (engl. unit testing).

DO-178B vaatii formaalia todistetta ohjelmakoodin oikeellisuudesta ja kaikkien syötteiden ja tilojen huomioimisesta toteutuksen toiminnassa (ks. DO-333). Myös laiteohjelma (engl. firmware) on huomioitava kehityksessä ja testaamisessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. safety-critical system encyclopedia.com. Viitattu 27.9.2017. (englanniksi)
  2. Firesmith, Donald: Engineering Safety- and Security-Related Requirements for Software-Intensive Systems (PDF) Carnegie Mellon University. Viitattu 29.9.2017. (englanniksi)
  3. Safety Critical Systems Design omg.org. Viitattu 27.9.2017.
  4. a b c IEC 61508 Overview Report exida. Viitattu 27.9.2017.