OpenAL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OpenAL (Open Audio Library) on ohjelmointirajapinta ja kirjasto, joka on tarkoitettu ääniohjelmointiin. Se ottaa inspiraationsa OpenGL-kirjaston puolelta. Sen tarkoitus on tuottaa alusta- ja laiteriippumattomalla tavalla tuki positionaaliseen ääneen ja erilaisiin reaaliaikaisiin ääniprosessointiefekteihin (äänen vaimenemiseen etäisyyden takia, Doppler-ilmiön mallintamiseen, jne). Lisäksi se tarjoaa laitevalmistajille mahdollisuuden kehittää omia laajennuksiaan ominaisuuksille, joita ei vielä ole hyväksytty standardiin. OpenAL on toteutukseltaan suhteellisen yksinkertainen ja helppokäyttöinen: kuuntelijoita on vain yksi, jota varten äänitehosteet luodaan. OpenAL ei myöskään huomioi äänen nopeutta muuta kuin Doppler-effektin laskennassa.[1][2]

Se on avoimen lähdekoodin projekti, jonka aloitti Loki Software siirtääkseen Windows-pelejä Linuxille, ja jota nykyisin hallinnoi Creative Technology ja Apple. Alun pitäen tarkoituksena oli muodostaa OpenGL:n tapainen yhteinen "Architecture Review Board" -toimielin, mutta nykyäänkin jatkokehityksestä käydään edelleen keskustelua vain postituslistoilla.

OpenAL:n alkuperäisen referenssitoteutuksen teki pääasiassa Creative Technology. Se on nykyisin tunnettu nimellä OpenAL SI ("Sample Implementation"). Varhaisissa versioissa lisenssinä oli BSD, sitten lisenssiksi valittiin LGPL, joka oli käytössä versioon 1.1 saakka. Koska Creative julkaisi referenssitoteutuksen version 1.1 suljetun lisenssin alla, OpenAL:sta on haarautunut erilaisia versioita. Viimeisin vapaa versio on saatavissa Subversion-versionhallinnasta. Siitä on edelleen kehitetty LGPL:n saatavilla oleva, laajasti käytetty OpenAL Soft -toteutus.

Muita ohjelmointirajapintoja 3D-äänelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]