Elämys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elämys on moniaistinen ja merkittävä kokemus, joka voi tuottaa kokijalleen henkilökohtaisen muutoskokemuksenselvennä. Elämyksen aikana koettu ja opittu voidaan omaksua osaksi omaa arkipersoonaa, tai elämyksen kokeminen voi johtaa oman maailmankuvan muuttumiseen.

Elämys on siis huomattavasti enemmän kuin mukava ja miellyttävä kokemus tai hyvä palvelu.

Elämys on aina henkilökohtainen; ihminen määrittää itse oman elämyskokemuksensa. Elämyksiä ei siten voida takuuvarmasti tuottaa. On kuitenkin mahdollista luoda puitteet, joissa elämysten syntyminen on mahdollista ja jopa todennäköistä.

Elämystalous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalaiset, B. Joseph Pine II ja James H. Gilmore lanseerasivat Elämystalous-käsitteen 1990-luvun loppupuolella kirjassaan ”The Experience Economy”.[1]. Pine ja Gilmore kiteyttävät elämystalouden neljään e-kirjaimeen: entertainment (viihde), education (opettaminen), escapism (eskapismi) ja esthetics (esteettisyys).

Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus LEO on kehittänyt Elämyskolmio-mallin, jonka avulla voidaan edistää tuotteiden ja palveluiden elämyksellisyyttä. Mallin mukaan elämyksellisessä tuotteessa on seuraavat kuusi elementtiä: yksilöllisyys, aitous, tarina, moniaistisuus, kontrasti ja vuorovaikutuksellisuus.[2]

Elämystalous on 2000-luvun talouden trendi. Elämystaloudessa asiakas maksaa siitä, että pääsee kokemaan jotain itselleen merkityksellisestä. Tällöin tuotteen hinnalla ei ole asiakkaan näkökulmasta ole niin suurta merkitystä vaan kilpailutekijänä on tuotteen aitousselvennä. Näin tuotteesta on mahdollista saada suurempi kate.

Elämystalouden tilastointi on ollut viime aikoihin asti lapsenkengissä. Tällä hetkellä Tilastokeskuksessa elämystalouden ja -kulutuksen piiriin lasketaan kuuluvaksi kolmen elämänalueen matkailun, urheilun ja kulttuurin piiriin kuuluvia toimintoja. Näin laskettuna yksittäinen suomalainen kotitalous käyttää elämyksiin vuosittaan noin neljänneksen tuloistaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pine, J. and Gilmore, J. (1999) The Experience Economy, Harvard Business School Press, Boston, 1999
  2. Kylänen, Mika & Tarssanen, Sanna: ”Entä jos elämyksiä tuotetaan? Elämyskolmio malli elämyksellisyyden tunnistamisessa, arvioinnissa ja vahvistamisessa” Karppinen, Seppo J.A. ; Latomaa, Timo (toim.): Seikkaillen elämyksiä. Seikkailukasvatuksen teoriaa ja sovelluksia. Rovaniemi : Lapland University Press. Lapin yliopistokustannus, 2007. - 223 s.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]