OpenDocument

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
OpenDocument
Standardi(t) ISO/IEC 26300

OpenDocument-tiedostomuoto (Open Document Format for Office Applications) on avoin tiedostomuotostandardi, johon tallennetaan muokattavia toimistoasiakirjoja kuten teksti, taulukkolaskenta, kaavio ja esitysgrafiikka-asiakirjoja. Alun perin OpenOffice.orgia varten kehitetty tiedostomuoto perustuu XML-tiedostomuotoon. ISO-standardointijärjestön antama tunnus OpenDocumentille on ISO/IEC 26300:2006.[1] Käytetty lyhenne ODF on nimestä OASIS Open Document Format for Office Applications.lähde?

Standardin on kehittänyt OASIS industry consortium. OpenDocument-standardia oli kuitenkin kehittämässä useita eri organisaatioita, ja se on julkisesti saatavilla. Kuka tahansa voi sisällyttää sen omaan ohjelmaansa ilman rajoituksia. Se on muokattavien toimistoasiakirjojen saralla ainoa sovelluskehittäjästä riippumaton standardi. OpenDocument on ensisijaisesti tarkoitettu rajoitteettomaksi vaihtoehdoksi sovelluskohtaisille asiakirjatyypeille, kuten Microsoft Officessa käytössä olevat DOC, XLS ja PPT. Se on kilpailija Microsoft Office Open XML -formaatille, jossa on lisenssivaatimuksia ja rajoituksia, jotka estävät Microsoftin kilpailijoita käyttämästä sitä omissa ohjelmissaanlähde?. Organisaatiot ja yksityishenkilöt, jotka tallentavat tietoja avoimeen tiedostomuotoon, kuten OpenDocumentiin, eivät siten voi joutua riippuvaiseksi yhden ohjelmistokehittäjän tuotteesta.

Julkisen hallinnon suhtautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska yksi avoimien tiedostomuotojen, kuten OpenDocumentin, tavoitteista on varmistaa pitkäaikainen pääsy tiedoston sisältöön ilman teknisiä tai juridisia esteitä, eri maiden viranomaiset ovat alkaneet yhä paremmin ymmärtää avoimien tiedostomuotojen etuja.

Vuoden 2005 alkupuolella Massachusettsin osavaltion talous- ja hallintosihteeri Eric Kriss oli ensimmäinen Yhdysvaltojen osavaltionhallinnon virallinen edustaja, joka yhdisti avoimet tiedostomuodot julkiseen käytäntöön tarkoituksella: "On äärimmäisen tärkeää amerikkalaisen demokratian kannalta saada tiedostojamme tallennetuksi sovelluksesta riippumattomalla tiedostomuodolla, koska muuten tulevaisuudessa tiedostojamme ei välttämättä pääse lukemaan tai ne ovat riippuvaisia ohjelmistokohtaisista lisensseistä, jotka rajoittavat käyttöä."[2]

Kriss tukee yritysten oikeuksia omistusoikeuteen, mutta yrityksillä ei hänen mukaansa saa olla määräysvaltaa siihen, mitä osavaltio tekee omille tiedoilleen. Niinpä esimerkiksi Euroopan unionin komissio suosittelee[3] OpenDocument-tiedostomuodon käyttöä, jotta hallinnon asiakirjojen käsittely ei olisi riippuvaista yksittäisen ohjelmistovalmistajan toiminnasta.

Avoimien ja vapaiden tiedostomuotojen puolesta on tehty Suomessa kannanotto ja adressi kesäkuussa 2006.[4]

Standardointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ISO ja CCITT määrittelivät 1990-luvulla ennen ODF:n standardointia Open Document Architecture (ODA) -standardin.[5] Se sisältää dokumenttien muuntoformaatit, esityskonseptit ja muotoiluparametrien merkityksen. Se on tekstiosien, geometristen graafisten elementtien ja rasterigrafiikan yhdistetyn muodon ja esityksen malli.

ODF:n version 1.0 ominaisuudet sovittiin pitkän kehitys- ja keskusteluvaiheen jälkeen useiden eri tahojen kanssa. Ensimmäisessä virallisessa OASIS-tapaamisessa 16. joulukuuta 2002 keskusteltiin standardista ja sen potentiaalisista mahdollisuuksista. OASIS hyväksyi OpenDocumentin OASIS-standardiksi 1. toukokuuta 2005.

ISO/IEC 26300 -standardi on julkaistu joulukuussa 2006.[6]

Standardisointiprosessissa oli mukana useiden erilaisten toimisto-ohjelmistojen tai niihin liittyvien asiakirjajärjestelmien parissa työskenteleviä kehittäjiä. Esimerkkejä (aakkosjärjestyksessä):

Itse standardin määrittelyt ovat luettavissa standardin työryhmän kotisivuilta[7].

Microsoft on kehittänyt oman avoimien dokumenttien tiedostomuodon OOXML. Jotkut näkevät sen suoraan ODF:n vastustuksena.[8]

Dokumenttien webissä esittämistä varten W3C oli kehittämässä omaa yhdistelmäformaattia Compound Document Format (CDF), jonka kehityksen se on lopettanut elokuussa 2010.[9]

ODF-määrittelyn versio 1.3 on hyväksytty 10. tammikuuta 2020.[10] Versio 1.3 on hyväksytty OASIS-standardiksi kesäkuussa 2021.[11]

Lisensointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenDocument-spesifikaatio on ladattavissa ilmaiseksi käyttöön oasis-open.orgin sivulta[7]. Sivustolla on luettavissa lisenssi, jolla spesifikaatio voidaan lisensoida vastavuoroisilla, lisenssimaksuttomilla ehdoilla sitä pyydettäessä.[12]

OpenDocumentin tuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa Nato on ilmoittanut tuen OpenDocument-muodolle yhteensopivuuden vuoksi.[13]

OpenDocumentia tukevia ohjelmistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenDocumentia tukevat useat ohjelmistot, joista muutamia:

Tiedostotyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asiakirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmät OpenDocument-asiakirjojen tiedostopäätteet ovat .odt tekstiasiakirjoille, .ods taulukkolaskennoille, .odp esitysohjelmille, .odg grafiikalle ja .odb tietokantaohjelmistoille. Isäntäasiakirja voi sisältää mitä tahansa osia näistä.

Seuraavassa on täydellinen luettelo eri asiakirjatyypeistä, jossa näkyvät tiedoston tyyppi, suositeltu tiedostomääre ja MIME-tyyppi:

Tiedostotyyppi Nimi MIME-tyyppi
Teksti .odt application/vnd.oasis.opendocument.text
Taulukkolaskenta .ods application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet
Esitys .odp application/vnd.oasis.opendocument.presentation
Piirto .odg application/vnd.oasis.opendocument.graphics
Kaavio .odc application/vnd.oasis.opendocument.chart
Kaava .odf application/vnd.oasis.opendocument.formula
Tietokanta .odb application/vnd.oasis.opendocument.database
Kuva .odi application/vnd.oasis.opendocument.image
Isäntäasiakirja .odm application/vnd.oasis.opendocument.text-master

Asiakirjamallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenDocument tukee myös asiakirjamalleja, jotka sisältävät vain asiakirjan tyylin määrittävää muotoilutietoa.

Tuettu joukko on:

Tiedostotyyppi Nimi MIME-tyyppi
Teksti .ott application/vnd.oasis.opendocument.text-template
Taulukkolaskenta .ots application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet-template
Esitys .otp application/vnd.oasis.opendocument.presentation-template
Piirto .otg application/vnd.oasis.opendocument.graphics-template
Kaavio .otc application/vnd.oasis.opendocument.chart-template
Kaava .otf application/vnd.oasis.opendocument.formula-template
Kuva .oti application/vnd.oasis.opendocument.image-template
Web-sivu .oth application/vnd.oasis.opendocument.text-web

Mahdollisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten edellä on huomautettu, OpenDocument voi sisältää tekstiä (yleensä tekstinkäsittelyohjelman muokkaamaa), taulukkolaskentaa, esitysgrafiikkaa, piirroksia/grafiikkaa, kuvia, kaavoja, matemaattisia lausekkeita, tietokantoja ja niin sanottuja "isäntäasiakirjoja", joka yhdistää näitä kaikkia. Se voi myös esittää mallin monille näistä.

Tiedoston rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenDocument-tiedosto on itse asiassa ZIP-pakattu arkisto, joka sisältää useita erilaisia tiedostoja ja hakemistoja. Tästä yksinkertaisesta mekanismista on se hyöty, että OpenDocument-tiedostot ovat yleensä huomattavasti pienempiä kuin vastaavat Microsoftin Doc- tai Powerpoint-muotoiset tiedostot.lähde? Tiedoston pieni koko on tärkeä organisaatioille, jotka säilövät suuria asiakirjamääriä pitkäksi aikaa, ja myös organisaatioille, joiden täytyy siirtää tiedostonsa hitaan internetyhteyden kautta (kuten kehitysmaissa ja harvaan asutuilla seuduilla). Kun paketti on purettu osiin, on suurin osa datasta yksinkertaisissa tekstipohjaisissa XML-tiedostoissa, joita voi muokata halutessaan myös tekstieditorilla.

Pakatut tiedostot ja hakemistot purettuna sisältävät seuraavaa:

XML-tiedostot Muut tiedostot Hakemistot
 • content.xml
 • meta.xml
 • settings.xml
 • styles.xml
 • mimetype
 • layout-cache
 • META-INF/
 • Thumbnails/
 • Pictures/
 • Configurations2/

OpenDocument-tiedostomuoto erottelee dokumentin sisällön, tyylin ja metadatan. XML-muotoiset tiedostot on määritelty RELAX NG -kuvauskielellä.

Tärkeimmät pakatut tiedostot ovat content.xml, styles.xml, meta.xml, settings.xml, mimetype ja hakemisto pictures.

content.xml[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

content.xml on OpenDocumentin zip-paketin olennaisin tiedosto. Se sisältää asiakirjan tosiasiallisen sisällön pois sulkien binääridatan, kuten kuvatiedostot. Perusformaatti perustuu HTML:ään, ja vaikkakin OpenDocument käyttää monimutkaisempaa ja monipuolisempaa merkintää, sen pitäisi olla ihmisen luettavissa ja ymmärrettävissä:

<text:h text:style-name="Heading_2">This is a title</text:h>
<text:p text:style-name="Text_body"/>
<text:p text:style-name="Text_body">
  This is a paragraph. The formatting information is
  in the Text_body style. The empty text:p tag above
  is a blank paragraph (an empty line).
</text:p>

styles.xml[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

styles.xml sisältää tyyli-informaation. OpenDocument käyttää tyylejä tekstin rikastuttamiseen ja muotoilemiseen. Suurin osa asiakirjan ulkoasusta eli tyylistä on tallennettuna tähän tiedostoon (vaikkakin pieni osa on tallennettu content.xml-tiedostoon).

Tyylimuotoiluita ovat:

 • Paragraph styles.
 • Page Styles.
 • Character Styles.
 • Frame Styles.
 • List styles.

OpenDocument-määritelmä on sikäli poikkeuksellinen, että siinä ei voi välttää tyylien käyttöä muotoilussa. Jopa "ohjekirjojen" muotoilut on määritelty ja sisällytetty tyylien kautta (ohjelmisto luo tarvittaessa dynaamisesti uuden tyylin).

meta.xml[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

meta.xml sisältää metadatan tiedostosta – esimerkiksi kirjoittajan, muokkaajat, muokattu viimeksi, jne. Sisältö näyttää kutakuinkin tältä:

<meta:creation-date>2003-09-10T15:31:11</meta:creation-date>
<dc:creator>Daniel Carrera</dc:creator>
<dc:date>2005-06-29T22:02:06</dc:date>
<dc:language>es-ES</dc:language>
<meta:document-statistic
   meta:table-count="6" meta:object-count="0"
   meta:page-count="59" meta:paragraph-count="676"
   meta:image-count="2" meta:word-count="16701"
   meta:character-count="98757"/>

Nimet <dc:...>-tägeissä ovat Dublin Core -XML-standardin mukaisia.

settings.xml[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

settings.xml sisältää asetukset kuten suurennustason tai kursorin paikan. Nämä ovat asetuksia, jotka eivät ole osana asiakirjan sisältöä tai ulkoasua.

Pictures/[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pictures/ on kansio joka sisältää kaikki asiakirjan kuvatiedostot. Niihin viitataan content.xml-tiedostossa <draw:image>-tägillä joka vastaa HTML:n <img>-tägiä:

<draw:image  
  xlink:href="Pictures/10000000000005E80000049F21F631AB.tif"
  xlink:type="simple" xlink:show="embed"
  xlink:actuate="onLoad"/>

Asettelutietoa (pituus, ankkuroitu, jne.) tarjoaa <draw:frame>-tägi, joka sisältää <draw:image>-tägin.

Useimmat kuvat tallennetaan niiden alkuperäisessä muodossa (GIF, JPEG, PNG), mutta esimerkiksi bittikarttakuvat muunnetaan PNG-kuviksi, koska näin saadaan tiedostokoko pienemmäksi.

mimetype (tiedosto)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

mimetype on vain yhden rivin sisältävä tiedosto, joka kertoo asiakirjan MIME-tyypin, joka kertoo tiedoston tyypin. Tiedostopääte, kuten .odt, on olemassa vain käyttäjää ja käyttöjärjestelmää varten.

Jo olemassa olevat tiedostomuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenDocument on suunniteltu jo olemassa olevien avointen XML-standardien pohjalta, ja tavoitteena on luoda uusi tiedostomuoto vain, jos olemassa oleva standardi ei pysty tarjoamaan tarvittavaa toimintoa.

OpenDocument käyttää muiden muassa Dublin Corea metadatalle, MathML:ea matemaattisille kaavoille, SVG:ia vektorigrafiikkaan ja SMIL:a multimediasisällölle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. ISO/IEC 26300:2006 Information technology -- Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 ISO. EH.Net Encyclopedia. Viitattu 5.3.2007. (englanniksi)
 2. Massachusettsin osavaltion hallinto. "It is an overriding imperative of the American democratic system that we cannot have our public documents locked up in some kind of proprietary format, perhaps unreadable in the future, or subject to a proprietary system license that restricts access."
 3. ec.europa.eu
 4. Sektori.com (Arkistoitu – Internet Archive)
 5. Fanderl H., Fischer K., Kämper J. (1992) The Open Document Architecture: From standardization to the market, IBM Systems Journal.
 6. ISO/IEC 26300:2006 iso.org. Viitattu 18.9.2020. (englanniksi)
 7. a b Oasis-open.org
 8. Microsoft attacks IBM over ODF (Arkistoitu – Internet Archive)
 9. Compound Document Format W3C. Viitattu 10.2.2020. (englanniksi)
 10. Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.3 from the OpenDocument TC approved as a Committee Specification oasis-open.org. 10.1.2020. Viitattu 18.9.2020. (englanniksi) 
 11. ODF 1.3 is an OASIS Standard blog.documentfoundation.org. 23.6.2021. Viitattu 25.6.2021. (englanniksi)
 12. Oasis-open.org
 13. NATO supports ODF open document format 18.7.2008. h-online.com. Arkistoitu . Viitattu 10.2.2020. (englanniksi)
 14. Docs.google.com
 15. Docvert
 16. Lotus Symphony Ibm.com
 17. Cnet.com
 18. Rob Weir: ODF Spreadsheet Interoperability: Theory and Practice robweir.com. 1.3.2009. (englanniksi)
 19. Sun ODF Plugin for Microsoft Office Sun Microsystems. Sun Microsystems. (englanniksi)
 20. Microsoft’s ODF Support Falls Short Open Document Alliance. 19.5.2009. ODF Alliance. Arkistoitu 19.1.2013. Viitattu 22.5.2009. (englanniksi)
 21. Jeremy Allison: In Office SP2, Microsoft manages to reduce interoperability ZDNet. 19.5.2009. Arkistoitu 3.1.2010. (englanniksi)
 22. Rob Weir: Update on ODF Spreadsheet Interoperability robweir.com. 3.5.2009. (englanniksi)
 23. Knomos.org
 24. Softmaker.com (Arkistoitu – Internet Archive)
 25. Visioo Wroter

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti:

Seuraavilla sivuilla on ohjelmistoja, jotka on kehitetty OpenDocument standardin ympärille