Microsoft PowerPoint

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Microsoft PowerPoint
Kehittäjä Microsoft
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Esitysgrafiikka
Alusta Microsoft Windows, OS X, Android
Lisenssi Suljettu lisenssi
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Microsoft PowerPoint on Microsoftin Microsoft Office -ohjelmistopakettiin kuuluva esitysgrafiikkaohjelma, joka on kehitetty Windows- ja OS X -käyttöjärjestelmiin. lähde?

Ensimmäinen Powerpoint-versio julkaistiin Apple Macintoshille vuonna 1987. Ohjelmiston alkuperäinen kehittäjä oli Forethought-niminen yritys, jonka Microsoft osti pian Powerpoint-julkaisun jälkeen samana vuonna. lähde?

PowerPoint-esitykset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PowerPoint-esitys muodostuu dioista, jotka voivat sisältää tekstiä, kuvia, ääntä, videoita ja muita osioita. Kuville voidaan määrittää animaatio, ja animaatiossa voi olla myös ääniä. Dian animaatiota ei näytetä uudestaan, vaikka diaan palattaisikin myöhemmin. Diojen välillä liikutaan joko automaattisesti, hiirellä klikkaamalla tai hyperlinkeistä. PowerPoint osaa käsitellä myös makroja. Vuodesta 2010 ominaisuuksiin on lisätty myös kuvankäsittely- ja videoeditointiominaisuuksia. lähde?

Ohjelmiston alkuperäisen version kehittivät Dennis Austin ja Thomas Rudkin Forethought, Inc. -yrityksestä. Ohjelmisto suunniteltiin alun perin Macintosh-tietokoneille, ja ensimmäinen julkaisu oli nimeltään "Presenter". Vuonna 1987 nimeksi vaihdettiin "PowerPoint" tavaramerkkiongelmien vuoksi. Uuden nimen keksi Robert Gaskins. Elokuussa 1987 Microsoft osti Forethoughtin 14 miljoonalla dollarilla ja siitä tuli Microsoftin Graphics-liiketoimintayksikkö, joka jatkoi ohjelmiston kehittämistä. lähde?

Kun PowerPoint julkaistiin 1987, se myi 40 000 kappaletta. Kymmenen vuotta myöhemmin sitä myytiin neljä miljoonaa kappaletta. 2000-luvun alussa PowerPointin hallussa oli 95 % esitysgrafiikkaohjelmien markkinasta. Vuonna 2023 sillä on satoja miljoonia käyttäjiä kuukaudessa. [1]

Vuonna 2003 Edward Tufte kritisoi PowerPointia väittämällä, että tämä väline vaikutti viestin sisältöön ja hämärsi viestin perimmäistä tarkoitusta. Osittain hänen vaikutuksestaan PowerPointin käyttö kiellettiin monien yritysten ja armeijan sisäisessä viestinnässä. Tutkimusten mukaan Tuften väitteissä on jotakin perää: PowerPoint ei ehkä suoranaisesti tyhmennä käyttäjiään, mutta se saattaa käyttäjänsä tekemään oletuksia siitä, kuinka tietoa tulisi välittää. [1]

  1. a b Jacob Stern: The Great PowerPoint Panic of 2003 The Atlantic. 23.7.2023. Viitattu 8.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.