MathML

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MathML eli matemaattinen merkintäkieli (sanoista Mathematical Markup Language) on XML:n sovellus, jolla voidaan esittää matemaattisia symboleja ja kaavoja. Tarkoituksena on sisällyttää verkkosivuihin matemaattisia kaavoja.

MathML on W3C:n suositus.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen määrittelyversio 1.01 julkaistiin heinäkuussa 1999 ja versio 2.0 ilmestyi helmikuussa 2001. Lokakuussa 2003 MathML:n versio 2.0 julkaistiin lopullisena versiona.

MathML kehitettiin ennen XML:n nimiavaruuksia. Siksi MathML ei usein käytä nimiavaruuksia ja ohjelmat, jotka käsittelevät MathML:ää, kuten Mozilla-selain, eivät vaadi nimiavaruuksien määrittämistä. Ohjelmissa, jotka käyttävät nimiavaruuksia MathML:ssä, suositeltu nimiavaruus-URI on http://www.w3.org/1998/Math/MathML.

Esitys ja merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XML:n tavoin MathML ei kuvaa ainoastaan esitysmuotoa, vaan se voi myös sisältää kaavojen osien merkityksen. Tämä jälkimmäinen osa tunnetaan nimellä MathML-Content (content tarkoittaa sisältöä). Koska laskua tai kaavaa säilytetään erillään esityksestä se, miten sisällyksen tarkoitus kerrotaan, jätetään käyttäjälle. Esimerkiksi nettisivut, jotka sisältävät MathML:llä toteutetun kaavan, voidaan näyttää normaaleina sivuina monilla eri selaimilla, mutta ruudunlukuohjelma voi lukea näkövammaiselle käyttäjälle saman MathML:n ääneen. (esimerkiksi käyttäen MathPlayer-lisäosaa Internet Explorerissa).

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettu toisen asteen yhtälön ratkaisukaava

merkittäisiin TeX-syntaksilla näin:

x = \frac{-b \pm \sqrt{b^2 - 4ac}}{2a}

Ja MathML:llä näin:

<math>
 <mi>x</mi>
 <mo>=</mo>
 <mfrac>
  <mrow>
   <mrow>
    <mo>-</mo>
    <mi>b</mi>
   </mrow>
   <mo>±</mo>
   <msqrt>
    <msup>
     <mi>b</mi>
     <mn>2</mn>
    </msup>
    <mo>-</mo>
    <mrow>
     <mn>4</mn>
     <mo>⁢</mo>
     <mi>a</mi>
     <mo>⁢</mo>
     <mi>c</mi>
    </mrow>
   </msqrt>
  </mrow>
  <mrow>
   <mn>2</mn>
   <mo>⁢</mo>
   <mi>a</mi>
  </mrow>
 </mfrac>
</math>

Vaikka MathML-merkintä on TeX-esitystä pidempi, XML-muotoilu laajentaa merkinnän käsittelyä ohjelmallisesti ja mahdollistaa tulostuksen erilaisissa ohjelmissa kuten esimerkiksi selaimessa. MathML-koodia ei ole tarkoitettu suoraan ihmisen muokattavaksi.

Ohjelmistotuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Editorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suoran MathML tuki (mm. MathML:n leikkauksen ja liimauksen) sisältäviä editoreja ovat julkaisseet Wolfram Research (Publicon) ja Soft4science (SciWriter).

MathML:ää tukevia toimisto-ohjelmistoja ovat muun muassa LibreOffice ja KOffice ja matemaattisista ohjelmistoista Mathematica.

Muunto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia muunto-ohjelmia matemaattisen ilmaisun muuntamiseen MathML:ksi on markkinoilla, sisältäen muuntajia TeXin ja MathML:n välillä. ConTeXt kääntää MathML:n TeXiin (käyttökohteena pdf-tiedostot). Design Sciencen MathTypellä voi WYSIWYG-editorissa käsiteltyjä kaavoja muuntaa MathML:ksi. Wolfram Research tarjoaa nettisivun kirjoitettujen kaavojen kääntämiseksi MathML:ksi.

GNU TeXmacs on WYSIWYG-editori, joka luotu matematiikan esitystä silmällä pitäen. MathML-muuntajia on kumpaankin suuntaan. TeXmacsia voidaan käyttää kirjoittamaan matemaattisia XHTML-artikkeleita, jotka sisältävät MathML:ää.

Amaya, W3C:n selain-editori voidaan myös mainita wysiwyg-MathML-editorina.

Selaimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmistä selaimista vain Gecko-moottoria käyttävät selaimet (eli Firefox) osaavat sellaisinaan esittää MathML:ää. Muut selaimet tarvitsevat lisäosia MathML:n sisällön näyttämiseen.

Muita standardeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenMath on standardi, joka on pikemminkin suunniteltu sisältämään kaavan tarkoituksen, mutta sitä voidaan käyttää myös MathML:n lisänä. OpenMathin suunnittelijat ovat suurimmaksi osaksi osallistuneet MathML-Contentin suunnitteluun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mathematical Markup Language w3.org. Viitattu 28.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta MathML.