URI

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

URI (Uniform Resource Identifier) on merkkijono, jolla kerrotaan tietyn tiedon paikka (URL) tai yksikäsitteinen nimi (URN). Erityisesti URI:n erikoistapausta URL:ää (Uniform Resource Locator) käytetään osoittamaan WWW-sivuja.

Esimerkiksi seuraava URI on myös URL:

http://fi.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=URI#URI_ja_URL

Se noudattaa yleistä URI:n rakennetta:

skeema:sisältö

URI ja URL[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki URIt, joiden avulla tieto voidaan löytää Internetistä, ovat URL:iä. URI voi sisältää myös skeemoja, joiden avulla voidaan vain yksikäsitteisesti nimetä tieto.

URL- (ja URI-) skeemoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTTP-skeema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisin URI-skeema on http. Sen tarkempi rakenne on:

 http://omistaja/polku?toiminto

Omistaja on tavallisesti DNS-nimi, mutta se voi olla myös IP-osoite. Polku on vinoviivoilla (/) tarkennettu tiedon sijaintipaikka omistajan sisällä. Useimmiten se kuvaa kansiorakennetta, ja toiminto voi olla esimerkiksi lisätieto halusta muuttaa tietoa. Toiminto koostuu usein et-merkein (&) erotelluista muuttuja-arvopareista, joiden osat on eroteultu yhtäläisyysmerkillä (=).

 http://www.example.com/tiedot.php?nimi=Matti_Meikalainen&osoite=Aleksanterinkatu_50A

Lopussa voi olla vielä ristikkomerkillä (#) erotettuna tiedon osan kuvaava tunniste. Tätä tietoa ei kuitenkaan lähetetä verkon ylitse, vaan käyttäjälle etsitään tiedosta kyseinen kohta paikallisesti.

Osana omistajaa voidaan myös kertoa HTTP-palvelimen käyttämän TCP-portin numero kaksoispisteen (:) jälkeen. Oletuksena porttinumero on 80, mutta se voi olla esimerkiksi 8080, jos samassa tietokoneessa halutaan käyttää useita palvelimia yhtä aikaa.

 http://www.example.com:8080/

Tämä saattaa kuitenkin olla mahdotonta käytettäessä IPv6-osoitteita, jotka on jaettu kaksoispisteillä. Tällöin IP on ympäröitävä hakasulkein.

 http://[2001:0db8:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7334]:8080/

URN-skeema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

URN (Uniform Resource Name) on URI-skeema, jonka avulla ei voi löytää tietoa, vaan se yksikäsitteisesti nimeää jonkin tiedon.

Esimerkiksi seuraava URN-skeema nimeää kirjan ISBN-numeron avulla:

 urn:ISBN:952-9842-34-1

XML-nimiavaruudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XML-nimiavaruudet kuvataan URI-tyyppisesti merkkijonolla, joka yksikäsitteisesti määrittelee käytettävän nimiavaruuden. Se on tyypiltään kuten URL:

 http://omistaja/tunnus

Se ei kuitenkaan välttämättä ole käyttökelpoinen WWW-sivuna. (On toki suositeltavaa, että URL:n takaa löytyy jonkinlainen kuvaus käytetystä nimiavaruudesta.) Koska tämä tunnus muistuttaa HTTP-skeeman mukaista URL:ää, mutta ei ole käytettävissä WWW-sivuna, se ei itse asiassa ole määritelmän mukainen URI.

Standardointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

URI määritellään seuraavissa RFC-dokumenteissa:

  • RFC 2396 – URI; alkuperäinen, vanhentunut määrittely
  • RFC 3986 – URI; uusin, voimassa oleva määrittely
  • RFC 7595 – menettely uuden URI-skeeman rekisteröimiseksi

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]