RFC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

RFC:t (Request for Comments) ovat IETF-organisaation (Internet Engineering Task Force) julkaisemia Internetiä koskevia standardeja.[1] Myös jotkin muut järjestöt ovat kutsuneet dokumenttejaan RFC:iksi.

Kaikki Internet-standardit julkaistaan RFC:inä, mutta vain pieni osa RFC:istä on standardeja. RFC:t ovat sisällöltään ja asemaltaan hyvin kirjava joukko asiakirjoja, jotka kuvaavat Internetin erilaisia käytäntöjä, lähinnä teknisten menettelyjen järjestelmiä eli protokollia.

Ensimmäisen RFC:n (RFC 0001) kirjoitti Steve Crocker 7. huhtikuuta 1969 otsikolla Host Software.

RFC:iden joukossa on myös kepposia. Perinteisesti sellainen julkaistaan ainakin aprillipäivänä.

RFC editorin sivuilla on yleiskatsaus RFC:ihin sekä RFC FAQ. Ohion valtionyliopiston sivulla Internet Requests for Comments (RFC) luetellaan ja lyhyesti kommentoidaan eräitä tavallisille Internetin käyttäjille tai Internetin tekniikoihin vastaperehtyvälle kiinnostavimpia RFC:itä kuten Internet Users' Glossary (joka tosin on aika vanha). Hyödyllinen on varmaankin myös Users' Security Handbook, joka on suomennettu nimellä Tietokoneen käyttäjän turvaopas. Ne kuuluvat RFC:iden ns. FYI-sarjaan (For Your Information), johon kuuluvat dokumentit ovat laajalle yleisölle tarkoitettuja informatiivisia juttuja; tosin osa niistä on sisällöltään vanhentuneita. Sen sijaan "standardointiuralla" olevat RFC:t ovat usein teknisiä ja alan asiantuntijoille tarkoitettuja.

Teknisen kirjoituksen sanastosta ja käytännöistä on RFC 2119. RFC:n historiaa on koottu yhdeksi dokumentiksi 30 Years of RFCs RFC 2555.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyh-Cheng Chen ja Tao Zhang: IP-based next-generation wireless networks, s. 27. John Wiley and Sons, 2004. ISBN 9780471235262. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]