TeX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ladontajärjestelmää. Sanan tex muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla Tex.
TeX logo

ΤeΧ tai TEX on Donald E. Knuthin kehittämä ladontajärjestelmä.[1] Knuth kehitti TeXin vuonna 1978 käsittelemään muutoksia kirjoittamaansa The Art of Computer Programming -sarjaan.[2] TeXin idea osoittautui suosituksi ja toinen versio vuodelta 1982 on pohja nykyisin käytetylle.[2]

TeXin kehittämisessä oli kaksi erityistä tavoitetta: ensiksikin tarjota työkalu, jolla kuka tahansa voi tuottaa ammattimaisia kirjoja kohtuullisella vaivalla, ja toisekseen tuottaa työkalu, jonka tuotokset olisivat samanlaisia kaikilla tietokoneilla kaikkina aikoina. TeX on vapaa ja suosittu akateemisissa piireissä, erityisesti matemaattis-luonnontieteellisissä sekä tietotekniikkaan liittyvissä yhteisöissä. Se on pitkälti sivuuttanut suosiossa Unixin troffin.

Useimmiten TeXiä käytetään erityisen makropaketin, LaTeXin kautta. Se soveltuu hyvin matemaattisluonteisten tekstien tuottamiseen, mutta nykyään sitä käytetään yhä enemmän muuntyyppiseenkin ladontaan, myös esittelykalvosarjojen kirjoittamiseen.

TeX tuottaa ajon lopputuloksena ”Device Independent” (DVI) -tiedoston, joka useimmiten pitää muuttaa tulostimen ymmärtämään muotoon. TeX-järjestelmissä käytetään usein dvips-ohjelmaa, joka muuttaa DVI-tiedoston PostScript-muotoon. TeXistä on myös olemassa versioita, jotka tuottavat suoraan PDF-muotoisia tiedostoja. TeX-järjestelmän ohessa käytetään usein METAFONT-kirjasinlajijärjestelmää, joka monista muista kirjasinlajien tiedostomuodoista poiketen mahdollistaa hyvin kattavan kirjasinlajien määrittelyn eri parametrien avulla. Nykyisissä TeXin versioissa voi METAFONT-kirjasinten lisäksi käyttää PostScript- ja TrueType-kirjasimia.

Nimike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TeX tulisi lausua ”teh”. X tarkoittaa tässä kreikkalaista kirjainta χ (khi). TeX on lyhenne sanasta τέχνη (technē), joka on kreikkaa ja tarkoittaa taidetta tai taitoa, ja on siis myös sanan ”tekniikka” kantasana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matthias Kalle Dalheimer & Matt Welsh: Running Linux, 5. edition, s. 658. O'Reilly Media, Inc., 2006. ISBN 9780596007607. Google book (limited preview). (englanniksi)
  2. a b What is TeX? texfaq.org. Viitattu 2.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.