Google Docs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Google Docs
Kuvakaappaus Google Docsin suomenkielisestä versiosta
Kuvakaappaus Google Docsin suomenkielisestä versiosta
Kehittäjä Google
Kehityshistoria
Ensijulkaisu lokakuu 2006
Tiedot
Ohjelmistotyyppi tekstinkäsittely
Alusta selain, Android, iOS
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Vanha kuvakaappaus Google Docsista vuodelta 2007

Google Docs on Googlen kehittämä tekstinkäsittelyohjelma. Se toimii selaimessa, ja Androidille ja iOS:lle on saatavilla myös mobiilisovelluksena. Google Docs on osa Googlen toimisto-ohjelmistoja, joihin kuuluvat Docsin lisäksi Google Sheets, Google Slides ja Google Forms. Edellä mainituissa palveluissa luodut tiedostot tallennetaan Google Driveen, Googlen pilvipalveluun.

Google Docs on ilmainen palvelu[1], mutta se vaatii rekisteröinnin, eli oman Google Account -käyttäjätunnuksen luomisen. Omiin Google Docsin tiedostoihin pääsee käsiksi mistä tahansa internetyhteydellä ja verkkoselaimella varustetusta tietokoneesta.

Google Docissa voi luoda tyhjältä pohjalta uusia asiakirjoja. Niitä voi muokata samoin tavoin kuin perinteisellä Microsoft Wordilla tai LibreOfficella: esimerkiksi listojen luonti, sarakkeiden luonti, taulukoiden lisäys, kuvien lisääminen, kommenttien lisääminen sekä perusmuokkaukset fontin vaihto, fontin väri ja koko.

Google Docsissa on automaattinen tallennusominaisuus, joka tallentaa auki olevan tiedoston automaattisesti saman tien, kun siihen tehdään muutoksia.[2]

Google Docsiin voi tuoda ja siirtää myös omalta koneelta valmiita tiedostoja (muun muassa DOC, XLS, ODT, ODS, RTF, CSV).

Google Docsissa asiakirjan tai taulukkolaskennan voi jakaa myös muiden käyttöön yksilöimällä hänet sähköpostiosoitteella. Esimerkiksi ryhmätöitä tehdessä voi muut ryhmän jäsenet kutsua tekemään samaa asiakirjaa ja näin ryhmätyön tekeminen sujuu joutuisammin (säästytään muun muassa yleiseltä tiedostojen lähettämiseltä sähköpostitse edestakaisin). Useat ihmiset voivat katsella ja muokata tiedostoa samanaikaisesti. Tiedostoja voi siis käsitellä yksin, ryhmässä tai julkisesti kaikkien ihmisten kanssa.

Google Docsissa voi myös vertailla dokumentin eri versioita keskenään tai katsella dokumentin muutoshistoriaa. Valmiit tiedostot voi tallentaa omalle tietokoneelle DOC-, XLS-, CSV-, ODS-, ODT-, PDF-, RTF- tai HTML-muodossa. Valmiit tiedostot voi myös julkaista julkisiksi jolloin koko maailma näkee ne ja voi muokata niitä. Tiedostot voi myös julkaista omassa blogissa tai Google Appsin avulla. Tarvittaessa tiedostot voi myös poistaa eli tuhota. Google Docsissa on myös reaaliaikainen keskustelumahdollisuus niiden ryhmän jäsenten kesken, jotka ovat samaan aikaan kirjautuneena Google Docsiin.

  1. Kivioja, Pasi: Parempi tekstinkäsittelyohjelma kuin Word? Testasimme Google Docsin ja 3 muuta vaihtoehtoa 23.1.2018. Mikrobitti. Viitattu 26.12.2019. [vanhentunut linkki]
  2. Välisalo, Tanja: Pilvipalvelut: Google Drive Jyväskylän yliopiston Koppa. Viitattu 26.12.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]