Google Classroom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Google Classroom
Kehittäjä Google
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 12. elokuuta 2014
Vakaa versio Android: 5.11.462.03.33 / 19. marraskuuta 2019, iOS: 2.2019.14202 / 9. huhtikuuta 2019
Tiedot
Alusta iOS, Android, selain
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Google Classroom on Googlen julkaisema maksuton sähköinen oppimisympäristö, joka pyrkii yksinkertaistamaan tehtävien luomista, jakamista ja arviointia. Google Classroomin päätarkoitus on sujuvoittaa opettajien ja oppilaiden välistä tiedostojen jakoa.[1]

Google Classroom yhdistää Google Driven (tehtävien luominen ja jakaminen), Google Docsin, Sheetsin ja Slidesin (kirjoittaminen), Gmailin (viestittely) ja Google-kalenterin (aikataulutus). Oppilaat voidaan kutsua liittymään Classroom-ryhmään joko yksityisellä koodilla tai liittää automaattisesti koulun verkkotunnuksen avulla. Jokaiselle ryhmälle luodaan käyttäjän Driveen erillinen kansio, jonne oppilas voi lähettää töitä opettajan arvioitavaksi. Android- ja iOS-laitteille saatavat mobiilisovellukset mahdollistavat kuvien ottamisen ja liittämisen tehtäviin, tiedostojen jakamisen muista sovelluksista ja offline-käytön. Opettajat pystyvät seuraamaan jokaisen oppilaan edistymistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Classroom julkistettiin 6. toukokuuta 2014, jolloin osa Googlen G Suite for Education -ohjelman käyttäjistä pääsi tutustumaan ohjelmistoon ennakkoon.[2][3] Classroom tuli julkiseen jakoon 12. elokuuta 2014.[4][5] Vuonna 2015 Google julkaisi Classroom-rajapinnan ja verkkosivuille jakamisen mahdollistavan painikkeen.[6] Samana vuonna Google myös integroi Google-kalenteriin Classroom-tehtävien palautuspäivät.[7] Vuonna 2017 Google salli kaikkien käyttäjien liittyä Classroom-ryhmiin ilman G Suite for Education -tiliä[8], ja huhtikuussa 2017 mahdollistettiin ryhmien luominen kaikille Googlen käyttäjille.[9][10]

Vuonna 2018 Google julkaisi päivityksen, jossa lisättiin Classroomin tehtävät-osio, kehitettiin arviointisivun ulkoasua, sallittiin tehtävien uusiokäyttö muista ryhmistä ja lisättiin opettajille työkaluja sisällön järjestämiseen aiheen mukaan.[11]

Vuonna 2019 Google esitteli 78 uutta havainnollistettua teemaa ja mahdollisuuden vetää ja pudottaa aiheita ja tehtäviä tehtävät-osiossa.[12]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Classroom yhdistää Google Driven, Docsin, Sheetsin, Slidesin ja Gmailin helpottaen oppilaitoksia siirtymään paperisesta työskentelystä sähköisiin järjestelmiin.[13] Myöhemmin myös Google-kalenteri yhdistettiin palveluun, jotta käyttäjät pystyvät helpommin tarkastelemaan tehtävien palautuspäiviä, luokkaretkiä ja muita vastaavia. Oppilaat voidaan kutsua ryhmiin oppilaitoksen tietokannasta, ryhmän koodilla, jonka oppilaat syöttävät omalle laitteelleen tai tuoda automaattisesti koulun verkkotunnuksella.[14]

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtäviä käsitellään Googlen työskentelyohjelmilla, jotka mahdollistavat yhteistyön oppilaan ja opettajan sekä oppilaan ja muiden opplaiden välillä. Sen sijaan, että oppilaat jakaisivat joka tiedoston erikseen opettajalle Drivessa, tiedostot lisätään suoraan Classroom-tehtävänantoon ja palautetaan sieltä opettajalle. Opettajat voivat myös valita tiedoston, jota käytetään mallineena. Mallitiedostosta luodaan jokaiselle oppilaalle oma kopio. Oppilaat voivat muokata omaa kopiotaan ja sen jälkeen palauttaa sen omana työnään.[15] Mallinetiedoston lisäksi oppilaat voivat lisätä tehtävään muita tiedostoja omasta Drivestään.

Arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Classroom tukee erilaisia arviointimenetelmiä. Opettajat voivat lisätä tehtävänantoon tiedostoja, joita oppilaat voivat katsella, muokata ja ottaa kopion. Oppilaat voivat luoda tiedostoja ja sen jälkeen lisätä ne tehtävänantoon, jos opettaja ei ole luonut valmista kopiota. Opettajat pystyvät seuraamaan jokaisen oppilaan edistymistä ja lisäämään kommentteja. Opettaja voi arvioida palautetut tehtävät ja palauttaa niitä oppilaiden korjattaviksi, jos korjaamistarvetta tulee. Kun oppilas on palauttanut tehtävän, vain opettaja pystyy muokkaamaan sitä, ellei opettaja palauta sitä takaisin oppilaalle.

Yhteydenpito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Classroomissa julkaistut tehtävät menevät niin sanottuun striimiin, jossa oppilaat voivat kommentoida tehtäviä ja opettajat pystyvät vastaamaan.[16] Myös oppilaat pystyvät lisäämään julkaisuja luokan striimiin, mutta ne eivät ole yhtä korkealla prioriteettitasolla kuin opettajien lähettämät julkaisut. Esimerkiksi YouTube-videoita ja Google Drive -tiedostoja voi liittää tehtävänantoihin ja julkaisuihin. Opettajien on Classroomissa myös mahdollista lähettää yhdelle tai useammalle oppilaalle sähköpostia Gmaililla. Classroom on saatavilla selaimessa sekä Android- ja iOS-sovelluksina.

Ryhmien arkistointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opettajien on mahdollista arkistoida ryhmä esimerkiksi lukuvuoden lopuksi. Kun ryhmä on arkistoitu, se häviää kotinäkymästä ja siirtyy Arkistoidut ryhmät -osioon, jotta käytössä olevat ryhmät pysyvät erillään. Kun ryhmä on arkistoitu, opettajat ja oppilaat voivat katsella sitä, mutta eivät voi tehdä sinne mitään muutoksia ennen kuin ryhmä palautetaan arkistosta.[17]

Mobiilisovellukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2015 julkaistut Google Classroom -mobiilisovellukset ovat saatavilla iOS- ja Android-laitteille. Niillä pystyy ottamaan kuvia ja lisäämään niitä tehtäviin, jakamaan tiedostoja muista sovelluksista ja käyttämään tehtäviä offline-tilassa.[18][19]

Yksityisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisin kuin Googlen kuluttajille suunnatuissa palveluissa, Google Classroomissa, joka on osa G Suite for Education -palvelua, ei näytetä mainoksia oppilaille eikä opettajille, eikä käyttäjien dataa käytetä mainostustarkoituksiin.[20]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

eLearningIndustry testasi ja teki arvostelun Google Classroomista. Arvostelussa nostettiin esiin monia hyviä ja huonoja puolia. Vahvuuksiksi arvostelussa lueteltiin helppokäyttöisyys, kaikilla laitteilla toimivuus, opettajien mahdollisuus jakaa tehokkaasti Google Drivellä tiedostoja oppilaille, sähköisiin palveluihin siirtyminen eli ei tarvitse tulostaa mitään sekä nopea palautejärjestelmä oppilaiden ja opettajien välillä. Classroomin miinuspuoleksi nousi arvostelussa palvelun vahva sitoutuminen Googlen omiin palveluihin; ulkoisia tiedostoja tai palveluita ei pysty käyttämään niin helposti Classroomin kanssa. Lisäksi miinuspuolia olivat automaattisten tietokilpailujen ja testien sekä live-keskustelujen puuttuminen.[21]

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Googlea on kritisoitu useista ongelmista, liittyen esimerkiksi tietoturvaan. Google Classroomiin liittyvä arvostelu kohdistuu suurimmaksi osaksi oppilaiden yksityisyyteen ja siihen, miten Google käyttää oppilaiden dataa.[22]tarvitaan parempi lähde Google Classroomin kritisointi yhdistetään usein Chromebookien ja G Suiten kritisointiin.lähde?

Muita Googleen suuntautuvia kritiikinaiheita ovat kunnollisen arviointikirjan puuttuminen,[23][24] automaattisten tietokilpailujen ja testien puute (yleensä tällaisia on oppimiseen liittyvissä järjestelmissä)[25] ja tehtävänantojen muokkaaminen sen jälkeen, kun ne on julkaistu.[26] Tämä tosin on nykyään mahdollista.

Google on vastannut tietosuojakäytäntöihin liittyviin huolenaiheisiin näin: "Google on sitoutunut rakentamaan tuotteita, jotka auttavat suojelemaan oppilaiden ja opettajien yksityisyyttä ja tarjoavat oppilaitoksellesi parhaimman turvallisuuden".[27]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Google Groups productforums.google.com.
 2. Magid, Larry: Google Classroom Offers Assignment Center for Students and Teachers 6.5.2014. Forbes. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 3. Etherington, Darrel: Google Debuts Classroom, An Education Platform For Teacher-Student Communication TechCrunch. 6.5.2014. AOL. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 4. Kahn, Jordan: Google Classroom now available to all Apps for Education users, adds collaboration features 12.8.2014. 9to5Google. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 5. Lapowsky, Issie: Google Wants to Save Our Schools—And Hook a New Generation of Users Wired. 13.4.2014. Condé Nast. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 6. Perez, Sarah: Google Expands Its Educational Platform "Classroom" With A New API, Share Button For Websites TechCrunch. 29.6.2015. AOL. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 7. Hockenson, Lauren: Google Classroom updates with Calendar integration, new teacher tools 24.8.2015. The Next Web. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 8. Ressler, Gene: Google Classroom: Now open to even more learners The Keyword Google Blog. 15.3.2017. Google. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 9. Google's Classroom is open to anyone with an urge to teach April 27, 2017. AOL. Viitattu April 28, 2017.
 10. Google Classroom now lets anyone school anyone else April 27, 2017. AOL. Viitattu April 28, 2017.
 11. Bukola, Obe: Time for a refresh: Meet the new Google Classroom Google Blog. 7.8.2018. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 12. Stay organized in 2019 with new features in Classroom Google. 8.1.2019. Viitattu 10.2.2019. (englanniksi)
 13. Google unveils Classroom, a tool designed to help teachers May 6, 2014. CBS Interactive. Viitattu April 28, 2017.
 14. Google Classroom helps teachers easily organize assignments, offer feedback May 6, 2014. AOL. Viitattu April 28, 2017.
 15. Submit an Assignment Google. Viitattu March 27, 2015.
 16. Google Classroom helps teachers easily organize assignments, offer feedback May 6, 2014. AOL. Viitattu April 28, 2017.
 17. Ryhmän arkistoiminen tai poistaminen - Classroom Ohjeet Google. Viitattu 26.12.2019.
 18. Wright, Mic: Google’s new Classroom app opens its doors on Android and iOS The Next Web. 14.1.2015. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 19. Luckerson, Victor: Google Is Bringing the Paperless Classroom to Teachers' Phones Time. 14.1.2015. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 20. Tietosuoja- ja tietoturvakeskus Google for Education. Google. Viitattu 26.12.2019.
 21. Pappas, Christopher: Google Classroom Review: Pros And Cons Of Using Google Classroom In eLearning eLearning Industry. 20.8.2015. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 22. Climer, Siobhan: Privacy With Google Classroom: Use Rises, Critics Claim Risks | Mindsight https://gomindsight.com/. 19.9.2018. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 23. Pros and cons of Google Classroom www.uft.org. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 24. 6 Things You Can’t Do with Google Classroom...Yet Global Summits featuring Google for Education. 23.7.2014. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 25. Google Classroom Review: Pros And Cons Of Using Google Classroom In eLearning eLearning Industry. 20.8.2015. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 26. Google Classroom Reviews & Ratings 2019 TrustRadius. Arkistoitu 26.12.2019. Viitattu 26.12.2019. (englanniksi)
 27. Tietosuoja- ja tietoturvakeskus Google for Education. Viitattu 26.12.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Google Classroom