CSV

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Comma-separated values
LibreOffice 7.2.4.1 Calc with csv screenshot.png
Tiedostopääte .csv
Mediatyyppi text/csv
Lyhenne CSV
Standardi(t) RFC 4180

CSV (engl. comma-separated values, suom. pilkuilla erotellut arvot) on tiedostomuoto, jolla tallennetaan yksinkertaista taulukkomuotoista tietoa tekstitiedostoon. Tiedostomuoto on ollut kauan käytössä, mutta vasta vuonna 2005 määritteli RFC 4180 tarkemmin formaatin muodon sekä sen MIME-tyypin.[1]

CSV on toteutukseltaan tekstitiedosto, jonka taulukkorakenteen eri kentät on eroteltu toisistaan pilkuilla ja rivinvaihdoilla. Jos jokin kenttä sisältää erikoismerkkejä, kyseinen kenttä ympäröidään suorilla lainausmerkeillä ("). Ensimmäisellä rivillä voi olla kenttien selitykset samassa muodossa kuin mitä itse tiedot ovat.

CSV on esimerkiksi XML:ään verrattuna yksinkertainen tiedostoformaatti, jonka mukaisia tiedostoja voidaan hyödyntää esimerkiksi datan tallentamisessa ja datan siirtämisessä toiseen tietokoneohjelmaan. CSV:tä voidaan käyttää esimerkiksi yksinkertaisena datan arkistointimuotona, CSV-tiedostoja voidaan tuottaa yksinkertaisesti tietokannan sisältämästä datasta ja CSV-tiedosto voidaan avata taulukkolaskentaohjelmassa.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CSV-muoto
Vuosi,Merkki,Malli,Pituus
1997,Ford,E350,"2,34"
2000,Mercury,Cougar,"2,38"
Taulukkona
Vuosi Merkki Malli Pituus
1997 Ford E350 2,34
2000 Mercury Cougar 2,38

Epästandardit muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi Microsoft Excel hyväksyy asetuksissaan erotinmerkiksi myös muun kuin pilkun. Yleisimmät vaihtoehtoiset erottimet ovat puolipiste ja tabulaattori eli sarkain. Vaihtoehtoisia erotinmerkkejä käytetään, koska pilkkua käytetään desimaalierottimena luvuissa.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CSV-muoto
Vuosi;Merkki;Malli;Pituus
1997;Ford;E350;2,34
2000;Mercury;Cougar;2,38
2018;Peugeot;"807;Supercar";5

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]