Picasa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Picasa
Picasa 2
Picasa 2
Kehittäjä Google
Kehityshistoria
Vakaa versio Microsoft Windows: 3.9 Build 136.09 / 11. syyskuuta 2012
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Kuvankäsittelyohjelma
Alusta Linux, OS X, Windows
Lisenssi Ilmaisohjelma
Aiheesta muualla
Verkkosivusto

Picasa on Googlen ilmainen kuvankäsittely- ja arkistointiohjelma. Google alkoi jakaa ohjelmistoa ilmaiseksi hankittuaan ohjelmiston Idealab-yritykseltä heinäkuussa 2004. Picasa toimii Windows-, Linux- ja OS X -käyttöjärjestelmissä ja se on käännetty usealle kielelle, myös suomeksi.

Google ilmoitti helmikuussa 2016 lopettavansa Picasan kehityksen maaliskuun 2016 aikana ja keskittyvänsä jatkossa Google Kuvat -palveluun.[1]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmalla voi muokata ja järjestellä kuvia. Kuvien perusmuokkauksiin kuuluvat mm. punasilmäisyyden poisto sekä kuvien rajaus ja suoristus. Ohjelma tarjoaa useita erilaisia tehosteita. Kuvia voi katsella helposti myös diaesityksenä sekä luoda halutuista kuvista esimerkiksi näytönsäästäjän tai kuvakollaasin. Kuvia voi luokitella folksonomisesti eli ns. avainsanojen (tags) avulla. Kuvia voi tallentaa eri tiedostomuotoihin.

Picasa tukee kuvien geotaggausta joko Google Earth -ohjelmiston tai Google Maps -palvelun avulla.

Ohjelma osaa tunnistaa kuvista automaattisesti samankaltaiset kasvot, jotka nimeämällä ohjelma luo kansiot jokaista henkilöä kohden ja näin kuvien selailu ja käyttö halutun henkilön perusteella helpottuu. Apuna nimeämisessä voidaan käyttää käyttäjän Google-tiliin liitettyjä yhteystietoja, jos Picasa on yhdistetty käyttäjän Google-tiliin.

Picasa ei tee muutoksia suoraan kuviin, vaan tallentaa tehdyt muutokset asetustiedostoon, ja näyttää sen avulla alkuperäisen kuvan muokattuna. Jos muutokset haluaa näkyviin muuallakin kuin Picasassa, ne voi tallettaa kuviin erikseen. Ohjelma luo tällöin automaattisesti varmuuskopiot alkuperäisistä kuvista. Vientityökalulla kuvat haluttuun tiedostomuotoon ja kokoon tallentamalla muutokset tallentuvat luonnollisesti myös.

Picasa-verkkoalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Picasasta kuvat voi siirtää Googlen yhteisölliseen kuvienjakopalveluun, Picasa-verkkoalbumeihin. Picasassa on myös mahdollista luoda albumeita, jotka synkronoidaan automaattisesti verkkoalbumien kanssa aina kun muutoksia tulee. Picasa-verkkoalbumien käyttö vaatii Google-tunnuksen, mutta palvelun kuvia voi katsella ilman tunnustakin.

Kuvien siirto verkkoalbumeihin on mahdollista OS X -käyttöjärjestelmällä myös ilman Picasaa, iPhoto-sovellukseen saatavan lisäosan tai erillisen ohjelman avulla [2].

Verkkoalbumit tukevat laajasti itse Picasan edistyneitä ominaisuuksia, mukaan lukien kasvojentunnistus, geotaggaus ja avainsanojen hallinta. Muutokset synkronoidaan automaattisesti alkuperäisiin kuviin Picasassa.

Verkkoalbumit mahdollistavat yhteiskäyttöisen kuva-albumin luomisen, johon albumin luojan sallimat henkilöt voivat ladata uusia ja muokata kansiossa ennestään olevia kuvia. Toimintaperiaate on sama kuin Googlen yhteiskäyttöisessä Google Docs & Spreadsheets -verkko-ohjelmistossa. Kansion yhteiskäyttäjät tarvitsevat Google-tunnuksen eivätkä voi käyttää jaettua kansiota Picasan kautta, ainoastaan www-käyttöliittymällä.

Picasa on integroitu myös Googlen Gmail-sähköpostipalveluun, eli kuvia voi lähettää sähköpostitse suoraan Picasasta. Tätä kautta esimerkiksi integraatio Flickr-verkkopalveluun on mahdollinen [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Picasa Blog: Moving on from Picasa googlephotos.blogspot.com. Viitattu 14.2.2016. (englanniksi)
  2. Picasa Web Albums - Mac tools (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Gmail, Picasa and Flickr

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]