PageRank

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Havainnekuva PageRankin toimintaperiaatteesta. Mitä suurempi pallo, sitä korkeampi PageRank.

PageRank on Google-hakukoneen käyttämä järjestelmä, jolla mitataan sivujen tärkeyttä niihin johtavien hyperlinkkien perusteella.

PageRank toimii niin, että se laskee sivulle vieviä linkkejä. Jokainen sivulle johtava linkki on ikään kuin kannatusääni. Mitä enemmän linkkejä, sitä korkeammalle sivusto kohoaa PageRankissa. Kuitenkaan pelkällä linkkien määrällä ei ole merkitystä, vaan myös niiden laadulla. Tärkeiltä sivuilta tulevilla linkeillä on yleensä enemmän painoarvoa kuin vähemmän tärkeiden sivujen linkeillä.

Yksinkertainen PageRank-algoritmi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oletetaan, että olisi pieni, neljän Web-sivun joukko: A, B, C ja D. PageRank jakaisi näille neljälle sivulle yhtä paljon "aloituspisteitä", eli jokaisella sivulla olisi 0,25 pistettä.

Jos sivut B, C, ja D johtavat vain A:han, tarkoittaisi se sitä, että sivut B, C ja D antaisivat A:lle 0,25 pistettä.

Mutta sitten, oletetaan että sivulla B on linkki sivulle C, ja sivulla D kaikkiin muihin kolmeen sivuun. Linkkien arvo jaetaan eri sivuille johtavien linkkien kesken. Eli, sivu B antaa 0,125 pistettä sivulle A, ja 0,125 sivulle C. Vain yksi kolmannes D:n PageRankistä lasketaan A:n PageRankiin (noin 0,081).

Edellisessä laskutavassa on oletettu niin, että sivulla oleva sama URL-osoite lasketaan vain kerran.

Google on lopettanut julkisen sivujen arvostuksen näytön vuoden 2016 huhtikuun sunnuntaihin 17pv loppuvan viikon lopulla. Google ei ole vielä torstaina 22. huhtikuuta 2016 ilmoittanut asiasta virallisesti, mutta ns. Google PR (PageRank) ei ole enää nähtävissä millekään sivulle julkisesti.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.