Google Shopping

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

[1]

  1. Making it easier to shop across Google Google. 14.5.2019. Viitattu 14.6.2019. (englanniksi)

Google Shopping on Google Ads -työkalun kampanjamuoto, joka on tullut nyt myös osaksi Suomen markkinoita. Pohjoismaihin Google Shopping tuli jo muutama vuosi sitten, mutta Suomessa kampanjatyyppiä on jouduttu vielä odottelemaan.

Google Shopping tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttäjän tehdessä jokin haku hakukoneessa, hänelle esitellään hakua vastaavia tuotteita tai palveluita kuvamainoksina. Kuvamainoksissa näkyy heti tuotteen tiedot, kuten nimi, hinta ja yrityksen nimi. Käyttäjä pääsee siten tarkastelemaan tuotteita ennen kuin hänen tarvitsee klikata itseään vielä verkkosivustolle. Näin käyttäjä saa paremman käsityksen tuote- ja hintatarjonnasta ennen verkkosivustolle siirtymistä.

Google Shopping -kampanjoiden tekoon tarvitaan Kauppiasportaali-työkalu, joka liitetään Google Ads -mainostiliin. Kauppiasportaali toimii Google Shopping -mainoskampanjoiden perustana ja sen avulla hallinoidaan verkkokaupan tuotetietoja. Tuotetiedoiksi määretellään tuotteen esimerkiksi tuotten hinta, nimi ja materiaali. Tuotetiedot, yrityksen tiedot sekä postitusinformaatio syötetään Kauppiasportaali-työkaluun.

Google Shopping -mainoskampanjoissa ei käytetä avainsanoja lainkaan, vaan niiden sijasta Google etsii käyttäjän hakua vastaavat mainokset Kauppiasportaali-työkaluun syötettyjen tuotetietojen perusteella. Mainokset näkyvät käyttäjälle muutoin samalla periaatteella kuin tekstimainokset.

Kun käyttäjä tekee haun hakukoneessa, hänelle näytetään kaikki hakua vastaavat tuotteet kuvamainoksina, jolloin yksi yritys voi saada useamman kuvamainoksen samalla haulla näkyviin. Perinteisissä tekstimainoksissa käyttäjälle näkyy vain yksi tekstimainos yhdeltä yritykseltä, joka parhaiten vastaa käyttäjän hakuun.

Google Shopping -kuvamainokset sopivat sekä kivijalkaliikkeille että verkkokaupoille. Kivijalkaliikkeet voivat mainostaa yrityksen sijaintia tai yhteystietoja, jolloin käyttäjä voi mainosta klikattuaan saada reittiohjeet tai soittaa suoraan myymälään.

Kivijalkaliikkeet voivat luoda Google Shopping -mainoskampanjoita niin, että mainokset kohdistetaan näkymään käyttäjille, joiden sijainti on sama kuin liikkeesi sijainti. Kampanjaa luodessa mainoksen näkyvyys määritellään kilometrin tarkkuudella.

Verkkokaupat voivat mainostaa tuotteitaan, jolloin tuotetietojen määrittelyllä on suuri merkitys.

Google Shopping -mainoskampanjat toimivat samalla periaatteella kuin Google Ads -hakusanamainonta. Hakusanamainonnassa käyttäjälle näytetään tekstimainos, joka vastaa mahdollisimman tarkasti käyttäjän tekemään hakuun. Käyttäjät hakevat verkosta tietoa tuotteista, palveluista, hinnoista ja sijainneista, joten hakusanamainonnan avulla tavoittaa ostoa harkitsevat asiakkaat vierailemaan verkkosivulla.

Google Shopping -kuvamainoksissa on enemmän mainostilaa kuin perinteisissä tekstimainoksissa. Yritys voi saada samaan aikaan näkyviin sekä Google Shopping -kuvamainokset että perinteisen tekstimainoksen, jolloin mainosnäkyvyys on suuri.