Google Talk

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Google Talk
Talk (Google).svg
Googletalk91.jpg
Kehittäjä Google
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.0.0.104 / 4. tammikuuta, 2007
Tiedot
Ohjelmistotyyppi VoIP / Pikaviestiohjelma
Alusta Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista
Aiheesta muualla
talk.google.com

Google Talk on Googlen tarjoama pikaviestintä- ja VoIP-palvelu. Sen pikaviestintäominaisuudet käyttävät avointa XMPP-tekniikkaa, ja pikaviestintä voi käyttää Googlen omien Google Talk (GTalk) -ohjelman sekä Gmail-nimisen WWW-sähköpostipalvelun lisäksi millä tahansa XMPP-asiakasohjelmalla (kuten Kopete, Psi, Pidgin tai iChat).

Palvelun täysipainoiseen käyttämiseen tarvitaan Google Talk -sovellus, joka on tarkoitettu Windows XP- ja Windows 2000 tai niitä uudemmille alustoille. Myös Googlen kehittämä Android-mobiilikäyttöjärjestelmä on tuettuna, jossa GTalk oli aiemmin esiasennettuna laitteeseen. Gtalk Androidille ei ole enää jakelussa vaan päivitettäessä se korvaantuu Hangouts-palvelulla.

Google Talk -tili on samalla muun muassa Gmail-tili.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google kehitti XMPP-protokollan määrittämisestä vastaavan XMPP Standards Foundation -säätiön kanssa XMPP-protokollalle ääni- ja videopuhelut määrittävän Jingle-laajennuksen, jonka standardointisäätiö on hyväksynyt, mutta joka lisätään vasta tulevaan XMPP-protokollan standardiin. XMPP-protokollan aikaisempi nimi oli Jabber-protokolla.

Jingle-laajennus lisäsi VoIP- sekä videopuhelua varten P2P-tekniikan, multimediatoistot toteutetaan RTP-protokollalla (Real-time Transport Protocol), sekä tarpeen mukaan NAT-verkkojen läpivienti suoritetaan ICE-tekniikalla (Interactive Connectivity Establishment).

Gtalk ei ole täysin Jingle-laajennuksen mukainen ja siten ei toimi aivan kaikkien Jingle-laajennusta tukevien asiakasohjelmien kanssa. Jingle-laajennusta voidaan käyttää myös muuhun, kuin VoIP- ja videopuheluihin; mm. RemoteVNC-etähallintasovellus käyttää sitä videokuvan välittämiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.